FRITZ!Box 7390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7390 Service

Apple iPhone, iPad of iPod touch gebruiken in het FRITZ!Box-thuisnetwerk

Je kunt een Apple iPhone, iPad of iPod touch gemakkelijk verbinden met het draadloze netwerk (WiFi) van je FRITZ!Box. Je kunt het iOS-apparaat dan gebruiken voor toegang tot internet, om te bellen via de FRITZ!Box of als afspeelapparaat voor video, muziek en afbeeldingsbestanden in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

Opmerking:Als voorbeeld gebruiken we hier een iPhone 5 met iOS 9 om te tonen hoe je een Apple iPhone, iPad of iPod touch verbindt met de FRITZ!Box.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier worden beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 Voorbereidingen

Naam van draadloos netwerk (SSID) wijzigen

De volgende stap is alleen vereist als de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box speciale tekens of letters met trema's of accenten bevat:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Network" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Ga naar het veld "Name of the wireless radio network (SSID)" en voer een naam naar keuze in voor de gebruikte frequentieband. De naam mag geen speciale tekens bevatten.

Belangrijk:Niet alle draadloze apparaten ondersteunen alle speciale tekens. Gebruik daarom alleen Latijnse standaardletters (dus niet ä, ë, ö, ü, á, é, í, enz.) en cijfers in de naam van het draadloze netwerk.

4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

DHCP-server van FRITZ!Box inschakelen

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box geconfigureerd als DHCP-server. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, configureer je de volgende instellingen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Home Network Overview" in het menu "Home Network".
  3. Klik op de tab "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4 Addresses".
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen wordt voor de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) gebruikt en worden IP-adressen toegewezen tussen xxx.20 en xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 iOS-apparaat verbinden met FRITZ!Box

1. Tik op "Settings" op het startscherm.
  2. Tik op "Wi-Fi" in het menu "Settings".
  3. Als draadloos LAN is uitgeschakeld, tik je op het symbool "On / Off".
  4. Tik onder "Choose a network..." op de naam van het draadloze netwerk van de FRITZ!Box (SSID) (zie fig.).

Opmerking:Als je de naam van het draadloze netwerk (SSID) en de netwerksleutel voor je FRITZ!Box niet kent, moet je de draadloze instellingen van je FRITZ!Box bepalen.

Fig.: Draadloos netwerk van FRITZ!Box selecteren

5. Voer in het veld "Password" de netwerksleutel van de FRITZ!Box in en tik op "Join".

Het iOS-apparaat is verbonden met internet via de FRITZ!Box. Met de juiste apps kan het apparaat bestanden afspelen van mediaservers in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

3 iOS-apparaat gebruiken met FRITZ!Box

Bellen met FRITZ!Box

De volgende stappen zijn alleen vereist als je je iOS-apparaat thuis wilt gebruiken om via FRITZ!Box te bellen:

Toegang tot de FRITZ!Box via internet

De volgende stap is alleen vereist als je veilige internettoegang tot de FRITZ!Box-gebruikersinterface en FRITZ!NAS-inhoud wilt of als je de smart apparaten in je thuisnetwerk via internet wilt beheren wanneer je niet thuis bent:

Toegang tot FRITZ!NAS in het thuisnetwerk

De volgende stap is alleen vereist als je je iOS-apparaat wilt gebruiken voor toegang tot FRITZ!NAS-inhoud:

• Stel MyFRITZ!App in,

Opmerking:Met MyFRITZ!App heb je altijd toegang tot FRITZ!NAS, de oproeplijst, het FRITZ!Box-antwoordapparaat en je smart apparaten in het thuisnetwerk.

• of, als je toegang tot FRITZ!NAS-inhoud wilt zonder extra apps te gebruiken:
    • of, als je een app hebt die het SMB-protocol (Server Message Block) of het FTP-protocol kan gebruiken voor toegang tot gedeelde bestanden of FTP-servers:
      • Stel de configuratie van de app zo in dat deze toegang heeft tot FRITZ!NAS via SMB (\\fritz.box) of FTP (ftp://fritz.box).

Opmerking:De betreffende fabrikant kan je informatie geven over de configuratie van de app.

Bestanden afspelen van FRITZ!Box Media Server

De volgende stappen zijn alleen vereist als je je iOS-apparaat wilt gebruiken om muziek-, video- en afbeeldingsbestanden van de FRITZ!Box Media Server af te spelen:

1. Stel de FRITZ!Box in als mediaserver.
  2. Configureer op het iOS-apparaat een app die bestanden kan afspelen van mediaservers die voldoen aan de UPnP AV-standaard. Enkele geschikte apps vind je in de App Store (bijvoorbeeld GoodPlayer, media:connect of PlugPlayer).

Met FRITZ!Box verbonden printer gebruiken

Alleen printers met AirPrint-technologie van Apple kunnen worden gebruikt door iOS-apparaten. Als je printer AirPrint niet ondersteunt, kun je deze alleen gebruiken voor iOS-apparaten als je aanvullende software installeert (bijvoorbeeld FingerPrint of handyPrint) op een computer en de iOS-apparaten vervolgens gebruikt met de computer. De software werkt als een AirPrint-server en stuurt de printopdracht van het iOS-apparaat naar de printer.

VPN-verbinding met FRITZ!Box instellen

De volgende stap is alleen vereist als je VPN (Virtual Private Network) wilt gebruiken voor een veilig versleutelde netwerkverbinding met je FRITZ!Box en de netwerkapparaten of services in het thuisnetwerk via de internetverbinding van je iOS-apparaat:

Opmerking:Wanneer een VPN-verbinding actief is, worden alle internetquery's gerouteerd via de FRITZ!Box. Zelfs wanneer je gebruikmaakt van publieke draadloze hotspots met je iOS-apparaat, heb je dan toegang tot alle webservices (zoals e-mail, internetbankieren) zonder je zorgen te maken over meeluisteren of onbevoegde wijzigingen door derden.