FRITZ!Box 7390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7390 Service

VPN-verbinding met FRITZ!Box instellen in Linux

Met de VPNC-plug-in voor Gnome NetworkManager kun je een veilige VPN-verbinding (Virtual Private Network) via internet tot stand brengen tussen een Linux-computer en je FRITZ!Box. Vervolgens heb je toegang tot alle netwerkapparaten en services in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

De VPNC-plug-in is gratis voor Debian, Fedora, Ubuntu en andere Linux-distributies.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

In deze handleiding tonen we je hoe je een VPN-verbinding tot stand brengt tussen een computer met Ubuntu 14.04 en de FRITZ!Box. Wanneer je je verbinding configureert, vervang je de waarden van dit voorbeeld door de werkelijke waarden.

• MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box:
    pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net
  • Gebruikersnaam van de FRITZ!Box-gebruiker:
    William Smith
  • Wachtwoord van de FRITZ!Box-gebruiker:
    secret
  • Gedeeld geheim van de FRITZ!Box-gebruiker:
    Zj7hPCouK65IrPU4.

Randvoorwaarden / beperkingen

• De pakketten vpnc, network-manager-vpnc en network-manager-vpnc-gnome worden geïnstalleerd op de computer.

Opmerking:Je kunt de pakketten als volgt installeren in Ubuntu:
    sudo apt-get install network-manager-vpnc

• De FRITZ!Box moet een publiek IPv4-adres van de internetprovider verkrijgen.

Belangrijk:De FRITZ!Box is niet toegankelijk vanaf internet via IPv4 wanneer een DS-Lite-verbinding ("Dual-Stack Lite") wordt gebruikt. Wanneer DS-Lite actief is, wordt de status "IPv4 over DS Lite" weergegeven onder "Connections" op de pagina "Overview" van de FRITZ!Box-gebruikersinterface.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier worden beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 Voorbereidingen

MyFRITZ!

Met MyFRITZ! heb je altijd toegang tot je FRITZ!Box via internet, zelfs als het publieke IP-adres regelmatig verandert, bijvoorbeeld na "automatic disconnection" door de internetprovider:

Opmerking:Als je al een andere dynamische DNS-service gebruikt, kun je ook deze service gebruiken in plaats van MyFRITZ!.

IP-netwerk van FRITZ!Box aanpassen

VPN-communicatie is niet mogelijk als de computer een IP-adres gebruikt van het IP-netwerk van de FRITZ!Box. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de computer ook is verbonden met een FRITZ!Box en de IP-instellingen van de FRITZ!Boxes niet zijn gewijzigd (IP-adres 192.168.178.1 in de fabrieksinstellingen). Pas dan het IP-netwerk van de FRITZ!Box aan:

Voorbeeld:
In deze handleiding gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Home Network Overview" in het menu "Home Network".
  3. Klik op de tab "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4 Addresses".
  5. Voer het gewenste IP-adres en subnetmasker in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 VPN-verbinding instellen in de FRITZ!Box

Stel een andere gebruiker in voor elke VPN-verbinding in de FRITZ!Box.

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "FRITZ!Box Users" in het menu "System".
  3. Klik op de knop (Bewerken) voor de gebruiker die een verbinding wil maken met de FRITZ!Box via VPN,
    • of, als je nog geen gebruikers hebt geconfigureerd:
      • Klik op de knop "Add User" en voer in de betreffende velden een naam en een wachtwoord naar keuze in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "VPN" in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box configureert VPN-rechten voor deze FRITZ!Box-gebruiker.
Een venster met de VPN-instellingen voor de FRITZ!Box-gebruiker wordt automatisch geopend.

Opmerking:Je kunt dit venster altijd handmatig openen als je op "Show VPN Settings" klikt in de instellingen voor de FRITZ!Box-gebruiker.

3 VPN-verbinding op de computer instellen en tot stand brengen

Configureer de VPN-verbinding op de computer met de VPN-instellingen die worden weergegeven in de FRITZ!Box-gebruikersinterface voor de FRITZ!Box-gebruiker:

Opmerking:Je kunt de VPN-instellingen als volgt ophalen: selecteer "System > FRITZ!Box Users" in de gebruikersinterface, haal de instellingen voor de gebruiker op en klik op "Show VPN Settings".

1. Open het menu "System Settings".
  2. Klik op "Network" in het menu "System Settings".
  3. Klik op het plusteken onder de lijst met bestaande verbindingen.
  4. Selecteer "VPN" in de vervolgkeuzelijst "Interface" en klik vervolgens op "Create".
  5. Ga naar het venster "Choose a VPN Connection Type", selecteer "Cisco Compatible VPN (vpnc)" en klik op "Create".
    • Het venster "Editing VPN connection 1" wordt geopend.
  6. Geef een naam naar keuze (FRITZ!Box-VPN) op in het veld "Connection name".
  7. Ga naar het veld "Gateway" en voer de MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) in.
  8. Voer in het veld "Username" de gebruikersnaam in van de FRITZ!Box-gebruiker (William Smith) in.
  9. Selecteer de optie "Saved" in de vervolgkeuzelijst naast het veld "User password" en voer daar het wachtwoord in voor de FRITZ!Box-gebruiker (secret).
  10. Voer in het veld "Group Name" de gebruikersnaam in van de FRITZ!Box-gebruiker (William Smith).
  11. Selecteer "Saved" in de vervolgkeuzelijst naast het veld "Group password" en voer daar het "shared secret" van de FRITZ!Box-gebruiker (Zj7hPCouK65IrPU4) in. Het "shared secret" wordt weergegeven in de VPN-instellingen voor de FRITZ!Box-gebruiker in de sectie "iPhone, iPad or iPod touch".
  12. Tik op de knop "Save" om de configuratie te voltooien.
  13. Klik op de schuifregelaar aan/uit voor de VPN-verbinding om de verbinding tot stand te brengen.