FRITZ!Box 3490 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3490 Service

Geen toegang tot gedeelde bestanden en printers via actieve VPN-verbinding

In principe is IP-communicatie met netwerkapparaten in het externe FRITZ!Box-netwerk mogelijk via een VPN-verbinding (bijvoorbeeld via ping), maar je hebt geen toegang tot gedeelde bestanden of printers op computers in het externe FRITZ!Box-netwerk.

Voer de stappen uit zoals hier aangegeven. Controleer na elke poging of het probleem is verholpen.

1 IP-adres gebruiken voor toegang tot gedeelde bestanden en printers

Je hebt alleen toegang tot gedeelde bestanden en printers op computers via een VPN-verbinding als je de IP-adressen van de computers in het externe FRITZ!Box-netwerk gebruikt om toegang te krijgen.

2 Windows-netwerkinstellingen corrigeren

De volgende stappen zijn alleen vereist voor computers met Windows:

• Activeer de volgende netwerkservices en -clients in de instellingen van de netwerkadapter in "Network and Sharing Center":

Opmerking:Informatie over het inschakelen van netwerkservices en -clients vind je in de Windows-help. Je kunt ook contact opnemen met Microsoft.

• "Client for Microsoft Networks"
    • "File and Printer Sharing for Microsoft Networks"

3 Windows-firewall configureren

De firewall van Windows staat standaard geen toegang tot gedeelde bestanden en printers toe via een VPN-verbinding tussen twee FRITZ!Boxes. Als je toegang wilt toestaan, configureer je de volgende instellingen op je Windows-computer:

1. Open het configuratiescherm van Windows:
    • Windows 10 / 8
      • Druk op de toetscombinatie "Windows key" + "X" en selecteer "Control Panel" in het contextmenu.
    • Windows 7
      • Klik in Windows op "Start" en vervolgens op "Control Panel".
  2. Ga naar het menu "Control Panel", open de vervolgkeuzelijst "View by:" (in de rechterbovenhoek) en selecteer "Category".
  3. Klik op "System and Security" en vervolgens op "Windows Firewall".
  4. Selecteer "Advanced Settings".
    • Het venster "Windows Firewall with Advanced Security" wordt geopend.
  5. Klik in het venster "Windows Firewall with Advanced Security" op "Inbound Rules".
  6. Dubbelklik op "File and Printer Sharing (SMB-In)" voor het profiel "Private".
  7. Klik op de tab "Scope".
  8. Klik op de knop "Add..." in de sectie "Remote IP address".
  9. Ga naar het veld "This IP address or subnet" en voer het IP-netwerk (subnet) in van de externe FRITZ!Box (bijvoorbeeld 192.168.10.0).
  10. Klik op "OK" en vervolgens nogmaals op "OK" om de instellingen op te slaan.

4 Firewall configureren

• Configureer de firewallapplicaties die zijn geïnstalleerd op de computer, zodat deze communicatie toestaan via het SMB-protocol (Server Message Block).

Opmerking:Informatie over de configuratie van de firewall vind je in de bijbehorende handleiding. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.