FRITZ!Box 3272 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3272 Service

Android-smartphone of tablet gebruiken in het FRITZ!Box-thuisnetwerk

Je kunt een Android-smartphone of -tablet gemakkelijk verbinden met het draadloze netwerk (WiFi) van je FRITZ!Box. Je kunt het Android-apparaat dan gebruiken voor toegang tot internet, om te bellen via de FRITZ!Box of als afspeelapparaat voor muziek-, video- en afbeeldingsbestanden in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

Opmerking:Als voorbeeld gebruiken we hier een Google Nexus 4 met Android 4.4.2 om te tonen hoe je een Android-apparaat verbindt met de FRITZ!Box.

Belangrijk:Sommige instellingen die hier worden beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en de opmerkingen over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS

1 Voorbereiding

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box geconfigureerd als DHCP-server. De volgende stap is alleen vereist als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Network" in het menu "Home Network".
  3. Klik op de tab "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4 Addresses".
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen wordt voor de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) gebruikt en worden IP-adressen toegewezen tussen xxx.20 en xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 Android-apparaat verbinden met FRITZ!Box

Opmerking:Je kunt ook FRITZ!App WLAN gebruiken om je Android-apparaat gemakkelijk te verbinden met de FRITZ!Box. De app geeft dan nuttige informatie weer over je draadloze verbinding.

1. Tik op het symbool "Settings" in het startscherm van het Android-apparaat.
  2. Tik op "Wi-Fi" in het menu "Settings".
  3. Als draadloos LAN is uitgeschakeld, tik je op het symbool "OFF" naast de optie "Wi-Fi" om draadloos LAN in te schakelen.
  4. Tik op de verbinding die de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box aangeeft.

Opmerking:Als je de naam van het draadloze netwerk (SSID) en de netwerksleutel voor je FRITZ!Box niet kent, moet je de draadloze instellingen van je FRITZ!Box bepalen.

5. Voer in het veld "Password" de netwerksleutel van de FRITZ!Box in en tik op "Connect".

Het Android-apparaat is verbonden met internet via de FRITZ!Box. Je kunt FRITZ!App Media gebruiken om bijvoorbeeld muziek-, video- en afbeeldingsbestanden van de FRITZ!Box Media Server af te spelen.

3 Android-apparaat gebruiken met FRITZ!Box

Bellen met FRITZ!Box

De volgende stappen zijn alleen vereist als je je Android-apparaat thuis wilt gebruiken om via FRITZ!Box te bellen:

Toegang tot de FRITZ!Box wanneer je niet thuis bent

De volgende stappen zijn alleen vereist als je veilige internettoegang wilt tot je FRITZ!Box-gebruikersinterface en je documenten en mediabestanden in FRITZ!NAS wanneer je niet thuis bent:

Toegang tot FRITZ!NAS-inhoud in het thuisnetwerk

De volgende stappen zijn alleen vereist als je je Android-apparaat wilt gebruiken voor toegang tot bestanden in FRITZ!NAS:

• Stel MyFRITZ!App in,

Opmerking:Met MyFRITZ!App heb je altijd toegang tot FRITZ!NAS, de oproeplijst, het FRITZ!Box-antwoordapparaat en je smart apparaten in het thuisnetwerk.

• of, als je toegang tot FRITZ!NAS-inhoud wilt zonder extra apps te gebruiken,
    • typ het adres http://fritz.nas in je webbrowser,
    • of, als je een app hebt die het SMB-protocol (Server Message Block) of het FTP-protocol kan gebruiken voor toegang tot gedeelde bestanden of FTP-servers,
    • stel de configuratie van de app zo in dat deze toegang heeft tot FRITZ!NAS via SMB (\\fritz.box) of FTP (ftp://fritz.box).

Opmerking:De betreffende fabrikant kan je informatie geven over de configuratie van de app.

Android-apparaat gebruiken als webcam

De volgende stappen zijn alleen vereist als je je Android-apparaat gebruikt als webcam om via internet te zien wat er voor de camera van het Android-apparaat gebeurt wanneer je niet thuis bent:

Bestanden afspelen van FRITZ!Box Media Server

De volgende stappen zijn alleen vereist als je het Android-apparaat wilt gebruiken om muziek-, video- en afbeeldingsbestanden van FRITZ!Box Media Server af te spelen:

1. Stel de FRITZ!Box in als mediaserver.
  2. Stel FRITZ!App Media in.

Met FRITZ!Box verbonden printer gebruiken

De volgende stappen zijn alleen vereist als je je Android-apparaat thuis wilt gebruiken om te printen met een USB-printer die met de FRITZ!Box is verbonden:

1. Configureer de met de FRITZ!Box verbonden USB-printer als netwerkprinter.
  2. Installeer een app op het Android-apparaat waarmee printers kunnen worden opgeroepen via IP RAW (bijvoorbeeld PrintBot of PrintHand Mobile Print).
  3. Configureer de app volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik de volgende instellingen:
    • Type poort: Raw TCP
    • Poort: 9100
    • Hostnaam of IP-adres: fritz.box

VPN-verbinding met FRITZ!Box instellen

De volgende stap is alleen vereist als je VPN (Virtual Private Network) wilt gebruiken voor een zeer veilige netwerkverbinding met je FRITZ!Box en de netwerkapparaten of services in het thuisnetwerk via de internetverbinding van je Android-apparaat:

Opmerking:Wanneer een VPN-verbinding actief is, worden alle internetquery's gerouteerd via de FRITZ!Box. Zelfs wanneer je gebruikmaakt van publieke draadloze hotspots met je Android-apparaat, heb je dan toegang tot alle webservices (zoals e-mail, internetbankieren) zonder je zorgen te maken over meeluisteren of onbevoegde wijzigingen door derden.