FRITZ!Box 3390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3390 Service

Foutmelding "Wireless LAN: a microwave was detected [...]"

De doorvoercapaciteit van draadloze verbindingen (WiFi) is lager dan de gegevenssnelheid die wordt ondersteund door de draadloze standaard.

De volgende foutmelding wordt weergegeven in het gebeurtenislogboek van de FRITZ!Box:

• "Wireless LAN: a microwave was detected; radio channels optimized for 450 Mbit/s temporarily deactivated (2.4 GHz)."

Oorzaak

• De FRITZ!Box detecteert interferentiebronnen in het frequentiebereik rond 2,45 GHz, bijvoorbeeld een magnetron. De FRITZ!Box vermindert de bandbreedte van het kanaal dan automatisch tot 20 MHz om toch nog stabiele draadloze verbindingen te kunnen waarborgen. Hoewel de draadloze apparaten hierdoor een lagere doorvoercapaciteit weergeven, is de doorvoercapaciteit voor gebruikers hoger, omdat deze niet wordt beïnvloed door hertransmissies. De bandbreedte van het kanaal wordt automatisch weer vergroot als er geen interferentiebronnen worden gedetecteerd in de omgeving van het draadloze apparaat tijdens het maken van een scan. Deze scans worden elk uur uitgevoerd of 2 minuten nadat de verbinding met het laatste draadloze apparaat is beëindigd.

Belangrijk:Sommige instellingen die hier worden beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en de opmerkingen over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS

Voer de stappen uit zoals hier aangegeven. Controleer na elke poging of het probleem is verholpen.

1 Ideale plaats vinden voor draadloze apparaten

• Plaats de FRITZ!Box indien mogelijk in een centraal gelegen ruimte.
  • Plaats de FRITZ!Box niet precies in de hoek van een kamer.
  • Plaats de FRITZ!Box op een plek met zo weinig mogelijk obstakels eromheen, d.w.z. niet direct achter of onder een obstakel (zoals meubels, verwarming).
  • Plaats de FRITZ!Box zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld op een rek.
  • Zorg ervoor dat er zich zo min mogelijk obstakels bevinden tussen de FRITZ!Box en de andere draadloze apparaten. Vooral metalen objecten of objecten met water (bijvoorbeeld koelkast, kamerplanten) verminderen de kwaliteit van het draadloze signaal aanzienlijk.
  • Plaats het apparaat niet vlak bij andere zenders op de band 2,4 GHZ of 5 GHZ (bijvoorbeeld magnetrons, DECT-telefoons, babyfoons, draadloze speakers).
  • Voor het testen plaats je de FRITZ!Box en het draadloze apparaat zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt.

Opmerking:Wanneer je alle andere mogelijke bronnen voor de fout hebt uitgesloten, kun je de afstand tussen de twee apparaten weer vergroten.

2 Interferentiebronnen opsporen

1. Schakel een voor een alle apparaten uit die interferentie kunnen veroorzaken met het draadloze netwerk.

Opmerking:Alle apparaten die radiogolven uitzenden, zijn mogelijke interferentiebronnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan andere draadloze apparaten, draadloze speakers, Bluetooth-apparaten, babyfoons, mobiele telefoons, magnetrons, DECT-basisstations en draadloze telefoons.

2. Wanneer je een apparaat uitschakelt, controleer je of de draadloze verbinding nog steeds niet goed werkt.

Zodra je een apparaat ontdekt dat interferentie veroorzaakt, kun je het uit laten staan of proberen de interferentie te voorkomen door het kanaal handmatig in te stellen of de frequentieband te wijzigen.

3 Het beste draadloze kanaal selecteren

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Channel" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Klik in de sectie "Wireless Environment" op de tab voor de draadloze frequentieband die wordt gebruikt.
  4. Gebruik de grafiek "Use of the Wireless LAN Channels" om te bepalen welk kanaal in het lagere frequentiebereik het minst wordt beïnvloed door andere draadloze netwerken en interferentiebronnen.
  5. Ga naar de sectie "Radio Channel Settings" en schakel de optie "Adjust radio channel settings" in.
  6. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Radio channel" het kanaal met de minste interferentie in de draadloze frequentieband die wordt gebruikt.
  7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  8. Controleer of het probleem met je draadloze verbinding nog steeds optreedt.
    • Als het probleem met de draadloze verbinding nog steeds optreedt:
      • Herhaal de stappen 3 - 9 met een draadloos kanaal in het middenbereik en vervolgens met een kanaal in het hogere frequentiebereik. Wanneer je klaar bent met testen, kies je het draadloze kanaal dat het minst wordt beïnvloed door storingen.

Belangrijk:Het diagram van de draadloze omgeving geeft alleen de huidige situatie weer! De toewijzing van frequentiebanden kan in de loop van de dag aanzienlijk veranderen, omdat veel draadloze netwerken worden ingeschakeld tijdens het gebruik. Controleer daarom meerdere malen om te zien welke draadloze kanalen het minst worden beïnvloed door interferentie.

4 Draadloze verbinding tot stand brengen met de frequentieband 5 GHz

De FRITZ!Box biedt een draadloos netwerk in zowel de frequentieband 2,4 GHz als de frequentieband 5 GHz. De frequentieband 5 GHz heeft minder vaak last van interferentie. Schakel daarom over op deze frequentieband als je draadloze apparaten de frequentieband 5 GHz ondersteunen:

Opmerking:Niet alle draadloze apparaten ondersteunen de frequentieband 5 GHz.
FRITZ!WLAN Stick AC 430, FRITZ!WLAN Stick AC 860 en FRITZ!WLAN Stick N (v2) ondersteunen de frequentieband 5 GHz.

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Network" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Ga naar de sectie "5-GHz Frequency Band" en schakel de optie "Wireless radio network enabled" in.
  4. Voer in het veld "Name of the wireless radio network (SSID)" een andere naam in, zodat je voortaan het draadloze netwerk met 5 GHz kunt onderscheiden van het draadloze netwerk met 2,4 GHz.

Belangrijk:Niet alle draadloze apparaten ondersteunen alle speciale tekens. Gebruik daarom alleen Latijnse standaardletters (dus niet ä, ë, ö, ü, á, é, í, enz.) en cijfers in de naam van het draadloze netwerk.

5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  6. Breng een draadloze verbinding tot stand met het draadloze netwerk van de FRITZ!Box met de naam (SSID) die je hebt toegewezen aan de frequentieband 5 GHz.