FRITZ!Box 6810 LTE Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 6810 LTE Service

PlayStation 3 in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Je kunt je PlayStation 3 eenvoudig met een netwerkkabel of via het draadloze netwerk (WiFi) verbinden met de FRITZ!Box. De PlayStation heeft dan toegang tot internet en kan worden gebruikt als afspeelapparaat voor multimediabestanden zoals foto's, video en muziek.

Opmerking: Als voorbeeld gebruiken we hier een Sony PlayStation 3 (systeemsoftware 3.61) om uit te leggen hoe je een PlayStation verbindt met de FRITZ!Box.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 DHCP-server van de FRITZ!Box inschakelen

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 Playstation met FRITZ!Box verbinden

Verbind de Playstation met een netwerkkabel of via het draadloze netwerk met de FRITZ!Box.

Opmerking:voor een draadloze verbinding heeft de Playstation een draadloze netwerkadapter nodig. De oudere PlayStation 3-modellen zijn standaard niet voorzien van een dergelijke adapter.

Playstation met een netwerkkabel verbinden

1. Verbind de Playstation met een netwerkkabel met een LAN-poort van de FRITZ!Box.
  2. Selecteer "Instellingen" in het XMB-menu (XrossMediaBar) van PlayStation.
  3. "Netwerkinstellingen" > "Instellingen internetverbinding"
  4. Als je wordt gevraagd of je de instellingen voor een internetverbinding wilt veranderen, bevestig dan met "O.K.".
  5. Selecteer "Eenvoudig".
    • Nu wordt de netwerkconfiguratie gecontroleerd en weergegeven.
  6. Sla de lijst met instellingen op.

PlayStation met draadloos netwerk verbinden

Belangrijk:Controleer of er geen netwerkkabel is aangesloten aan de PlayStation.

1. Selecteer "Instellingen" in het XMB-menu (XrossMediaBar) van PlayStation.
  2. "Netwerkinstellingen" > "Instellingen internetverbinding"
  3. Als je wordt gevraagd of je de instellingen voor een internetverbinding wilt veranderen, bevestig dan met "O.K.".
  4. "Eenvoudig" > "Draadloos" > "Scannen"
    • Nu toont de Playstation een lijst met draadloze access points binnen bereik.
  5. Selecteer de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box.

Opmerking:Informatie over het bepalen van de draadloze instellingen van de FRITZ!Box vind je in deze handleiding.

6. Selecteer als draadloze beveiligingsmethode "WPA-PSK/WPA2-PSK".
  7. Voer in het veld "WPA-sleutel" de draadloze netwerksleutel van de FRITZ!Box in en bevestig de invoer.
    • Nu wordt de netwerkconfiguratie gecontroleerd en weergegeven.
  8. Sla de lijst met instellingen op.

De PlayStation is nu via de FRITZ!Box verbonden met internet en kan multimediabestanden afspelen van DLNA-compatibele (Digital Living Network Alliance) mediaservers in het thuisnetwerk (bijvoorbeeld computers met Windows Media Player).

Opmerking:Raadpleeg Sony voor meer informatie over de configuratie, bijvoorbeeld via de Playstation website.

3 Portforwarding voor onlinegames configureren

De firewall van de FRITZ!Box beveiligt alle apparaten in het thuisnetwerk standaard tegen inkomende verbindingen en ongewenste gegevens vanuit internet. Hierdoor kunnen echter bij een aantal onlinegames (bijvoorbeeld FIFA 17) problemen optreden, omdat deze voor andere deelnemers vanuit het internet bereikbaar moeten zijn.

Als de Playstation onder "Instellingen > Netwerk > Verbindingsstatus weergeven" Nat-type 2 weergeeft, zijn de FRITZ!Box en Playstation al optimaal geconfigureerd.

Als de Playstation NAT-type 3 weergeeft, worden een aantal voor de Playstation benodigde diensten of gegevens geblokkeerd, meestal door het ontbreken van portforwarding-regels. Pas in dit geval de instellingen van de FRITZ!Box aan:

Automatische portforwarding configureren

Configureer automatische portforwarding in de FRITZ!Box, zodat de Playstation zelf de benodigde poorten in de FRITZ!Box kan openen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Schakel de optie "Transmit status information over UPnP" in. Als de optie niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  6. Klik op "Internet" en vervolgens op "Permit Access".
  7. Klik op het tabblad "Port Sharing" of "Port Forwarding".
  8. Schakel de optie "Allow changes to security settings over UPnP" in
  9. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Statische portforwarding configureren

Als je nog steeds geen verbinding kunt maken met onlinegames of als de verbinding wordt verbroken, configureer je de noodzakelijke portforwarding-regels handmatig:

1. Configureer in de FRITZ!Box Statische portforwarding voor de poorten en IP-protocollen die worden gebruikt door het Playstation Network (PSN):
    • TCP-poorten: 80, 443, 3478, 3479, 3480, 5223, 8080
    • UDP-poorten: 3074, 3478, 3479, 3658
  2. Als de onlinegame naast de poorten voor het Playstation Network nog andere poorten gebruikt, configureer je in de FRITZ!Box portforwarding-regels voor deze poorten. Voor de voetbalsimulatie FIFA 17 heb je bijvoorbeeld de volgende port forwarding-regels nodig:
    • TCP-poorten: 80, 443, 3659, 5223, 10000-10099, 42127
    • UDP-poorten: 3074, 3478-3479, 3658-3659, 5223, 6000

Opmerking:Lijsten met gebruikte poorten van andere games zoals Battlefield, Call of Duty, Starcraft enz. vind je in slechts enkele kliks op internet, bijvoorbeeld op www.portforward.com.