FRITZ!Box 4020 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 4020 Service

Met FRITZ!VPN toegang tot meerdere IP-netwerken achter de FRITZ!Box

Met het programma FRITZ!VPN kun je vanaf een Windows-computer via internet een veilige VPN-verbinding (Virtual Private Network) tot stand brengen met je FRITZ!Box, zodat je alle apparaten en diensten in het thuisnetwerk van je FRITZ!Box kunt benaderen.

Als zich in het thuisnetwerk van de FRITZ!Box een extra netwerkrouter bevindt die het IP-netwerk van deze FRITZ!Box verbindt met een tweede IP-netwerk, moet je aanvullende instellingen configureren om via de VPN-verbinding ook de netwerkapparaten in het tweede IP-netwerk te kunnen benaderen.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

Met behulp van deze handleiding configureer je met FRITZ!VPN de VPN-toegang tot een extra IP-netwerk achter de externe FRITZ!Box. Vervang bij het aanpassen van de verbinding de hier vermelde voorbeeldwaarden door de daadwerkelijke waarden.

• IP-netwerk van de FRITZ!Box:
    192.168.20.0 (subnetmasker: 24 - 255.255.255.0)
  • IP-adres van de computer met FRITZ!VPN in het FRITZ!Box-netwerk:
    192.168.20.201
  • IP-netwerk van de netwerkrouter die is verbonden met de FRITZ!Box:
    192.168.21.0 (subnetmasker: 24 - 255.255.255.0)
  • IP-adressen van de netwerkrouter in het FRITZ!Box-netwerk:
    192.168.20.2 en 192.168.21.1

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 VPN-instellingen van FRITZ!VPN aanpassen

1. Open het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection.
  2. Klik in het venster "Existing Configurations" op het plusteken voor de MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) en selecteer het e-mailadres van de VPN-gebruiker (jan@modaal.nl) die toegang krijgt tot het IP-netwerk van de netwerkrouter die met de FRITZ!Box is verbonden.
  3. Klik op "Explorer" en open het bestand "vpnuser_[...].cfg" met een teksteditor, bijvoorbeeld WordPad.
  4. Zoek de vermelding "accesslist" en voeg hier de waarde van het IP-netwerk toe van de netwerkrouter die met de FRITZ!Box is verbonden:
    • accesslist =
    • "permit ip any 192.168.20.0 255.255.255.0",
    • "permit ip any 192.168.21.0 255.255.255.0";

Belangrijk:Scheid de IP-netwerken met een komma en sluit de waarde voor "accesslist" af met een puntkomma!

5. Sla de wijzigingen op en importeer het aangepaste bestand "vpnuser_[...].cfg" in FRITZ!VPN.

2 FRITZ!Box configureren

VPN-instellingen van de FRITZ!Box aanpassen

1. Open het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection.
  2. Selecteer in het venster "Existing Configurations" de MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) en klik op "Explorer".
  3. Open het bestand "fritzbox_[...].cfg" met een teksteditor (bijvoorbeeld WordPad).
  4. Zoek de sectie waarin voor de melding "name" als waarde het e-mailadres van de VPN-gebruiker (jan@modaal.nl) staat, die het IP-netwerk moet benaderen van de netwerkrouter die met de FRITZ!Box is verbonden.
  5. Zoek in deze sectie de vermelding "accesslist" en voeg hier de waarde van het IP-netwerk toe van de netwerkrouter die met de FRITZ!Box is verbonden:
    • accesslist =
    • "permit ip 192.168.20.0 255.255.255.0 192.168.20.201 255.255.255.0",
    • "permit ip 192.168.21.0 255.255.255.0 192.168.20.201 255.255.255.0";

Belangrijk:Scheid de IP-netwerken met een komma en sluit de waarde voor "accesslist" af met een puntkomma!

6. Sla de wijzigingen op en importeer het aangepaste bestand "fritzbox_[...].cfg" in de FRITZ!Box.

Statische IP-route configureren in de FRITZ!Box

Configureer in de FRITZ!Box een statische IP-route, zodat netwerkapparaten in het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.20.0/24) toegang hebben tot het IP-netwerk van de netwerkrouter die met de FRITZ!Box is verbonden (192.168.21.0/24).

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op "IPv4 Routes".
  5. Klik op de knop "New IPv4 Route".
  6. Voer bij "IPv4 network" het IP-netwerk in van de router die is verbonden met de FRITZ!Box (192.168.21.0).
  7. Voer in het invoerveld "Subnet mask" het subnetmasker in van het andere IP-netwerk (255.255.255.0).
  8. Voer bij "Gateway" het IP-adres in van de netwerkrouter in het FRITZ!Box-thuisnetwerk (192.168.20.2) die beide IP-netwerken verbindt.
  9. Schakel de optie "IPv4 route active" in.
  10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

3 Aanvullende IP-instellingen voor de VPN-verbinding aanpassen

IP-route in netwerkrouter configureren

• Volg de instructies van de fabrikant om de netwerkrouter te configureren, zodat deze tussen het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.20.0) en het eigen IP-netwerk (192.168.21.0) routeert.

Opmerking:Als je een Windows-computer met meerdere netwerkadapters als router gebruikt, moet je "IP routing" inschakelen in Windows. Informatie over de configuratie krijg je van Microsoft.

Netwerkapparaten in het IP-netwerk van de netwerkrouter configureren

• Of: Configureer in de apparaten het IP-adres uit het eigen IP-netwerk (192.168.21.1) van de netwerkrouter als standaardgateway.
    • Of: Configureer in de apparaten een statische IP-route naar het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.20.0), waarbij de netwerkrouter als gateway (192.168.21.1) wordt gebruikt.