FRITZ!Box 4020 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 4020 Service

VPN-verbinding met de FRITZ!Box in BlackBerry OS configureren

Met VPN kun je vanaf je smartphone met BlackBerry OS via internet een beveiligde verbinding met je FRITZ!Box tot stand brengen. Zo heb je ook onderweg toegang tot alle apparaten en diensten in het thuisnetwerk van je FRITZ!Box.

Als er een VPN-verbinding actief is, worden bovendien alle internetquery's van de smartphone gerouteerd via de FRITZ!Box. Daardoor heb je met de smartphone afluister- en fraudebestendige toegang tot alle internetservices, bijvoorbeeld e-mail en online banking, zelfs wanneer je bent verbonden met publieke draadloze hotspots.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

Met deze handleiding configureer je een VPN-verbinding met de FRITZ!Box in BlackBerry OS 10.3.2.2474. Vervang bij het configureren van de VPN-verbinding de hier vermelde voorbeeldwaarden door de daadwerkelijke waarden.

• MyFRITZ!-domeinnaam van FRITZ!Box:
    pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net
  • Gebruikersnaam van de FRITZ!Box-gebruiker:
    Jan Modaal
  • Wachtwoord van de FRITZ!Box-gebruiker:
    geheim
  • Shared secret van de FRITZ!Box-gebruiker:
    Zj7hPCouK65IrPU4

Voorwaarden / Beperkingen

• Op de smartphone is BlackBerry OS 10.3.2 of nieuwer geïnstalleerd.
  • De FRITZ!Box moet de internetverbinding zelf tot stand brengen via een modem (bijvoorbeeld DSL-, kabelmodem).
  • De FRITZ!Box moet een publiek IPv4-adres krijgen van de internetprovider.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

MyFRITZ! configureren

Met MyFRITZ! kun je de FRITZ!Box altijd vanaf internet benaderen, zelfs als de FRITZ!Box regelmatig een ander publiek IP-adres krijgt van de internetprovider:

Opmerking:Als je al een andere Dynamic DNS-service gebruikt, kun je ook deze service gebruiken in plaats van MyFRITZ!.

IP-netwerk van de FRITZ!Box aanpassen

Beide kanten van de VPN-verbinding moeten een IP-adres gebruiken uit verschillende IP-netwerken. Als de smartphone is verbonden met een router (bijvoorbeeld een andere FRITZ!Box) die hetzelfde IP-netwerk als je FRITZ!Box gebruikt, is het niet mogelijk te communiceren via VPN.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruiken alle FRITZ!Boxen het IP-netwerk 192.168.178.0.

Configureer in je FRITZ!Box een IP-adres dat anders is dan het IP-adres van de router die je smartphone gebruikt om een verbinding met de FRITZ!Box te maken, bijvoorbeeld 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Voer het gewenste IP-adres en subnetmasker in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij FRITZ!Box, als je hiernaar wordt gevraagd.

2 VPN-verbinding in de FRITZ!Box configureren

Configureer in de FRITZ!Box voor iedere VPN-verbinding een eigen gebruiker:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "FRITZ!Box Users".
  3. Klik naast de gebruiker die VPN-verbindingen met de FRITZ!Box tot stand moet brengen, op de knop (Bewerken). Als je nog geen gebruiker hebt geconfigureerd:
    1. Klik op de knop "Add User".
    2. Voer in de invoervelden een naam en een wachtwoord in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "VPN" in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je hiernaar wordt gevraagd.

De FRITZ!Box configureert nu VPN-rechten voor deze FRITZ!Box-gebruiker.
Vervolgens wordt automatisch een venster geopend waarin de VPN-instellingen van de gebruiker worden weergegeven.

Opmerking: Je kunt dit venster altijd openen door in de instellingen van de FRITZ!Box-gebruiker te klikken op "Show VPN Settings".

3 VPN-verbinding in BlackBerry OS configureren

1. Tik op "Instellingen" in het startscherm van de smartphone.
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Netwerken en verbindingen".
  3. Tik op "VPN" en vervolgens op "Toevoegen".
  4. Voer in het invoerveld "Profielnaam" een willekeurige naam (FRITZ!Box-VPN) in.
  5. Voer in het invoerveld "Serveradres" de MyFRITZ!-domeinnaam in van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net).
  6. Selecteer in de vervolgkeuzelijst voor het type Gateway de optie "Cisco VPN Concentrator 3000".
  7. Selecteer in de vervolgkeuzelijst voor het type Authenticatie de vermelding "XAUTH-PSK".
  8. Voer in het invoerveld voor de groepsgebruikersnaam de gebruikersnaam in van de FRITZ!Box-gebruiker (Jan Modaal).
  9. Voer in het invoerveld voor het groepswachtwoord de "Shared Secret" in van de FRITZ!Box-gebruiker (Zj7hPCouK65IrPU4). De "Shared Secret" wordt weergegeven in de VPN-instellingen van de gebruiker in de sectie "iPhone, iPad or iPod Touch".
  10. Voer in het invoerveld voor de gebruikersnaam de gebruikersnaam in van de FRITZ!Box-gebruiker (Jan Modaal).
  11. Voer in het invoerveld voor het gebruikerswachtwoord het wachtwoord in voor de FRITZ!Box-gebruiker (geheim).
  12. Voer in het invoerveld voor de IKE-levensduur (in seconden) de waarde 28800 in.
  13. Voer in het invoerveld voor de IPSec-levensduur (in seconden) de waarde 28800 in.
  14. Tik op de knop "opslaan" om de configuratie te voltooien.

De VPN-verbinding met de FRITZ!Box is nu geconfigureerd.

4 VPN-verbinding tot stand brengen

1. Tik op "Instellingen" in het startscherm van de smartphone.
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Netwerken en verbindingen".
  3. Tik op "VPN".
  4. Tik op de naam van de VPN-verbinding die je hebt geconfigureerd(FRITZ!Box-VPN).

De VPN-verbinding wordt nu tot stand gebracht.

Opmerking: Actieve VPN-verbindingen worden weergegeven in de FRITZ!Box-gebruikersinterface onder "Internet > Permit Access > VPN" en "Internet > Online Monitor".