FRITZ!Box 3390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3390 Service

Draadloos bereik is te laag

Het bereik van de draadloze verbinding (WiFi) tussen een notebook, smartphone of een ander draadloos netwerkapparaat en de FRITZ!Box is te laag. Zelfs op geringe afstand van de FRITZ!Box worden bijvoorbeeld websites erg traag geladen, duurt het lang om bestanden te downloaden en worden videostreams niet goed weergegeven of afgebroken.

Oorzaak

• Bouwkundige omstandigheden van de omgeving (bijvoorbeeld de dikte en wapening van muren), evenals andere radioapparatuur (bijvoorbeeld draadloze speakers, babyfoon) kunnen van invloed zijn op de kwaliteit en dus het bereik van de draadloze verbinding.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

1 Meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box installeren

1. Installeer op de FRITZ!Box het meest recente FRITZ!OS.

2 Meest recente software van het draadloze netwerkapparaat installeren

1. Installeer de meest recente driver voor de draadloze netwerkadapter van de computer of het meest recente besturingssysteem zoals bijvoorbeeld Android, iOS voor het draadloze netwerkapparaat.

Opmerking:Informatie over het bijwerken krijg je van de fabrikant; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.
    De nieuwste drivers voor de FRITZ!WLAN Sticks vind je op onze downloadpagina.

3 Instellingen voor draadloos kanaal automatisch configureren

Om ervoor te zorgen dat de FRITZ!Box de draadloze omgeving regelmatig controleert en automatisch de optimale instellingen voor het draadloze kanaal kiest, moet je de volgende instelling configureren:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Channel".
  3. Schakel de optie "Set radio channel settings automatically (recommended)" in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan. De draadloze verbindingen met de FRITZ!Box worden nu tijdelijk verbroken en vervolgens automatisch opnieuw tot stand gebracht.

4 FRITZ!Box optimaal plaatsen

1. Plaats de FRITZ!Box indien mogelijk in een centraal gelegen ruimte.
  2. Plaats de FRITZ!Box niet direct in de hoek van een kamer.
  3. Plaats de FRITZ!Box indien mogelijk op een plek met zo weinig mogelijk obstakels eromheen, d.w.z. niet direct achter of onder een obstakel zoals bijvoorbeeld een kast of een verwarming.
  4. Plaats de FRITZ!Box indien mogelijk zo hoog mogelijk in een ruimte, bijvoorbeeld op een kast.
  5. Plaats de FRITZ!Box zodanig dat er zich zo min mogelijk obstakels bevinden tussen de FRITZ!Box en de andere draadloze netwerkapparaten. Vooral objecten van metaal of waterhoudende objecten zoals bijvoorbeeld radiatoren, een koelkast en zelfs kamerplanten verminderen duidelijk de kwaliteit van het draadloze signaal.
  6. Plaats de FRITZ!Box niet in de buurt van andere zenders zoals bijvoorbeeld een magnetron, draadloze speakers of bluetoothapparaat.

5 Naam van het draadloze netwerk (SSID) wijzigen

Als er andere draadloze netwerken met dezelfde naam in de buurt zijn, kan het voorkomen dat draadloze netwerkapparaten proberen om automatisch verbinding te maken met het verkeerde draadloze netwerk. Geef je FRITZ!Box een unieke naam om dit te voorkomen:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Network".
  3. Voer in de invoervelden "Name of the wireless radio network (SSID)" dezelfde unieke naam in voor de 2,4- en de 5GHz-frequentieband. Als er maar één invoerveld wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Wanneer je de nieuwe naam van het draadloze netwerk opslaat, worden alle draadloze verbindingen met de FRITZ!Box verbroken. De draadloze verbindingen met de FRITZ!Box moeten vervolgens opnieuw worden geconfigureerd.

6 Draadloze verbinding met de 5GHz-frequentieband tot stand brengen

De FRITZ!Box stelt het draadloze netwerk beschikbaar via zowel de 2,4- als de 5GHz-frequentieband. De 5GHz-frequentieband heeft minder vaak last van interferentie. Schakel daarom over op deze frequentieband als je draadloze netwerkapparaten de 5GHz-frequentieband ondersteunen:

Opmerking:Niet alle draadloze netwerkapparaten ondersteunen de 5GHz-frequentieband.
FRITZ!WLAN Stick AC 430, FRITZ!WLAN Stick AC 860 en FRITZ!WLAN Stick N (v2) ondersteunen de 5GHz-frequentieband.

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Network".
  3. Schakel in de sectie "5-GHz frequency band" de optie "Wireless radio network enabled" in.
  4. Voer in het invoerveld "Name of the wireless radio network (SSID)" een andere naam in, zodat je voortaan het draadloze 5GHz-netwerk kunt onderscheiden van het draadloze 2,4GHz-netwerk. Als er maar één invoerveld wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.

Belangrijk:Niet elk draadloos netwerkapparaat ondersteunt alle speciale tekens. Gebruik daarom alleen letters en cijfer (alfanumerieke tekens, dus niet ä, ë, ö, ü, é, í,ß, enz.) in de naam van het draadloze netwerk.

5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  6. Breng een draadloze verbinding tot stand met het draadloze netwerk van de FRITZ!Box via de naam (SSID) die je hebt toegewezen aan de 5GHz-frequentieband.

De FRITZ!Box is nu optimaal geconfigureerd. Als het draadloze bereik met deze maatregelen niet voldoende wordt vergroot, dan is de oorzaak te wijten aan de draadloze omgeving en kan niet verder worden beïnvloed door de FRITZ!Box.

Opmerking:Met een FRITZ!WLAN Repeater kun je het bereik en de stabiliteit van je draadloze netwerk (WiFi) eenvoudig verbeteren.