FRITZ!Box 7490 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7490 Service

Toegang tot opslag (NAS) via VPN-verbinding

De methoden die worden gebruikt in besturingssystemen (zoals Microsoft Windows, Apple OS X) om automatisch de FRITZ!Box en de bijbehorende opslag (NAS) te detecteren en weer te geven, werken alleen binnen het FRITZ!Box-thuisnetwerk, niet in een VPN.

Je kunt echter wel het lokale IP-adres van de FRITZ!Box gebruiken om via een VPN-verbinding toegang te krijgen tot bestanden in de opslag van de externe FRITZ!Box.

Belangrijk:Je kunt geen toegang krijgen tot een USB-opslagapparaat dat is verbonden met de externe FRITZ!Box als het USB-opslagapparaat is geconfigureerd voor gebruik door USB Remote Connection.

1 Voorbereidingen

• Bepaal het lokale IP-adres van de externe FRITZ!Box met de opslag (NAS) waartoe je toegang wilt.

Opmerking:Het lokale IP-adres is het IP-adres waarop de FRITZ!Box kan worden bereikt in het thuisnetwerk. In de fabrieksinstellingen wordt 192.168.178.1 gebruikt als IP-adres voor de FRITZ!Box. Tijdens het instellen van de VPN-verbinding wordt het IP-adres doorgaans aangepast.

2 Toegang tot opslag (NAS) verbonden met de externe FRITZ!Box

Windows 10

1. Voer in het zoekveld in de Windows-taakbalk twee backslashes in, gevolgd door het IP-adres van de computer die de gedeelde bestanden en printers bevat waartoe je toegang wilt.

Voorbeeld:
    \\192.168.10.1

2. Druk op Enter.
  3. Als je wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord, voer je de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor NAS-inhoud.

Opmerking:Je kunt de toegangsrechten van FRITZ!Box-gebruikers bewerken in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" of "System > FRITZ!Box Password".

• Een venster met alle partities van de verbonden USB-opslagapparaten wordt geopend (in sommige gevallen wordt eerst de netwerkmap "FRITZ.NAS" weergegeven).
  4. Als je een map wilt instellen als netwerkstation, klik je met de rechtermuisknop op de map en selecteer je "Map network drive..." in het contextmenu.

Opmerking:Als de optie "Map Network Drive..." niet wordt weergegeven, klik je in het navigatiegebied links op "This PC" en vervolgens op "Computer" en "Map network drive..." in de menubalk. Ga naar het veld "Folder" en voer het pad in naar de map die je wilt toewijzen als netwerkstation.

Windows 8

1. Druk op de toetscombinatie "Windows key" + "Q".
    • De zoekbalk wordt geopend.
  2. Voer in het zoekveld twee backslashes in, gevolgd door het lokale IP-adres van de externe FRITZ!Box.

Voorbeeld:
    \\192.168.10.1

3. Druk op Enter.
  4. Als je wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord, voer je de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor NAS-inhoud.

Opmerking:Je kunt de toegangsrechten van FRITZ!Box-gebruikers bewerken in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" of "System > FRITZ!Box Password".

• Een venster met alle partities van de verbonden USB-opslagapparaten wordt geopend (in sommige gevallen wordt eerst de netwerkmap "FRITZ.NAS" weergegeven).
  5. Als je een map wilt instellen als netwerkstation, klik je met de rechtermuisknop op de map en selecteer je "Map network drive..." in het contextmenu.

Opmerking:Als de optie "Map Network Drive..." niet wordt weergegeven, klik je eerst in het navigatiegebied links en vervolgens op "Computer" en "Map network drive..." in de menubalk. Ga naar het veld "Folder" en voer het pad in naar de map die je wilt toewijzen als netwerkstation.

Windows 7

1. Klik in Windows op "Start".
  2. Voer in het veld "Search programs and files" of "Start search" twee backslashes in, gevolgd door het lokale IP-adres van de externe FRITZ!Box.

Voorbeeld:
    \\192.168.10.1

3. Druk op Enter.
  4. Als je wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord, voer je de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor NAS-inhoud.

Opmerking:Je kunt de toegangsrechten voor FRITZ!Box-gebruikers bewerken in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" of "System > FRITZ!Box Password".

• Een venster met alle partities van de verbonden USB-opslagapparaten wordt geopend (in sommige gevallen wordt eerst de netwerkmap "FRITZ.NAS" weergegeven).
  5. Als je een map wilt instellen als netwerkstation, klik je met de rechtermuisknop op de map en selecteer je "Map network drive..." in het contextmenu.

Belangrijk:Als de optie "Map network drive..." niet wordt weergegeven, start je Windows Verkenner en selecteer je het menu "Tools". Ga naar het veld "Folder" en voer het pad in naar de map die je wilt verbinden als netwerkstation.

Apple OS X

1. Open Finder.
  2. Ga naar het menu "Go" en selecteer "Connect to Server...".
  3. Voer in het veld "Server Address:" het lokale IP-adres van de externe FRITZ!Box in.

Voorbeeld:
    192.168.10.1

4. Klik op "Connect".
  5. Als je wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord, voer je de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor NAS-inhoud.

Opmerking:Je kunt de toegangsrechten voor FRITZ!Box-gebruikers bewerken in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" of "System > FRITZ!Box Password".

• Een venster met alle partities van de verbonden USB-opslagapparaten wordt geopend (in sommige gevallen wordt eerst de netwerkmap "FRITZ.NAS" weergegeven).
  6. Als je een map definitief wilt opslaan in Finder:
    1. Selecteer de map, ga in Finder naar het menu "file" en selecteer "Make alias".
    2. Sleep de alias die je hebt gemaakt, naar het gebied "places" in Finder.

Linux en andere besturingssystemen

• Gebruik het SMB-protocol (Server Message Block) om toegang te krijgen tot de opslag (NAS) via het lokale IP- adres van de externe FRITZ!Box.

Opmerking:De fabrikant van het besturingssysteem kan je informatie geven over toegang tot gedeelde bestanden en printers via SMB.