FRITZ!Box 4040 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 4040 Service

Statusbericht "Radar detection (DFS wait time) triggered by channel assignments; 5-GHz temporarily unavailable"

De 5 GHz-frequentieband wordt niet alleen gebruikt door draadloze netwerkapparaten, maar ook door radarinstallaties (bijvoorbeeld voor luchtverkeerscontrole, militair gebruik en de weerdienst). De overheid heeft dergelijke radarinstallaties aangewezen als primaire gebruiker om een werking zonder interferentie van deze installaties te waarborgen. Volgens de wetgeving moeten draadloze netwerkapparaten die een draadloos kanaal van 52 tot 140 gebruiken dergelijke primaire gebruikers detecteren en automatisch vermijden met behulp van dynamische frequentie selectie (Dynamic Frequency Selection DFS).

Wanneer de FRITZ!Box één van deze kanalen gebruikt, wordt voortdurend gecontroleerd of het kanaal ook wordt gebruikt door een primaire gebruiker in de nabije omgeving. Als dat het geval is, houdt de FRITZ!Box zich aan de wettelijk voorgeschreven wachttijd van tien minuten. Gedurende deze periode is het niet mogelijk draadloze netwerkapparaten aan te melden. Als binnen deze wachttijd wijzigingen worden toegepast op de draadloze instellingen, begint de wachttijd opnieuw vanaf het begin. Draadloze verbindingen worden na afloop van de wachttijd automatisch weer tot stand gebracht.

Opmerking:In veruit de meeste gevallen heeft het weinig zin om permanent over te schakelen op de kanalen 36 tot 48 vanwege incidentele radardetectie, want de hogere draadloze kanalen in de frequentieband 5 GHz bieden doorgaans een groter bereik en betere doorvoercapaciteit.