FRITZ!Box 3272 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3272 Service

Tijdsynchronisatie (NTP) voor FRITZ!Box en netwerkapparaten configureren

In de FRITZ!Box kun je een NTP-tijdserver (Network Time Protocol) op internet invoeren, waarmee de tijd van de FRITZ!Box wordt gesynchroniseerd. Daarnaast levert de FRITZ!Box zelf een tijdserver waarvan je computer en andere apparaten in het thuisnetwerk de exacte tijd ophalen.

Voorwaarden / Beperkingen

• De FRITZ!Box kan niet als tijdserver worden gebruikt, als de FRITZ!Box de internetverbinding van een andere router gebruikt ("IP-clientmodus"). Configureer in dit geval de andere router als tijdserver; je hoeft geen instellingen in de FRITZ!Box te wijzigen.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 FRITZ!Box configureren

Tijdserver configureren

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Voer in de sectie "Time Synchronization" de NTP-tijdserver op internet in, waarmee de FRITZ!Box de tijd moet synchroniseren. Als de sectie niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.

Opmerking:De standaard ingevoerde NTP-tijdserver 0.europe.pool.ntp.org hoeft doorgaans niet te worden gewijzigd. Een lijst met alternatieve tijdservers vind je hier.

5. Schakel de optie "Making FRITZ!Box available as a time server in the home network" in.
  6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Tijdzone instellen

De FRITZ!Box stelt de tijdzone automatisch in als de internetverbinding tot stand wordt gebracht. Je kunt de tijdzone waarin je de in de FRITZ!Box gebruikt ook handmatig instellen:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "Region and Language".
  3. Klik op het tabblad "Time Zone".
  4. Schakel de optie "Set the time zone manually" in.
  5. Selecteer in de vervolgkeuzelijst het aantal uren verschil tussen jouw lokale tijdzone en GMT.

Voorbeeld:
    Je gebruikt je FRITZ!Box in Duitsland. Om de tijdzone van de FRITZ!Box handmatig in te stellen, selecteer je "GMT +01 hour" in de vervolgkeuzelijst.

6. Als je de FRITZ!Box gebruikt in een land met zomer- en wintertijd, schakel je de optie Enable daylight savings time" in.
  7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Netwerkapparaat voor tijdsynchronisatie met FRITZ!Box configureren

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op "Start" en vervolgens op "Instellingen" .
  2. Klik in het menu "Instellingen" op ""Tijd en taal".
  3. Klik in de sectie "Verwante instellingen" op de link "Extra instellingen voor datum, tijd en regio".
  4. Klik op "Datum en tijd".
  5. Klik in het venster "Datum en tijd" op het tabblad "Internettijd" en vervolgens op "Instellingen wijzigen...".
  6. Voer in het venster "Internettijd instellen" in het invoerveld "Server:" fritz.box in.
  7. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows synchroniseert de tijd nu regelmatig automatisch met de tijdserver van de FRITZ!Box.

Windows 8

1. Druk op de toetscombinatie Windows-toets + X en klik op "Configuratiescherm" in het contextmenu.
  2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op:" de optie "Categorie" ().
  3. Klik op "Klok, taal en land/regio" en vervolgens op "Datum en tijd".
  4. Klik in het venster "Datum en tijd" op het tabblad "Internettijd" en vervolgens op "Instellingen wijzigen...".
  5. Voer in het venster "Internettijd instellen" in het invoerveld "Server:" fritz.box in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows synchroniseert de tijd nu regelmatig automatisch met de tijdserver van de FRITZ!Box.

Windows 7

1. Klik op de tijdweergave in het systeemvak van de Windows-taakbalk (Systray).
  2. Klik op "Instellingen voor datum en tijd wijzigen...".
  3. Klik in het venster "Datum en tijd" op het tabblad "Internettijd" en vervolgens op "Instellingen wijzigen...".
  4. Voer in het venster "Internettijd instellen" in het invoerveld "Server:" fritz.box in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows synchroniseert de tijd nu regelmatig automatisch met de tijdserver van de FRITZ!Box.

macOS

1. Open de Finder op en klik op "Programma's".
  2. Klik op "Systeemvoorkeuren" en vervolgens op "Datum en tijd".
  3. Schakel de optie "Stel datum en tijd automatisch in" in en voer in het invoerveld fritz.box in.

MacOS synchroniseert de tijd nu regelmatig automatisch met de tijdserver van de FRITZ!Box.

Linux en andere besturingssystemen

• Configureer het netwerkapparaat om de tijd te synchroniseren met de tijdserver "fritz.box".

Opmerking:Informatie over de werkwijze krijg je van de fabrikant. Voor veel besturingssystemen zijn gratis programma's (NTP-clients) voor tijdsynchronisatie beschikbaar.