FRITZ!Box 4040 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 4040 Service

Twee FRITZ!Boxen via netwerkkabel met elkaar verbinden

Je kunt je FRITZ!Box via een netwerkkabel verbinden met een andere FRITZ!Box die je al bezit en zo configureren dat deze de internetverbinding van de andere FRITZ!Box deelt (bedrijfsmodus als IP-client).

De computers, smartphones en andere apparaten die met de FRITZ!Box (IP client) zijn verbonden worden zo volledig geïntegreerd in je thuisnetwerk. Met deze apparaten heb je toegang tot het internet, alsook tot andere apparatuur binnen het thuisnetwerk en kun je alle functies gebruiken van de FRITZ!Box (Router) die is aangesloten op de internetverbinding.

Belangrijk:De instructies over de configuratie van de FRITZ!Box (router) zijn geldig voor de FRITZ!Box die de internetverbinding tot stand brengt.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

Doorvoercapaciteit van de internetverbinding van de FRITZ!Box (router) bepalen

1. Klik op "Internet" in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box (router).
  2. Klik in het menu "Internet" op een van de volgende opties die van toepassing is op jouw FRITZ!Box-model:
    • "DSL Information > DSL"
    • "Cable Information > Overview"
    • "LTE Information > LTE"
  3. Bepaal welke throughput (snelheid) voor de downstream (ontvangrichting) en upstream (zendrichting) wordt weergegeven voor je internetverbinding.

DHCP-server van de FRITZ!Box (router) inschakelen

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box geconfigureerd als DHCP-Server. Als je de DHCP-server hebt uitgeschakeld van de FRITZ!Box die met de internetaansluiting is verbonden, configureer dan de volgende instellingen:

1. Klik op "Home Network" in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box (router).
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network" of "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4 Addresses" of "IP Addresses"
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe tussen xxx.20 en xxx.200.

6. Klik om de instellingen op te slaan op "OK".

2 FRITZ!Box (IP-client) configureren

Computer verbinden met FRITZ!Box (IP-client)

1. Als de computer al is verbonden met de FRITZ!Box (router), verbreek dan de verbinding tussen de computer en de FRITZ!Box (router).
  2. Verbind de computer via een netwerkkabel of via het draadloze netwerk met de FRITZ!Box (IP-client).

Bedrijfsmodus configureren in FRITZ!Box (IP-client)

1. Open de gebruikersinterface van de FRITZ!Box (IP-client).
  2. Voer het FRITZ!Box-wachtwoord in dat is afgedrukt op de sticker onder op het apparaat en klik op "Log In".
  3. Klik op "Internet" en vervolgens op "Account Information".
  4. Selecteer "Internet router as IP client" in de vervolgkeuzelijst "Internet connection via".
  5. Voer in de invoervelden "Downstream" en "Upstream" de betreffende datasnelheden van je internetverbinding in.

Voorbeeld:
    Voer 50000 in voor een Downstream van 50 Mbit/s en 5000 voor een upstream van 5 Mbit/s.

6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box is nu geconfigureerd als IP-client.

Belangrijk:In deze bedrijfsmodus kun je de gebruikersinterface niet meer openen met http://fritz.box. In plaats daarvan ga je te werk zoals beschreven in de sectie "FRITZ!Box-gebruikersinterface openen" (zie hieronder).

Computer met FRITZ!Box (router) verbinden

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als de computer eerst was verbonden met de FRITZ!Box (router) en je de verbinding nu opnieuw tot stand wilt brengen:

1. Verbreek de verbinding tussen de computer en de FRITZ!Box (IP-client).
  2. Verbind de computer via een netwerkkabel of via het draadloze netwerk met de FRITZ!Box (router).

3 FRITZ!Box (IP-client) verbinden met het thuisnetwerk

• Verbind de "WAN-poort van de FRITZ!Box (IP-client) via een netwerkkabel rechtstreeks of via een hub/switch met de FRITZ!Box (router). Daarvoor kun je bijvoorbeeld de witte meegeleverde netwerkkabel gebruiken.

De FRITZ!Box (IP-client) gebruikt nu de internetverbinding van de FRITZ!Box (router).

4 FRITZ!Box-gebruikersinterface openen

Gebruikersinterface van de FRITZ!Box (router) openen

• Voer in het adresveld van de internetbrowser fritz.box in.

Gebruikersinterface van de FRITZ!Box (IP-client) openen

1. Klik op "Home Network" in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box (router).
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op de link voor de FRITZ!Box (IP-client).

Opmerking:Als alternatief kun je de gebruikersinterface ook openen via het IP-adres die de FRITZ!Box (router) aan de FRITZ!Box (IP-client) heeft toegewezen, bijvoorbeeld 192.168.178.25. Het IP-adres kun je in de FRITZ!Box (router) onder "Home Network > Network > Network Connections" aflezen.

5 FRITZ!Box (IP-client) configureren voor draadloos roaming

Je kunt de FRITZ!Box (IP-client) gebruiken als extra draadloos basisstation. Zo kunnen je draadloze netwerkapparaten de FRITZ!Box gebruiken om toegang te krijgen tot internet en andere apparaten in het thuisnetwerk, zelfs als het draadloze netwerk van de FRITZ!Box (router) niet bereikbaar is.

Configureer de volgende instellingen in de FRITZ!Box (IP-client) wanneer je wilt dat draadloze netwerkapparaten altijd automatisch verbinding maken met de FRITZ!Box met het sterkste signaal (draadloos roaming):

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de gebruikersinterface van de FRITZ!BOX (IP-client).
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Network".
  3. Voer bij het invoerveld "Name of the wireless radio network (SSID)" de naam van het draadloze netwerk van de FRITZ!Box (router) in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  5. Als je de automatische selectie van kanalen in de FRITZ!Box (router) hebt uitgeschakeld en een draadloos kanaal hebt ingesteld, dan stel je hetzelfde kanaal in op de FRITZ!Box (IP-client):
    1. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Channel".
    2. Schakel in de sectie "Radio Channel Settings" de optie "Adjust the radio channel settings" in.
    3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Radio channel" het kanaal dat door de FRITZ!Box (router) wordt gebruikt.
    4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  6. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Security".
  7. Schakel de optie "WPA Encryption" in.
  8. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "WPA mode" de optie "WPA2 (CCMP)".

Opmerking:Als niet al je draadloze netwerkapparaten WPA2-versleuteling ondersteunen, kun je de WPA-modus "WPA + WPA2" gebruiken. Met deze instelling gebruiken draadloze netwerkapparaten automatisch de veiligste WPA-modus voor draadloze verbindingen.

9. Voer in het invoerveld "Network key" de netwerksleutel van de FRITZ!Box (router) in.
  10. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.