FRITZ!Box 4040 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 4040 Service

Wat is band steering en hoe werkt het?

Band steering zorgt voor een gelijkmatige belasting van het draadloze netwerk (WiFi) waardoor alle draadloze netwerkapparaten in het thuisnetwerk een snelle en stabiele verbinding hebben.

Moderne draadloze routers of repeaters, zoals bijvoorbeeld de FRITZ!Box 7590 of de FRITZ!WLAN Repeater 1750E, stellen de 2,4- en 5GHz-frequentieband tegelijkertijd beschikbaar. Draadloze netwerkapparaten die geschikt zijn voor beide frequentiebanden, bepalen zelfstandig met welke frequentieband zij een verbinding tot stand brengen. Hierbij maken draadloze netwerkapparaten echter niet altijd de optimale keuze. Door de band steering-technologie herkennen routers en repeaters voor elk draadloos netwerkapparaat welke frequentieband het meest geschikt is en sturen het apparaat daar automatisch heen.

Lage frequenties kunnen gemakkelijker doordringen in obstakels zoals muren en waterhoudende of metalen voorwerpen, waardoor de 2,4GHz-frequentieband een groter bereik heeft. Daarentegen heeft de 5GHz-frequentieband in de buurt van een draadloze router een hogere snelheid, omdat hier een breder frequentiespectrum kan worden gebruikt. Hierdoor kunnen in dezelfde tijd meer gegevens worden getransporteerd.

Met band steering verbetert de FRITZ!Box het bereik van draadloze netwerkapparaten op de 5GHz-frequentieband door te controleren of de signaalsterkte van dit apparaat een bepaalde drempel bereikt. Als een apparaat onder deze waarde blijft, bevindt dit zich op de rand van het bereik. De FRITZ!Box initieert voor dit apparaat vervolgens een overschakeling naar de 2,4GHz-band die een groter bereik heeft.

De FRITZ!Box voorkomt een zeer hoge belasting op de 2,4GHz-frequentieband met band steering, door de draadloze netwerkapparaten naar de 5GHz-frequentieband te sturen. Hiervoor meldt de FRITZ!Box alle apparaten af van de 2,4GHz-frequentieband en blokkeert deze band tijdelijk, zodat draadloze netwerkapparaten die 5 GHz ondersteunen, in de tussentijd verbinding kunnen maken met de 5GHz-frequentieband. Mocht het niet lukken een draadloos netwerkapparaat aan te melden op de 5GHz-band, wordt het apparaat vervolgens weer toegelaten tot de 2,4GHz-band.

Als een draadloos netwerkapparaat zich voor de eerste keer aanmeldt, leert de FRITZ!Box de eigenschappen van het apparaat kennen. Als blijkt dat het draadloze netwerkapparaat beide frequentiebanden ondersteunt, wordt dit apparaat vanaf de volgende aanmelding, afhankelijk van de situatie, naar de meest geschikte frequentieband gestuurd. Als de FRITZ!Box opnieuw is opgestart, moet deze de eigenschappen van de afzonderlijke draadloze netwerkapparaten opnieuw leren kennen. Band steering werkt ook bij draadloze netwerkapparaten die zijn verbonden met de draadloze gasttoegang, zodat ook je gasten een stabiele en snelle draadloze verbinding hebben.

De FRITZ!Box ondersteunt band steering vanaf FRITZ!OS 6.80, FRITZ!WLAN Repeaters en FRITZ!Powerline-adapters met een draadloos netwerk vanaf FRITZ!OS 6.90. Voor band steering moet de naam van het draadloze netwerk (SSID) van beide frequentiebanden identiek zijn. Als je tot nu toe verschillende netwerknamen hebt gebruikt, geef dan de draadloze netwerken van beide frequentiebanden dezelfde naam en schakel vervolgens in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box onder "Wireless > Radio Channel" in de sectie "Radio Channel Settings > Additional settings" de optie "To improve data transmission, a dual-band wireless device can be set to switch between the 2.4 and the 5-GHz frequency band automatically" in. In de fabrieksinstellingen is band steering al ingeschakeld.