FRITZ!Box 7330 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7330 Service

Androidapparaat in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Je kunt een Androidsmartphone of -tablet gemakkelijk verbinden met het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box. Het Androidapparaat heeft dan toegang tot internet, kan bellen via de FRITZ!Box en kan worden gebruikt voor het afspelen van foto's, video's en muziek van de FRITZ!Box-mediaserver.

Opmerking:Hoe je de verbinding met de FRITZ!Box configureert in een Androidapparaat, leggen we hier uit aan de hand van Android 9 ("Pie").

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 Androidapparaat met FRITZ!Box verbinden

Opmerking:De Wi-Fi-verbinding kun heel gemakkelijk tot stand brengen met met FRITZ!App WLAN, bijvoorbeeld met de QR-code.

1. Klik op het startscherm van het Android-apparaat op "Instellingen".
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Tik op "Wifi".
  4. Als Wi-Fi is uitgeschakeld, tik je op het pictogram "aan / uit".
  5. Tik op de verbinding met de naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID) van de FRITZ!Box. Als het draadloze netwerk van de FRITZ!Box niet wordt weergegeven, voer je de maatregelen uit in de handleiding Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box wordt niet gevonden.

Opmerking:De netwerknaam en de Wi-Fi-netwerksleutel van de FRITZ!Box kun je desgewenst opzoeken zoals wordt beschreven in de handleiding Wi-Fi-verbinding met de FRITZ!Box configureren.

6. Voer in het invoerveld "Password" de Wi-Fi-netwerksleutel van de FRITZ!Box in en tik op "Connect".

Het Androidapparaat is nu via de FRITZ!Box verbonden met internet en kan met geschikte apps bijvoorbeeld multimediabestanden afspelen van de FRITZ!Box-mediaserver en andere mediaservers in het thuisnetwerk.

3 Androidapparaat gebruiken met FRITZ!Box

Via de FRITZ!Box telefoneren

Als je thuis wilt telefoneren via telefoonnummers die zijn geconfigureerd in de FRITZ!Box:

1. Configureer FRITZ!App Fon.

Multimediabestanden afspelen van FRITZ!Box-mediaserver

Als je multimediabestanden zoals foto's, video's of muziek wilt afspelen van een USB-opslagmedium dat is aangesloten op de FRITZ!Box:

1. Configureer de FRITZ!Box als mediaserver.
  2. Installeer op het Androidapparaat VLC for Android of een andere app die bestanden van mediaservers kan afspelen volgens de UPnP-AV-standaard (Universal Plug and Play Audio/Video).

Printen via de FRITZ!Box

Als je thuis wilt printen met een USB-printer die is aangesloten op de FRITZ!Box:

1. Configureer de met de FRITZ!Box verbonden USB-printer als netwerkprinter.
  2. Installeer op het Androidapparaat een app die verbinding kan maken met een printer via IP RAW, bijvoorbeeld PrinterShare of PrintHand Mobile Print.
  3. Configureer in de app als aansluittype Raw TCP met poort 9100 en voer als hostnaam of IP-adres fritz.box in.

VPN-verbinding met FRITZ!Box configureren

Als je via de internetverbinding van je Androidapparaat een veilig versleutelde netwerkverbinding (VPN, Virtual Private Network) met je FRITZ!Box en apparaten in het thuisnetwerk tot stand wilt brengen:

Opmerking:Als er een VPN-verbinding actief is, worden alle internetquery's gerouteerd via de FRITZ!Box. Daardoor heb je met je Androidapparaat afluister- en fraudebestendige toegang tot alle internetservices, bijvoorbeeld e-mail en online banking, zelfs als je bent verbonden met publieke Wi-Fi-hotspots.