FRITZ!Box 6660 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 6660 Service

Wat is Mesh Wi-Fi steering en hoe werkt het?

Mesh Wi-Fi steering stuurt smartphones, tablets of andere draadloze netwerkapparaten automatisch naar het draadloze toegangspunt met de beste Wi-Fi-ontvangst en ook naar de geschikte frequentieband. Mesh Wi-Fi steering optimaliseert zo niet alleen de Wi-Fi-verbinding van afzonderlijke apparaten, maar ook het gebruik van alle draadloze toegangspunten.

Automatisch uitwijken naar het andere Wi-Fi-netwerk door de Mesh Master

In het Mesh-netwerk analyseert de FRITZ!Box in zijn functie als Mesh Master permanent alle Wi-Fi-verbindingen. Zodra de Mesh Master vaststelt dat een draadloos netwerkapparaat via een andere Mesh Repeater een duidelijk betere verbinding met het thuisnetwerk of gastnetwerk tot stand kan brengen, draagt de FRITZ!Box het apparaat op uit te wijken naar het andere Wi-Fi-netwerk. Vanaf FRITZ!OS 7.20 beoordeelt de Mesh Master ook het verbindingstype en de snelheid van de verschillende verbindingswegen en houdt daar rekening mee bij de beslissing naar welk FRITZ!-product het draadloze netwerkapparaat wordt gestuurd.

In tegenstelling tot Wi-Fi-roaming beslist bij Mesh Wi-Fi steering niet het draadloze netwerkapparaat wanneer het zinvol is naar een ander Wi-Fi-netwerk uit te wijken, maar de Mesh Master. Dit heeft als doorslaggevend voordeel dat de Mesh Master beter kan beoordelen welk draadloos toegangspunt of welke frequentieband juist ideaal is, omdat de Mesh Master informatie heeft over alle draadloze netwerkapparaten, inclusief de belasting van de Mesh Repeater. Het draadloze netwerkapparaat kan deze informatie niet herkennen.

Voorwaarden voor Mesh Wi-Fi steering

FRITZ!Box, FRITZ!Repeater en FRITZ!Powerline met draadloze functie ondersteunen Mesh Wi-Fi steering vanaf FRITZ!OS 7.10. In de fabrieksinstellingen is Mesh Wi-Fi steering al ingeschakeld. Om de voordelen van Mesh Wi-Fi steering te gebruiken, moeten de FRITZ!-producten geïntegreerd zijn in het Mesh-netwerk en de Wi-Fi-instellingen van de Mesh Master gebruiken. Het draadloze netwerkapparaat moet de Wi-Fi-standaards 802.11k en 802.11v volledig ondersteunen.

Voor Mesh Wi-Fi steering moet de naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID) van beide frequentiebanden van de Mesh Master identiek zijn. Als je tot nu toe verschillende namen hebt gebruikt voor het Wi-Fi-netwerk (SSID) van de FRITZ!Box, geef dan de Wi-Fi-netwerken van beide frequentiebanden dezelfde naam. Vervolgens schakel je in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box onder "Wi-Fi > Wi-Fi Channel" (of "Wireless > Radio Channel") in de sectie "Wi-Fi Channel Settings (of "Radio Channel Settings") >Additional Settings" de optie "To improve data transmission, wireless devices can be switched automatically [...] in the Mesh" in.