FRITZ!Box 4040 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 4040 Service

Android-smartphone of -tablet in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Je kunt een Android-smartphone of -tablet gemakkelijk verbinden met het draadloze netwerk (WiFi) van de FRITZ!Box. Je kunt het Android-apparaat dan gebruiken voor toegang tot internet, om te bellen via de FRITZ!Box en voor het afspelen van foto's, video's en muziek van de FRITZ!Box-mediaserver.

Opmerking:Als voorbeeld gebruiken we hier een Google Nexus 4 met Android 4.4.2 om te laten zien hoe je een Android-apparaat verbindt met de FRITZ!Box.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box geconfigureerd als DHCP-Server. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, configureer je de volgende instellingen:

Belangrijk:Als de FRITZ!Box de bestaande internetverbinding van een andere router gebruikt, is de DHCP-server van de FRITZ!Box uitgeschakeld. In dit geval moet de router waarmee de FRITZ!Box is verbonden (upstream router) de nodige IP-instellingen toewijzen aan de netwerkapparaten.

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe tussen xxx.20 en xxx.200.

6. Klik om de instellingen op te slaan op "OK".

2 Android-apparaat met FRITZ!Box verbinden

Opmerking:Je kunt ook FRITZ!App WLANgebruiken om je Android-apparaat gemakkelijk te verbinden met de FRITZ!Box en de app nuttige informatie over de draadloze verbinding laten tonen.

1. Tik op "Instellingen" in het startscherm van het Androidapparaat.
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Wi-Fi".
  3. Als het draadloze netwerk is uitgeschakeld, schakel je dit in in door te tikken op het pictogram "UIT" naast de optie "Wi-Fi".
  4. Tik op de verbinding met de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box.

Opmerking:Als je de naam van het draadloze netwerk (SSID) en de netwerksleutel van je FRITZ!Box niet kent, bepaal dan de draadloze netwerkinstellingen van je FRITZ!Box.

5. Voer in het invoerveld "Wachtwoord invoeren" de draadloze netwerksleutel van de FRITZ!Box in en tik op "Verbinden".

Het Android-apparaat is nu verbonden met internet via de FRITZ!Box en kan bijvoorbeeld met FRITZ!App Media multimediabestanden van de FRITZ!Box-mediaserver en andere mediaservers binnen het thuisnetwerk afspelen.

3 Android-apparaat gebruiken met FRITZ!Box

Telefoneren via de FRITZ!Box

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je met je Android-apparaat thuis via FRITZ!Box wilt bellen:

Toegang tot de FRITZ!Box via internet

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je onderweg via het internet veilige toegang tot je FRITZ!Box, of tot een op de FRITZ!Box aangesloten USB-opslagmedium wilt:

Toegang tot FRITZ!NAS binnen het thuisnetwerk

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je je Android-apparaat wilt gebruiken voor toegang tot een USB-opslagmedium dat is aangesloten op de FRITZ!Box:

• Als je heel gemakkelijk toegang wilt verkrijgen tot je FRITZ!NAS-inhoud, configureer je onze MyFRITZ!App 2.
    • Als je zonder extra app toegang tot je FRITZ!NAS-inhoud wilt hebben, open je in een webbrowser http://fritz.nas.
    • Wanneer je al een app gebruikt die het Server Message Block- (SMB) of FTP-protocol ondersteunt, kun je hiermee ook via \\fritz.box of ftp://fritz.box toegang verkrijgen tot je FRITZ!NAS-inhoud.

Android-apparaat gebruiken als webcam

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je je Android-apparaat gebruikt als webcam om onderweg via internet te zien wat er voor de camera van het Android-apparaat gebeurt:

Multimediabestanden afspelen van FRITZ!Box-mediaserver

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je met je Android-apparaat multimediabestanden wilt afspelen via een USB-opslagmedium dat is aangesloten aan de FRITZ!Box.

Printen via de FRITZ!Box

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je je Android-apparaat thuis wilt gebruiken om te printen met een USB-printer die met de FRITZ!Box is verbonden:

1. Configureer de met de FRITZ!Box verbonden USB-printer als netwerkprinter.
  2. Installeer op het Android-apparaat een app die verbinding kan maken met een printer via IP RAW, bijvoorbeeld PrintBot ofPrintHand Mobile Print.
  3. Configureer in de app als aansluittype Raw TCP met poort 9100 en voer als hostnaam of IP-adres fritz.box in.

VPN-verbinding met FRITZ!Box configureren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je met behulp van VPN (Virtual Private Network) via de internetverbinding van je Android-apparaat een veilige versleutelde netwerkverbinding naar je FRITZ!Box en netwerkapparaten of diensten binnen het thuisnetwerk tot stand wilt brengen:

Opmerking:Bij een actieve VPN-verbinding worden alle internetquery's gerouteerd via de FRITZ!Box. Daardoor heb je met je Android-apparaat ook bij het gebruik van publieke draadloze hotspots afluister- en fraudebestendige toegang tot alle internetservices, bijvoorbeeld e-mail en online banking.