FRITZ!Box 3390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3390 Service

PlayStation 3 gebruiken in het FRITZ!Box-thuisnetwerk

Je kunt een PlayStation 3 gemakkelijk verbinden met een LAN-poort of het draadloze netwerk (WiFi) van je FRITZ!Box. Je kunt PlayStation dan gebruiken voor toegang tot internet en als afspeelapparaat voor multimediabestanden zoals foto's, video en muziek.

Opmerking: Als voorbeeld gebruiken we hier een Sony PlayStation 3 (systeemsoftware 3.61) om te laten zien hoe je een PlayStation verbindt met de FRITZ!Box.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier worden beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS

1 DHCP-server van de FRITZ!Box inschakelen

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box geconfigureerd als DHCP-Server. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, configureer je de volgende instellingen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4 Addresses".
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe tussen xxx.20 en xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 Playstation verbinden met de FRITZ!Box

Verbind de Playstation via een netwerkkabel of het draadloze netwerk met de FRITZ!Box.

Opmerking:voor een draadloze verbinding heeft de Playstation een draadloze netwerkadapter nodig. De oudere PlayStation 3-modellen zijn standaard niet voorzien van een dergelijke adapter.

Playstation verbinden met een netwerkkabel

1. Verbind de Playstation via een netwerkkabel met een LAN-poort van de FRITZ!Box.
  2. Selecteer "Instellingen" in het XMB-menu (XrossMediaBar) van PlayStation.
  3. "Netwerkinstellingen" > "Instellingen internetverbinding"
  4. Als je wordt gevraagd of je de instellingen voor een internetverbinding wilt veranderen, bevestig dan met "O.K.".
  5. Selecteer "Eenvoudig".
    • Het systeem controleert nu je netwerkconfiguratie en toont de informatie.
  6. Sla de lijst met instellingen op.

PlayStation verbinden met een draadloos netwerk

Belangrijk:Controleer of er geen netwerkkabel is aangesloten aan de PlayStation.

1. Selecteer "Instellingen" in het XMB-menu (XrossMediaBar) van PlayStation.
  2. "Netwerkinstellingen" > "Instellingen internetverbinding"
  3. Als je wordt gevraagd of je de instellingen voor een internetverbinding wilt veranderen, bevestig dan met "O.K.".
  4. "Eenvoudig" > "Draadloos" > "Scannen"
    • Er wordt nu een lijst met access points binnen het bereik van PlayStation getoond.
  5. Selecteer de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box.

Opmerking:Informatie over het bepalen van de draadloze instellingen van de FRITZ!Box vind je in deze handleiding.

6. Selecteer als draadloze beveiligingsmethode "WPA-PSK/WPA2-PSK".
  7. Voer in het veld "WPA-sleutel" de draadloze netwerksleutel van de FRITZ!Box in en bevestig de invoer.
    • Het systeem controleert nu je netwerkconfiguratie en toont de informatie.
  8. Sla de lijst met instellingen op.

De PlayStation is nu verbonden met internet via de FRITZ!Box en kan multimediabestanden afspelen van de FRITZ!Box-mediaserver en andere DLNA-compatibele (Digital Living Network Alliance) mediaservers in het thuisnetwerk (bijvoorbeeld computers met Windows Media Player).

Opmerking:Raadpleeg Sony voor meer informatie over de configuratie, bijvoorbeeld via de Playstation website.

3 Multimediabestanden afspelen van FRITZ!Box-mediaserver

De volgende stap is alleen noodzakelijk als je met de Playstation multimediabestanden wilt afspelen via een USB-opslagmedium dat is aangesloten aan de FRITZ!Box.

FRITZ!Box configureren als mediaserver

Multimediabestanden afspelen

1. Selecteer "Instellingen" in het XMB-menu (XrossMediaBar) van PlayStation.
  2. "Netwerkinstellingen" > "Mediaserver verbinding"
  3. Kies "Inschakelen"
  4. Selecteer onder "Foto", "Muziek" of "Video" het pictogram "AVM FRITZ!Mediaserver".
    • Nu toont de Playstation alle bestanden van de FRITZ!Box-mediaserver die de Playstation kan afspelen.
  5. Selecteer het bestand dat je wilt afspelen.

4 Port forwarding configureren voor onlinegames

De firewall van de FRITZ!Box beveiligt alle apparaten binnen het thuisnetwerk standaard tegen inkomende verbindingen en ongewenste data uit het internet. Hierdoor kunnen echter bij een aantal onlinegames (bijvoorbeeld FIFA 17) problemen optreden, omdat deze voor andere deelnemers vanuit het internet bereikbaar moeten zijn.

Als de Playstation onder "Instellingen > Netwerk > Verbindingsstatus weergeven" Nat-type 2 toont, zijn de FRITZ!Box en Playstation al optimaal geconfigureerd.

Als de Playstation NAT-type 3 toont, worden een aantal voor de Playstation benodigde diensten of gegevens geblokkeerd, meestal door het ontbreken van port forwarding-regels. Pas in dit geval de instellingen van de FRITZ!Box aan:

Automatische port forwarding configureren

Configureer automatische port forwarding in de FRITZ!Box, zodat de Playstation zelf de benodigde poorten in de FRITZ!Box kan openen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Schakel de optie "Transmit status information over UPnP" in.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  6. Klik op "Internet" en vervolgens op "Permit Access".
  7. Klik op het tabblad "Port Sharing" of "Port Forwarding".
  8. Schakel de optie "All devices in the home network are allowed to change their own port sharing" in.
  9. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Statische port forwarding configureren

Als je nog steeds geen verbinding kunt maken met onlinegames of als de verbinding wordt verbroken, configureer je de benodigde port forwarding-regels handmatig:

1. Configureer in de FRITZ!Box Statische port forwarding voor de poorten en IP-protocollen die worden gebruikt door het Playstation Network (PSN):
    • TCP-poorten: 80, 443, 3478, 3479, 3480, 5223, 8080
    • UDP-poorten: 3074, 3478, 3479, 3658
  2. Als de onlinegame naast de poorten voor het Playstation Network nog andere poorten gebruikt, configureer je in de FRITZ!Box port forwarding-regels voor deze poorten.
    • Voor de voetbalsimulatie FIFA 17 heb je bijvoorbeeld de volgende port forwarding-regels nodig:
      • TCP-poorten: 80, 443, 3659, 5223, 10000-10099, 42127
      • UDP-poorten: 3074, 3478-3479, 3658-3659, 5223, 6000

Opmerking:Lijsten met gebruikte poorten van andere games zoals Battlefield, Call of Duty, Starcraft enz. vind je met slechts enkele kliks op internet, bijvoorbeeld op www.portforward.com.