FRITZ!Box 7360 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7360 Service

Kan geen faxberichten versturen of ontvangen met extern faxapparaat

Je kunt geen faxberichten versturen of ontvangen (via internet en/of vaste lijn) met een faxapparaat dat is verbonden met de FRITZ!Box, maar je kunt wel bellen. Faxberichten worden niet overgebracht of de transmissie wordt afgebroken. Mogelijk wordt een van de volgende meldingen weergegeven in het gebeurtenislogboek van de FRITZ!Box:

• "Not Acceptable Here (488)"
  • "Unsupported Media Type (415)"
  • "Not Acceptable Here (606)"

Belangrijk: Sommige instellingen die hier worden beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

Voer de stappen uit zoals hier aangegeven. Controleer na elke poging of het probleem is verholpen.

1 Meest recente FRITZ!OS voor FRITZ!Box installeren

2 Faxtransmissie met T.38 inschakelen

Als je een internettelefoonnummer wilt gebruiken om faxberichten te versturen en ontvangen, moet je T.38 (fax over IP) voor faxtransmissie inschakelen in de FRITZ!Box. Met T.38 wordt een speciaal netwerkprotocol voor faxtransmissie gebruikt in plaats van faxtonen. Daardoor is de faxtransmissie aanzienlijk minder gevoelig voor interferentie:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Telephone Numbers" in het menu "Telephony".
  3. Klik op de tab "Line Settings".
  4. Ga naar de sectie "Voice Packets" en schakel de optie "Fax transmission using T.38" in.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

3 Gebeurtenislogboek van de FRITZ!Box controleren

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Event Log" in het menu "System".
  3. Klik op de tab "Telephony".
  4. Controleer of een van de volgende foutmeldingen wordt weergegeven in het gebeurtenislogboek nadat de faxtransmissie is mislukt en noteer de overeenkomstige informatie:
    • "Unsupported Media Type (415)"
      • Je provider van internettelefonie ondersteunt een gevraagde codec niet of staat in het algemeen geen faxtransmissie toe.
    • "Not Acceptable Here (488)" of "Gewünschter Rufaufbau wird nicht unterstützt (606)"
      • Je provider van internettelefonie ondersteunt de T.38-standaard niet. Zonder T.38 (Fax over IP) is faxtransmissie via internet niet betrouwbaar.
        • Schakel T.38 uit in de FRITZ!Box-gebruikersinterface. Mogelijk kun je faxberichten verzenden en ontvangen zonder T.38.

Opmerking:Als je geen faxberichten kunt verzenden en ontvangen zonder T.38, kun je een internetnummer gebruiken van een provider van internettelefonie die T.38 wel ondersteunt voor faxberichten. Als je FRITZ!Box is verbonden met een analoge vaste lijn, kun je in plaats van het internetnummer ook een vast telefoonnummer gebruiken om faxberichten te verzenden.

4 Faxschakelaar inschakelen (passief)

Als je het nummer van je analoge vaste lijn wilt gebruiken om te worden gebeld en om faxberichten te ontvangen, schakel je de faxschakelaar van de FRITZ!Box in. De faxschakelaar herkent of een inkomende oproep een spraakoproep of een faxoproep is en stuurt faxberichten automatisch door naar een faxapparaat dat is geconfigureerd in de FRITZ!Box:

Belangrijk:Een ander apparaat, bijvoorbeeld een telefoon of antwoordapparaat, moet de oproep eerst accepteren voordat de faxschakelaar faxberichten kan herkennen en doorschakelen. De faxschakelaar herkent geen oproepen die niet zijn geaccepteerd.

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Telephone Numbers" in het menu "Telephony".
  3. Klik op de tab "Line Settings".
  4. Schakel de passieve faxschakelaar in.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

5 Faxapparaat opnieuw configureren

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Telephony Devices" in het menu "Telephony".
  3. Als het faxapparaat al wordt weergegeven in de lijst met telefoonapparaten, klik je op de knop (verwijderen) voor het faxapparaat.
  4. Faxapparaat opnieuw configureren: Klik op de knop "Configure New Device" en volg de instructies.

Belangrijk:Als het tijdens de configuratie niet mogelijk is de extensie te selecteren waarmee het faxapparaat is verbonden, is er al een telefoonapparaat geconfigureerd voor deze extensie. Je moet dit apparaat eerst verwijderen.

6 Faxtransmissie testen met diverse externe faxapparaten

• Test of je een fax kunt verzenden naar of vanaf verschillende faxapparaten die met verschillende telefoonlijnen zijn verbonden.
    • Als faxtransmissie alleen mislukt op een bepaalde lijn, dan is het faxapparaat op de externe locatie niet gereed om faxberichten te ontvangen of is het verkeerd geconfigureerd.

7 Verschillende transmissiesnelheden testen

Op veel faxapparaten kun je diverse transmissiesnelheden selecteren (4800, 7200, 9600, 14.400 en 36.600 baud):

• Als je faxapparaat deze optie biedt, kun je achtereenvolgens verschillende transmissiesnelheden testen. De FRITZ!Box ondersteunt transmissiesnelheden van maximaal 14.400 baud voor faxberichten.

Opmerking:Informatie over de configuratie van de transmissiesnelheid vind je in de bijbehorende handleiding. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

8 Foutcorrectiemodus (ECM) inschakelen voor testen

Door het inschakelen van de foutcorrectiemodus (ECM) op je faxapparaat kun je de resultaten aanzienlijk verbeteren, als ook het externe apparaat ECM ondersteunt. In sommige gevallen zijn de resultaten echter slechter:

• Schakel de foutcorrectiemodus (ECM) op je faxapparaat in om deze te testen.

Opmerking:Informatie over de configuratie van ECM vind je in de bijbehorende handleiding. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

9 Controleren of T.38 wordt gebruikt voor faxtransmissie

De volgende stappen zijn alleen vereist als je een internettelefoonnummer wilt gebruiken om faxberichten te verzenden en/of te ontvangen:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Telephone Numbers" in het menu "Telephony".
  3. Klik op de tab "Voice Transmission".
  4. Kijk of er afgebroken faxberichten worden vermeld onder "Display table on completed telephone calls" en controleer of "T.38" wordt weergegeven in de kolom "Coding" voor deze faxberichten:
    • Als "T.38" wordt weergegeven:
      • De standaard T.38 is gebruikt voor deze faxtransmissie.
    • Als "T.38" niet wordt weergegeven:
        De standaard T.38 is niet gebruikt voor deze faxtransmissie. Je provider van internettelefonie moet de T.38-standaard ondersteunen. Zonder T.38 (Fax over IP) is faxtransmissie via internet niet betrouwbaar.

Opmerking:Als je provider van internettelefonie T.38 niet ondersteunt, kun je een internetnummer gebruiken van een provider van internettelefonie die T.38 wel ondersteunt om faxberichten te ontvangen. Als je FRITZ!Box is verbonden met een analoge vaste lijn, kun je in plaats van het internetnummer ook een vast telefoonnummer gebruiken om faxberichten te verzenden.

10 Faxapparaat veroorzaakt de fout

Als je nog steeds geen faxbericht kunt verzenden of ontvangen via een vast telefoonnummer, dan kun je dit niet verhelpen met de instellingen voor faxberichten in je FRITZ!Box. Het probleem is dan te wijten aan het faxapparaat.

Opmerking:De fabrikant van een faxapparaat kan je vaak nuttig advies geven over de ideale configuratie van het faxapparaat in combinatie met een PBX.