FRITZ!Box 6660 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 6660 Service

Trage internettoegang via FRITZ!Box

Het internet is traag? Met de FRITZ!Box verbonden apparaten hebben een trage internetverbinding? ✔ Zo los je het probleem op.

LET OP!Houd er rekening mee dat een aantal internetdiensten als gevolg van de gebeurtenissen in verband met COVID-19 (coronavirus) zwaar belast zijn. Hierdoor kunnen er bij gebruik van deze diensten vertragingen en storingen optreden. Dit is veelvuldig het geval bij videoconferenties, toegang op afstand en VPN-verbindingen met bedrijfsnetwerken, maar ook bij videostreaming en gebruik van sociale netwerken.

De internetverbinding van computers, smartphones en andere apparaten die met de FRITZ!Box zijn verbonden is erg traag. Daardoor worden bijvoorbeeld websites erg traag geladen, duurt het lang om bestanden te downloaden en worden videostreams niet goed weergegeven of onderbroken.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Snelheid van de kabelinternetverbinding controleren

Controleer of de FRITZ!Box de snelheid (doorvoercapaciteit) voor de internettoegang weergeeft die je met je kabelprovider bent overeengekomen:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Cable Information".
  3. Controleer welke doorvoercapaciteit op het tabblad "Overview" onder "Connection" wordt weergegeven.
  4. Als de weergegeven doorvoercapaciteit bijna net zo hoog is als de snelheid die je kabelprovider garandeert, is er geen probleem.
    • Als de weergegeven doorvoercapaciteit aanzienlijk lager is, vraag dan je kabelprovider je kabelaansluiting te controleren.
    • Als de doorvoercapaciteit 128 Kbit/s of 1024 Kbit/s is, heeft je kabelprovider de FRITZ!Box niet of slechts gedeeltelijk ontgrendeld. Neem in dit geval contact op met je kabelprovider om de FRITZ!Box te laten ontgrendelen.

2 Snelheid van de LAN-verbindingen controleren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Mesh" ("Mesh Networking").
  3. Controleer in het Mesh-overzicht welke verbindingssnelheid wordt weergegeven voor de apparaten die met een netwerkkabel zijn aangesloten op de FRITZ!Box.
  4. Wanneer LAN-verbindingen slechts met maximaal 100 Mbit/s tot stand worden gebracht hoewel de apparaten gigabit-LAN ondersteunen, voer dan de maatregelen uit van de handleiding LAN-verbindingen worden met maar 100 Mbit/s tot stand gebracht.

3 Wi-Fi-verbindingen optimaliseren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als Wi-Fi-verbindingen met de FRITZ!Box of een Mesh Repeater duidelijk langzamer zijn dan de Wi-Fi-snelheid die kan worden bereikt met de FRITZ!Box:

1. Voer de maatregelen uit in de handleiding Trage Wi-Fi-verbindingen.

4 Windows-Netwerkinstellingen corrigeren

Een computer heeft alleen toegang tot internet als alle internetaanvragen van de computer worden doorgestuurd naar de FRITZ!Box. Als de computer zijn IP-instellingen automatisch van de FRITZ!Box verkrijgt via DHCP, krijgt de computer ook automatisch een Standaardgateway (IP-adres van de FRITZ!Box).

De configuratie van meerdere standaardgateways is niet toegestaan en veroorzaakt fouten. Controleer daarom of er op de computer maar één standaardgateway is geconfigureerd:

Opmerking:Opmerking voor netwerkexperts: Standaardgateways die zijn vereist voor routering naar een ander IP-netwerk, kunnen worden vervangen door een statische route. In Windows-help vind je informatie over het configureren van statische routes.

1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + R in.
  2. Voer in het invoerveld "Openen" cmd in en klik op "OK".
  3. Voer in de opdrachtprompt route print in en druk vervolgens op Enter.
  4. Als in de weergegeven tabel meerdere vermeldingen met 0.0.0.0 worden weergegeven, zijn er meerdere gateways:

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
    2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
    3. Klik in de sectie "Geavanceerde Netwerkinstellingen" op "Adapteropties wijzigen".
    4. Klik in de menubalk bij de knop (Weergave wijzigen) op de pijl en selecteer "Details".
    5. Klik met de rechtermuisknop op een verbinding van een netwerkadapter die niet is verbonden met de FRITZ!Box. De naam van de netwerkadapter vind je onder "Apparaatnaam".
    6. Klik op "Eigenschappen".
    7. Selecteer "Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)".
    8. Klik op "Eigenschappen".
    9. Als er een standaardgateway wordt vermeld, verwijder je deze.
    10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows 8

1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + X in en klik op "Configuratiescherm" in het contextmenu.
    2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op" de optie "Categorie" ().
    3. Klik op "Netwerk en internet" en dan op "Netwerkcentrum".
    4. Klik op "Adapterinstellingen wijzigen".
    5. Klik in de menubalk bij de knop (Weergave wijzigen) op de pijl en selecteer "Details".
    6. Klik met de rechtermuisknop op een verbinding van een netwerkadapter die niet is verbonden met de FRITZ!Box. De naam van de netwerkadapter vind je onder "Apparaatnaam".
    7. Klik op "Eigenschappen".
    8. Selecteer "Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)".
    9. Klik op "Eigenschappen".
    10. Als er een standaardgateway wordt vermeld, verwijder je deze.
    11. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows 7

1. Klik in Windows op "Start" en vervolgens op "Configuratiescherm".
    2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op" de optie "Categorie" ().
    3. Klik op "Netwerk en internet" en dan op "Netwerkcentrum".
    4. Klik op "Adapterinstellingen wijzigen".
    5. Klik in de menubalk op de pijl naast de knop "Weergave wijzigen" en selecteer "Details".
    6. Klik met de rechtermuisknop op een verbinding van een netwerkadapter die niet is verbonden met de FRITZ!Box. De naam van de netwerkadapter vind je onder "Apparaatnaam".
    7. Klik op "Eigenschappen".
    8. Selecteer "Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)".
    9. Klik op "Eigenschappen".
    10. Als er een standaardgateway wordt vermeld, verwijder je deze.
    11. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.
  5. Herhaal deze stappen voor alle netwerkadapters die zijn verbonden met de FRITZ!Box.

5 Beveiligingsprogramma's configureren

Het toezicht op de internettoegang door beveiligingsprogramma's zoals een firewall, virusscanner of webfilter kan de snelheid van internet op je computer vertragen.

1. Stel de configuratie van de beveiligingsprogramma's zo in dat deze niet de snelheid van je internetverbinding beperkt.

6 Contact opnemen met kabelprovider

1. Neem in dat geval contact op met je kabelprovider.