FRITZ!Box 4040 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 4040 Service

Gedeelde bestanden en printers op een computer zijn niet zichtbaar in het thuisnetwerk

Op een computer die is verbonden met de FRITZ!Box, worden gedeelde bestanden en printers in het thuisnetwerk niet weergegeven (bijvoorbeeld in de Windows-thuisgroep).

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

1 FRITZ!Box configureren

DHCP-server inschakelen

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

Belangrijk:Als de FRITZ!Box de bestaande internetverbinding van een andere router gebruikt, is de DHCP-server van de FRITZ!Box uitgeschakeld. In dit geval moet de router vóór de FRITZ!Box (upstream router) de IP-instellingen toewijzen aan de apparaten.

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Communicatie tussen draadloze netwerkapparaten toestaan

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Security".
  3. Schakel de in de sectie "Additional Security Settings" de optie "The active wireless devices displayed below may communicate with each other" in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Computer opnieuw opstarten

• Start alle met de FRITZ!Box verbonden computers opnieuw op.

3 Computer niet via Guest access (gasttoegang) verbinden

Via de LAN- en draadloze gasttoegang zijn het thuisnetwerk en gedeelde bestanden en printers niet toegankelijk. Zorg er daarom voor dat de computer niet is verbonden met de FRITZ!Box via de gasttoegang:

4 Windows-netwerktype configureren

Windows maakt onderscheid tussen verschillende netwerktypen en wijzigt de firewallinstellingen afhankelijk van of een netwerk is geconfigureerd als privénetwerk (thuisnetwerk), bedrijfsnetwerk of openbaar netwerk. Bij openbare netwerken zijn gedeelde bestanden en printers niet toegankelijk.

Zorg er daarom voor dat je computer is geconfigureerd voor een verbinding met een privénetwerk:

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op "Start" en vervolgens op "Instellingen" .
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik afhankelijk van het verbindingstype van de computer op "Wi-Fi" of "Ethernet".
  4. Klik op de vermelding van de netwerkverbinding met de FRITZ!Box.
  5. Schakel de optie "Deze pc kan worden gevonden" in.

Windows 8

1. Druk op de toetscombinatie Windows-toets + I en klik op "Pc-instellingen wijzigen".
  2. Klik in het menu "Pc-instellingen wijzigen" op "Netwerk".
  3. Klik afhankelijk van het verbindingstype van de computer op "Wi-Fi" of "Ethernet".
  4. Klik op de vermelding van de netwerkverbinding met de FRITZ!Box.
  5. Schakel de optie "Apparaten en inhoud zoeken" in.

Windows 7

1. Klik in Windows op "Start" en vervolgens op "Configuratiescherm".
  2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op:" de optie "Categorie" ().
  3. Klik op "Netwerk en internet" en dan op "Netwerkcentrum".
  4. Als in de sectie "De actieve netwerken weergeven" de link "Openbaar netwerk" wordt weergegeven, klik dan op deze link, selecteer vervolgens "Thuisnetwerk" of "Bedrijfsnetwerk" en volg de instructies.

Nu heb je toegang tot gedeelde bestanden en printers van andere computers.

Belangrijk:Als een computer met gedeelde bestanden en printers nog steeds niet wordt weergegeven, dan komt dit door een firewall of door de configuratie van het besturingssysteem. Informatie over de configuratie krijg je van Microsoft of de fabrikant van de firewall. Handleidingen over het aanmaken van een thuisgroep vind je bij Microsoft, bijvoorbeeld onder Thuisgroepen, van a tot z.