FRITZ!Box 7330 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7330 Service

Slechte spraakkwaliteit tijdens telefoonverbindingen

Tijdens telefoongesprekken treedt soms of altijd een van de volgende storingen op:

• Tijdens telefoongesprekken treden storingen op zoals echo, uitval, vertraging of sterke storende geluiden.
  • Tijdens het telefoneren is een sterk en storend ruizen te horen.
  • De stem van een of beide gespreksdeelnemers klinkt vervormd of haperig.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

1 Meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box installeren

2 Meest recente software van de telefoon installeren

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je een FRITZ!Fon gebruikt:

3 Repeater(s) als interferentiebron uitsluiten

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je een of meer repeaters gebruikt om het DECT-bereik van de FRITZ!Box te vergroten en tijdens het telefoneren met draadloze telefoons storende geluiden te horen zijn:

1. Ontkoppel alle repeaters van de stroomvoorziening.
  2. Controleer of je de storende geluiden nog steeds hoort wanneer je in de buurt van de FRITZ!Box telefoneert met een draadloze telefoon.
  3. Als je de storende geluiden niet meer hoort, voer dan de maatregelen uit van de handleiding Storende geluiden bij gebruik van een DECT-repeater. In dit geval is de repeater niet goed aangesloten op de FRITZ!Box verkeerd geplaatst.
    • Als je nog steeds storende geluiden hoort, sluit de repeater dan weer aan op de stroomvoorziening en ga verder met de volgende maatregel.

4 FRITZ!Box opnieuw opstarten

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "Backup".
  3. Klik op het tabblad "Restart".
  4. Klik op de knop "Restart".

5 DSL-verbinding op fouten controleren

Een slechte DSL-verbinding heeft het grootste effect op realtime-transmissies zoals internettelefonie. Met name het uploaden wordt negatief beïnvloed, en dus de kwaliteit van de spraakgegevens die worden overgebracht naar de partij die wordt gebeld. Controleer daarom of de kwaliteit van de DSL-verbinding voldoende is voor internetgesprekken:

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "DSL Information".
  3. Klik op het tabblad "DSL".
  4. Controleer in de sectie "Error Counter" of tijdens een internetgesprek "Not Remediable Errors" (CRC) worden weergegeven voor de FRITZ!Box of de DSL-centrale.
  5. Als er geen fouten optreden, ga dan verder met de volgende maatregel. De signaalkwaliteit is voldoende voor internetgesprekken.

6 Belvolume lager zetten

• Reduceer het belvolume op de telefoon.

Opmerking:Op een FRITZ!Fon zet je het belvolume lager als je tijdens een gesprek drukt op het pictogram "pijl omlaag" of "telefoonboek" op de bedienings- en navigatietoets.

7 Draadloze telefoons bij de FRITZ!Box aanmelden

8 Fabrieksinstellingen op FRITZ!Fon herstellen en FRITZ!Fon opnieuw aanmelden

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als het probleem uitsluitend optreedt op een bepaalde FRITZ!Fon en je geen problemen met de spraakkwaliteit ondervindt wanneer je andere telefoons gebruikt:

Fabrieksinstellingen op telefoon herstellen

1. Druk op de telefoon op de toets "Menu".
  2. Blader tot het menupunt "Settings" en druk op "OK".
  3. "Reset" > "OK" > "OK"

Telefoon verwijderen

1. Klik op "DECT" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "DECT" op "Cordless Telephones".
  3. Klik op de knop (Verwijderen) om de betreffende telefoon te verwijderen.

FRITZ!Box opnieuw opstarten

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "Backup".
  3. Klik op het tabblad "Restart".
  4. Klik op de knop "Restart".

Telefoon opnieuw aanmelden

9 FRITZ!App Fon voor Android configureren

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als het probleem zich voordoet wanneer je FRITZ!App Fon op een Android-apparaat gebruikt:

Alternatieve microfoon inschakelen

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik op "More" en vervolgens op "Settings".
  3. Tik op de menuknop van de telefoon en vervolgens op "Advanced".
  4. Schakel de optie "Alternative microphone" in.

Microfoonvolume wijzigen

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik op "More" en vervolgens op "Settings".
  3. Tik op de menuknop van de telefoon en vervolgens op "Advanced".
  4. Wijzig stap voor stap het microfoonvolume.

10 FRITZ!Box voor internettelefonie configureren

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je met de FRITZ!Box telefoongesprekken via internettelefonie (VoIP) voert:

Snelheid van de aansluiting configureren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als de FRITZ!Box niet rechtstreeks is aangesloten op de DSL-aansluiting:

Opmerking:Als je je FRITZ!Box gebruikt als DSL-router (standaard), bepaalt de FRITZ!Box deze waarden automatisch.

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Account Information".
  3. Klik op "Change connection settings".
  4. Voer in de sectie "Connection Settings" in de invoervelden "Upstream" en "Downstream" de snelheidswaarden van je internetverbinding in.

Voorbeeld:
    Voer 2000 in voor een upstream van 2 Mbit/s en 32000 voor een downstream van 32 Mbit/s.

5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Prioriteitsregel voor internettelefonie instellen

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Filter".
  3. Klik op het tabblad "Prioritization".
  4. Controleer onder "Real-time Applications" of er een regel voor "Internet Telephony" is ingesteld.
  5. Als er geen regel is ingesteld, klik je op "New Rule".
  6. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de optie "All devices" (standaardwaarde) als netwerkapparaat.
  7. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Enter the network application:" de optie "Internet telephony".
  8. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Andere toepassingen configureren

Toepassingen zoals filesharingprogramma's of onlinegames brengen veel parallelle internetverbindingen tot stand. De functie "Traffic Shaping" van de FRITZ!Box waarborgt dat spraakgegevens prioritair zijn en gelijkmatig worden overgebracht, maar deze toepassingen kunnen storingen veroorzaken die om technische redenen slechts beperkt kunnen worden gecompenseerd. Daarom bieden veel toepassingen de volgende instelmogelijkheden:

1. Verminder in de toepassing het toegestane aantal gelijktijdige verbindingen.
  2. Verminder in de toepassing de maximale beschikbare doorvoercapaciteit.
  3. Als je nog steeds storingen ervaart of als de toepassing deze instelmogelijkheden niet heeft, configureer je de toepassing als achtergrondtoepassing in de FRITZ!Box.

Met de functies voor echocompensatie en traffic shaping garandeert de FRITZ!Box een hoge spraakkwaliteit bij internettelefonie en vaste telefonie. Als je nog steeds echo, vertraging of korte uitval opmerkt, ligt de oorzaak bij de gebruikte telefoon, je internetprovider of telefonieprovider. De FRITZ!Box heeft hierop geen invloed.

Als je een echo hoort wanneer telefoneert via je analoge vaste telefoonaansluiting, dan is de signaalvertraging op deze aansluiting uitzonderlijk hoog. De echo die door deze vertraging wordt veroorzaakt, is zo sterk dat de in de FRITZ!Box geïntegreerde echocompensatie deze niet meer kan onderdrukken.

De signaalvertragingen worden groter als de telefoon is verbonden met een telefooncentrale (bijvoorbeeld de FRITZ!Box). Daardoor is de echo in sommige gevallen zo sterk, dat noch de FRITZ!Box noch de telefoon de echo volledig kan onderdrukken.

Het kan daarom voorkomen dat je de echo alleen hoort wanneer de telefoon is verbonden met de FRITZ!Box en niet wanneer deze rechtstreeks op je vaste telefoonaansluiting is aangesloten.