FRITZ!Box 6591 Cable Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 6591 Cable Service

Wi-Fi-gasttoegang (privéhotspot) configureren

Met de Wi-Fi-gasttoegang biedt je FRITZ!Box je gasten een extra toegang tot internet. Apparaten die zich in het gastnetwerk bevinden, kunnen geen apparaten in het thuisnetwerk benaderen. De FRITZ!Box stelt daarvoor een extra Wi-Fi-netwerk beschikbaar, dat eigen beveiligingsinstellingen heeft en met, indien gewenst, een captiveportal.

Je kunt de gasttoegang kan zowel versleuteld als onversleuteld beschikbaar stellen:

• De privé Wi-Fi-gasttoegang kan alleen worden gebruikt door een wachtwoord in te voeren. Gegevens die via de gasttoegang worden verstuurd, zijn beveiligd met de huidige versleutelmethode WPA 2. De privé-gasttoegang is geschikt voor vrienden en kennissen die bij jou thuis een veilige toegang tot internet willen hebben.
  • De openbare Wi-Fi-hotspot kan worden gebruikt zonder een wachtwoord in te voeren. Gegevens worden, zoals bij elke openbare hotspot, onversleuteld verstuurd. De openbare Wi-Fi-hotspot is geschikt om bijvoorbeeld in een café of dokterspraktijk te gebruiken.

Voorwaarden / Beperkingen

• Het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box moet zijn ingeschakeld.
  • De apparaten in het gastnetwerk zijn geconfigureerd voor het automatisch ophalen van IP-instellingen per DHCP.
  • IPTV afspelen en andere functies van de FRITZ!Box (bijvoorbeeld MAC-adresfilter, portforwarding, telefonie) zijn niet beschikbaar via de gasttoegang.

1 Gasttoegang configureren

1. Klik in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op "Wi-Fi" (of "Wireless").
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" (of "Wireless") op "Guest Access".
  3. Schakel de gasttoegang in.
  4. Voer bij "Name of the Wi-Fi guest network (SSID)" (of "Name of the guest radio network (SSID)") de naam in, die je gasten zullen zien wanneer zij naar draadloze netwerken zoeken.
  5. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Encryption" de versleutelingsmethode. De WPA2-versleuteling biedt de meeste veiligheid.
  6. Voer in het invoerveld "Network key" een wachtwoord in dat tussen 8 en 63 tekens lang is. Gebruik cijfers, een combinatie van hoofdletters en kleine letters en ook andere tekens.
  7. Als je ook andere vormen van internettoegang wilt toestaan, schakel dan de optie "Restrict internet applications: Only surfing and mail allowed" in.
  8. Als je de gebruikers van de gasttoegang een captiveportal wilt tonen, schakel je de optie "Display captive portal with information on the provider of the guest access" in en configureer je deze naar wens.
  9. Als de draadloze netwerkapparaten onderling ook gegevens mogen uitwisselen, schakel je de optie "The wireless devices connected with the guest access can communicate with each other" in.
  10. Als de gasttoegang niet permanent ingeschakeld moet zijn, stel je in na hoeveel tijd de gasttoegang automatisch moet worden uitgeschakeld.
  11. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Gasten die de naam van het Wi-Fi-gastnetwerk (SSID) en de draadloze netwerksleutel kennen, kunnen nu je privéhotspot gebruiken.

Opmerking:Je kunt ook een FRITZ!Fon gebruiken om via het menu "Home Network > Wi-Fi" (of "Home Network > WLAN") de gasttoegang in- en uit te schakelen. De push service informeert je dagelijks per e-mail over welke draadloze netwerkapparaten de gasttoegang gebruiken.

2 Regels opstellen voor internetgebruik via de gasttoegang

Alle apparaten in het gastnetwerk zijn ondergeschikt aan het toegangsprofiel "Guest" van het kinderslot van de FRITZ!Box. Je kunt het toegangsprofiel "Guest" wijzigen als je bijvoorbeeld het internetgebruik in het gastnetwerk wilt beperken tot bepaalde tijden of het bezoeken van bepaalde websites wilt verbieden:

1. Klik in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Filters".
  3. Klik op het tabblad "Access Profiles" en vervolgens bij het profiel "Guest" op de knop (bewerken).
  4. Schakel in de sectie "Time Limit" bij "Period" de optie "restricted" in.
  5. Klik op de knop "Internet use blocked" en houd de linkermuisknop ingedrukt terwijl je de muis sleept over de delen van de tabel met de tijden waarop je internetgebruik wilt beperken.

Afb.: Internetgebruik 's nachts en 's morgens geblokkeerd

6. Als je de toegang tot bepaalde websites wilt blokkeren, schakel je de opties "Filter web sites" en "Block web sites (blacklist)" in.

Opmerking:De blacklist kun je bewerken in het menu "Internet > Filters" op het tabblad "Lists". De lijst kan maximaal 500 internetadressen bevatten, die elk van elkaar moeten worden gescheiden door een spatie (bijvoorbeeld "roofkopie.nl xxx.com wapen.net").

7. Klik op "OK" om het toegangsprofiel op te slaan.