FRITZ!Box 6810 LTE Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 6810 LTE Service

Trage internettoegang via LTE-netwerk

Wanneer je een met de FRITZ!Box verbonden netwerkapparaat (bijvoorbeeld een computer, smartphone, tablet) gebruikt voor toegang tot internet, is je internetverbinding altijd erg traag (bijvoorbeeld bij het ophalen van webpagina's, het downloaden van bestanden of het streamen van video's).

1 Doorvoercapaciteit van de LTE-verbinding controleren

Controleer of de FRITZ!Box de door je LTE-provider gegarandeerde LTE-doorvoercapaciteit (snelheid) weergeeft:

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "LTE Information" in het menu "Internet".
  3. De werkelijke LTE-snelheid wordt weergegeven op de tab "LTE" op de regel "Throughput". Vergelijk de doorvoercapaciteit met de door je provider gegarandeerde snelheid.
    • Als de weergegeven doorvoercapaciteit bijna net zo hoog is als de door je LTE-provider gegarandeerde snelheid, is er geen probleem.

Opmerking:Op veel locaties is het niet mogelijk de gegarandeerde doorvoercapaciteit volledig te benutten. Daarom zeggen LTE-providers dat ze snelheden aanbieden tot een bepaalde waarde ("up to").

• Als de weergegeven doorvoercapaciteit aanzienlijk lager is:

2 Doorvoercapaciteit tussen de computer en de FRITZ!Box controleren

De volgende stap is alleen vereist als de computer is verbonden met de FRITZ!Box via draadloos LAN:

1. Verbreek de draadloze verbinding tussen de computer en de FRITZ!Box.
  2. Gebruik een netwerkkabel (bijvoorbeeld de gele kabel die is meegeleverd) om de computer aan te sluiten op de FRITZ!Box.
  3. Controleer of internettoegang via LAN net zo traag is als toen de computer was aangesloten via draadloos LAN.

3 Windows-netwerkinstellingen corrigeren

Een netwerkapparaat heeft alleen toegang tot internet als alle internetaanvragen van het netwerkapparaat worden doorgestuurd naar de FRITZ!Box. Als het netwerkapparaat is geconfigureerd om automatisch een IP-adres te verkrijgen, ontvangt het automatisch een standaardgateway (IP-adres van de FRITZ!Box) van de DHCP-server van de FRITZ!Box.

De configuratie van meerdere standaardgateways op een netwerkapparaat is niet toegestaan en veroorzaakt fouten. Controleer daarom of er meer dan een standaardgateway is geconfigureerd en verwijder standaardgateways die niet zijn verbonden met de FRITZ!Box:

Opmerking:Opmerking voor netwerkexperts: Standaardgateways die zijn vereist voor routering naar een ander bekend IP-netwerk, kunnen worden vervangen door een statische route. In Windows-help vind je informatie over het configureren van statische routes.

1. Druk op de toetscombinatie "Windows key" + "R".
  2. Typ cmd in het veld "Open" en klik op "OK".
  3. In het opdrachtpromptvenster voer je route print in en vervolgens druk je op Enter.
  4. Controleer hoeveel vermeldingen in de tabel beginnen met 0.0.0.0.
  5. Als meerdere gateways zijn geconfigureerd (meer dan een vermelding begint met 0.0.0.0):

Windows 10 / 8:

1. Druk op de toetscombinatie "Windows key" + "X" en selecteer "Control Panel" in het contextmenu.
    2. Klik op "Network and Internet" in het menu "Control Panel".
    3. Klik op "Network and Sharing Center" en vervolgens op "Change adapter settings".
    4. Klik op de pijl naast het symbool "Change view" in de menubalk en selecteer "Details".
    5. Klik met de rechtermuisknop op de LAN-verbinding voor een netwerkadapter die niet is verbonden met de FRITZ!Box. De naam van de netwerkadapters vind je onder "Device Name".
    6. Klik op "Properties".
    7. Selecteer "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)".
    8. Klik op "Properties".
    9. Als er een standaardgateway wordt vermeld, verwijder je die.
    10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows 7:

1. Klik in Windows op "Start" en vervolgens op "Control Panel".
    2. Ga naar het menu "Control Panel", open de vervolgkeuzelijst "View by:" (in de rechterbovenhoek) en selecteer "Category".
    3. Klik op "Network and Internet" en vervolgens op "Network and Sharing Center".
    4. Klik op "Change adapter settings".
    5. Klik op de pijl naast het symbool "Change view" in de menubalk en selecteer "Details".
    6. Klik met de rechtermuisknop op de LAN-verbinding voor een netwerkadapter die niet is verbonden met de FRITZ!Box. De naam van de netwerkadapters vind je onder "Device Name".
    7. Klik op "Properties".
    8. Selecteer "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)".
    9. Klik op "Properties".
    10. Als er een standaardgateway wordt vermeld, verwijder je die.
    11. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.
  6. Herhaal deze stappen voor alle LAN-verbindingen van netwerkadapters die niet zijn verbonden met de FRITZ!Box.

4 Beveiligingssoftware configureren

Het gebruik van beveiligingssoftware (zoals een firewall, antivirussoftware, webfilter) voor het bewaken van internettoegang kan de snelheid van internet op je computer vertragen:

• Stel de configuratie van alle geïnstalleerde beveiligingssoftware zo in dat deze niet de snelheid van je internetverbinding beperkt.

Opmerking:Informatie over het configureren van de beveiligingssoftware vind je in de bijbehorende handleiding. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

De FRITZ!Box en het netwerkapparaat kunnen de snelst mogelijke internetverbinding tot stand brengen. Er zijn volgens ons geen andere methoden voor dit probleem. Een andere oorzaak kan zijn dat de LTE-verbinding mogelijk is beperkt als je de drempel voor gegevensgebruik hebt overschreden, of dat je LTE-provider technische problemen ondervindt. Ook is het zo dat alle gebruikers binnen dezelfde LTE-radiocel de beschikbare bandbreedte delen. Hoe groter het aantal actieve gebruikers is in een radiocel, des te minder bandbreedte er beschikbaar is voor iedere gebruiker afzonderlijk. In dit geval kan de FRITZ!Box dit probleem niet oplossen.