FRITZ!Box 7360 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7360 Service

Statische IP-route configureren in de FRITZ!Box

Om via de FRITZ!Box toegang te krijgen tot het internet, hebben alle met de FRITZ!Box verbonden computers, smartphones en andere apparaten een IP-adres nodig uit het IP-netwerk van de FRITZ!Box (fabrieksinstellingen 192.168.178.0/24). In een netwerk met meerdere IP-netwerken (subnetten), moet je statische routes configureren in de FRITZ!Box als je wilt dat alle netwerkapparaten toegang tot internet hebben via de FRITZ!Box.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

Met deze handleiding configureer je de internettoegang voor apparaten die vanuit een eigen IP-netwerk via een router zijn verbonden met het IP-netwerk van de FRITZ!Box. Als je de apparaten configureert, vervang je de waarden van dit voorbeeld door de werkelijke waarden.

• IP-netwerk van de FRITZ!Box:
    192.168.20.0 (subnetmasker: 24 - 255.255.255.0)
  • IP-netwerk van de router die is verbonden met de FRITZ!Box:
    192.168.21.0 (subnetmasker: 24 - 255.255.255.0)
  • IP-adressen van de router in het FRITZ!Box-netwerk:
    192.168.20.2 en 192.168.21.1

Belangrijk: Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 Statische IP-route configureren in de FRITZ!Box

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op "IPv4 Routes".
  5. Klik op de knop "New IPv4 Route".
  6. Voer bij "IPv4 network" het IP-netwerk in van de router die is verbonden met de FRITZ!Box (192.168.21.0).
  7. Voer in het tekstveld "Subnet mask" het subnetmasker in van het andere IP-netwerk (255.255.255.0).
  8. Voer bij "Gateway" het IP-adres in van de netwerkrouter in het FRITZ!Box-thuisnetwerk (192.168.20.2) die de beide IP-netwerken verbindt.
  9. Schakel de optie "IPv4 route active" in.
  10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 IP-route configureren in netwerkrouter

• Volg de instructies van de fabrikant om de netwerkrouter te configureren, zodat deze tussen het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.20.0) en het eigen IP-netwerk (192.168.21.0) routeert.

Opmerking:Als je een Windows-computer gebruikt met meerdere netwerkadapters als netwerkrouter, moet je "IP routing" inschakelen in Windows. Informeer bij Microsoft voor informatie over het configureren van IP-routering.

3 Netwerkapparaten configureren in het IP-netwerk van de netwerkrouter

• Configureer in de apparaten het IP-adres van het eigen IP-netwerk (192.168.21.1) van de netwerkrouter als standaardgateway,
    • of:
  • Configureer in de apparaten een statische IP-route naar het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.20.0), waarbij de netwerkrouter als gateway (192.168.21.1) wordt gebruikt.

De apparaten van het tweede IP-netwerk hebben nu toegang tot de internetverbinding van de FRITZ!Box.