FRITZ!Box 5490 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 5490 Service

LAN-gasttoegang configuren in de FRITZ!Box

Via de LAN-gasttoegang van de FRITZ!Box kun je computers , gameconsoles en andere apparaten het gebruik van de snelle en veilige internetverbinding via je FRITZ!Box toestaan, zonder dat je gebruikers toegang hebben tot je thuisnetwerk of de FRITZ!Box-gebruikersinterface. Zo kan bijvoorbeeld je buurman via FRITZ!Powerline je internetverbinding gebruiken zonder dat hij toegang heeft tot je persoonlijk gegevens.

Voorwaarden / Beperkingen

• De apparaten in het gastnetwerk moeten worden geconfigureerd voor het automatisch laten toewijzen van IP-instellingen (DHCP).
  • IPTV afspelen en bepaalde functies van de FRITZ!Box (bijvoorbeeld portforwarding, telefonie) zijn niet beschikbaar bij het gebruik van de gasttoegang.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Gasttoegang in FRITZ!Box configureren

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Schakel de optie "Guest access enabled for LAN 4" in.
  5. Als je de internettoegang alleen wilt toestaan wanneer de gebruiksvoorwaarden op een voorgeschakelde pagina (captive portal) zijn geaccepteerd, schakel je de optie "Permit login with guest access only after consent to terms of use" in.

Opmerking:De captive portal kan worden aangepast onder "Wireless (WLAN) > Guest Access". Je kunt bijvoorbeeld een bedrijfslogo of een redirect naar een webpagina toe te voegen.

6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Regels opstellen voor internetgebruik via de gasttoegang

Alle apparaten met gasttoegang zijn in principe altijd ondergeschikt aan het toegangsprofiel "Guest" van het kinderslot (Parental Controls) van de FRITZ!Box. Je kunt het toegangsprofiel "Guest" aanpassen als je bijvoorbeeld het internetgebruik via de gasttoegang wilt beperken tot bepaalde tijden of het oproepen van bepaalde websites wilt verbieden:

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Filters".
  3. Klik op het tabblad "Access Profiles" en vervolgens op de knop (bewerken).
  4. Schakel in de sectie "Time Limit" bij "Period" de optie "restricted" in.
  5. Klik op de knop "Internet use blocked" en houd de linkermuisknop ingedrukt terwijl je de muis sleept over de delen van de tabel met de tijden waarop je internetgebruik wilt beperken.

Afb.: Internetgebruik 's nachts en 's morgens geblokkeerd

6. Als je de toegang tot bepaalde websites wilt blokkeren, schakel je de opties "Filter web sites" en "Block web sites (blacklist)" in.

Opmerking:De blacklist kun je bewerken in het menu "Internet > Filters" op het tabblad "Lists". De lijst kan maximaal 500 internetadressen bevatten, die elk van elkaar moeten worden gescheiden door een spatie (bijvoorbeeld "roofkopie.nl xxx.com wapen.net").

7. Klik op "OK" om het toegangsprofiel op te slaan.

3 Bandbreedte van de gasttoegang begrenzen

Alle apparaten die met de FRITZ!Box zijn verbonden delen de bandbreedte van je internettoegang. Indien nodig, kun je de bandbreedte voor de gasttoegang begrenzen door een deel van de bandbreedte voor apparaten binnen het thuisnetwerk te reserveren.

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Filters".
  3. Klik op het tabblad "Prioritization".
  4. Schakel de optie "Reserve bandwidth for the home network" in en selecteer in de vervolgkeuzelijst hoeveel bandbreedte moet worden gereserveerd.