FRITZ!Box 7390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7390 Service

Statische IP-route configureren in de FRITZ!Box

Om via de FRITZ!Box toegang te krijgen tot het internet, hebben alle met de FRITZ!Box verbonden computers, smartphones en andere apparaten een IP-adres nodig uit het IP-netwerk van de FRITZ!Box (fabrieksinstellingen 192.168.178.0/24). In een netwerk met meerdere IP-netwerken (subnetten), moet je statische routes configureren in de FRITZ!Box als je wilt dat alle netwerkapparaten toegang tot internet hebben via de FRITZ!Box.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

Met deze handleiding configureer je de internettoegang voor apparaten die vanuit een eigen IPv4-netwerk via een router zijn verbonden met het IPv4-netwerk van de FRITZ!Box. Als je de apparaten configureert, vervang je de waarden van dit voorbeeld door de werkelijke waarden.

• IPv4-netwerk van de FRITZ!Box:
    192.168.20.0 (subnetmasker: 24 - 255.255.255.0)
  • IPv4-netwerk van de router die is verbonden met de FRITZ!Box:
    192.168.21.0 (subnetmasker: 24 - 255.255.255.0)
  • IPv4-adressen van de router in het FRITZ!Box-netwerk:
    192.168.20.2 en 192.168.21.1

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Statische IP-route configureren in de FRITZ!Box

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Als je een IPv4-route wilt configureren:
    1. Klik op "IPv4 Routes". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel je eerst de geavanceerde weergave in.
    2. Klik op de knop "New IPv4 Route".
    3. Voer bij "IPv4 network" het IPv4-netwerk in van de router die is verbonden met de FRITZ!Box (192.168.21.0).
    4. Voer in het invoerveld "Subnet mask" het subnetmasker in van het andere IPv4-netwerk (255.255.255.0).
    5. Voer bij "Gateway" het IPv4-adres in van de router in het FRITZ!Box-thuisnetwerk (192.168.20.2) die de beide IP-netwerken verbindt.
    6. Schakel de optie "IPv4 route active" in.
  5. Als je een IPv6-route wilt configureren:

Belangrijk:Het is alleen mogelijk om DNSv6-servers te configureren als de IPv6-ondersteuning is ingeschakeld in de FRITZ!Box onder "Internet > Account Information > IPv6".

1. Klik op "IPv6 Routes". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel je eerst de geavanceerde weergave in.
    2. Klik op de knop "New IPv6 Route".
    3. Voer bij "IPv6 network" het IPv6-netwerk in van de router die is verbonden met de FRITZ!Box.
    4. Voer bij "Prefix length" het IPv6-prefix van het andere IPv6-netwerk in.
    5. Voer bij "Gateway" het link-local adres in van de router in het FRITZ!Box-thuisnetwerk die beide IPv6-netwerken verbindt.
    6. Schakel de optie "IPv6 route active" in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 IP-route configureren in netwerkrouter

• Volg de instructies van de fabrikant om de netwerkrouter te configureren, zodat deze tussen het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.20.0) en het eigen IP-netwerk (192.168.21.0) routeert.

Opmerking:Als je een Windows-computer gebruikt met meerdere netwerkadapters als netwerkrouter, moet je "IP routing" inschakelen in Windows. Informatie over de configuratie verkrijg je bij Microsoft.

3 Netwerkapparaten configureren in het IP-netwerk van de netwerkrouter

• Of: Je configureert in de apparaten het IP-adres uit het eigen IP-netwerk (192.168.21.1) van de netwerkrouter als standaardgateway.
    • Of: Je configureert in de apparaten een statische IP-route naar het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.20.0), waarbij de netwerkrouter als gateway (192.168.21.1) wordt gebruikt.

De apparaten van het tweede IP-netwerk hebben nu toegang tot de internetverbinding van de FRITZ!Box.