FRITZ!Box 5490 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 5490 Service
Not your product?

Wat is band steering en hoe werkt het?

Band steering zorgt voor een gelijkmatige belasting van het draadloze netwerk (WiFi) waardoor alle verbonden draadloze apparaten een snelle en stabiele verbinding hebben.

Moderne routers, zoals bijvoorbeeld de FRITZ!Box 7490 ondersteunen de 2,4 en 5 GHz-frequentieband tegelijkertijd. Draadloze apparaten die beide frequentiebanden kunnen gebruiken kiezen echter niet altijd de meest optimale frequentie.

Door de band steering-technologie herkent een draadloze router welke frequentieband het meest geschikt is voor een bepaald draadloos apparaat en stuurt dit automatisch naar de meest geschikte frequentieband.

Omdat lage frequenties obstakels zoals muren en waterhoudende of metalen voorwerpen eenvoudiger doordringen, heeft de 2,4 GHz-frequentieband een groter bereik dan de 5 GHz-frequentieband. Draadloze verbindingen met de 5 GHz-frequentieband zijn daarentegen sneller in de buurt van de draadloze router, want tegenstelling tot de 2,4 GHz-frequentieband is een beter frequentiespectrum beschikbaar waardoor meer gegevens tegelijk kunnen worden getransporteerd.

Om het bereik van een draadloos apparaat in de 5 GHz-frequentieband te verbeteren, controleert de FRITZ!Box of de signaalsterkte van dit apparaat een bepaalde drempel bereikt. Als de signaalsterkte onder deze waarde blijft, is het draadloze apparaat op de rand van het bereik en de FRITZ!Box leidt een wissel in naar de 2,4 GHz-frequentieband die een groter bereik heeft.

Om een hoge belasting in de 2,4 GHz-frequentieband te voorkomen, controleert de FRITZ!Box welke draadloze apparaten zich ook kunnen verbinden met de 5 GHz-frequentieband. Daarvoor worden alle apparaten van de 2,4 GHz-frequentieband afgemeld en tijdelijk op deze band geblokkeerd. Mocht het niet lukken een draadloos apparaat aan te melden op de 5 GHz-band, wordt het vervolgens weer toegelaten op de 2,4 GHz-band.

De FRITZ!Box ondersteunt band steering vanaf FRITZ!OS 6.80. Om band steering in te schakelen moet de naam van het draadloze netwerk (SSID) van beide frequentiebanden identiek zijn. Bij de eerste aanmelding van een draadloos apparaat leert de FRITZ!Box de eigenschappen van het apparaat. Als het draadloze apparaat beide frequentiebanden ondersteunt, stuurt de FRITZ!Box dit apparaat vanaf de volgende aanmelding naar de meest geschikte frequentieband. Na een herstart van de FRITZ!Box moeten de eigenschappen van de afzonderlijke draadloze apparaten opnieuw worden geleerd. Band steering werkt ook voor draadloze apparaten die zijn verbonden met de draadloze gasttoegang van de FRITZ!Box.