FRITZ!Box 7490 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7490 Service
This document is also available for the following products:

Trage draadloze verbindingen volgens 802.11ac

De doorvoercapaciteit van draadloze verbindingen (WiFi) volgens de draadloze standaard 802.11ac is lager dan de gegevenssnelheid die wordt ondersteund door de draadloze standaard.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier worden beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

Voer de stappen uit zoals hier aangegeven. Controleer na elke poging of het probleem is verholpen.

1 Draadloze verbinding tot stand brengen met de frequentieband 5 GHz

Volledige doorvoercapaciteit is alleen mogelijk wanneer de draadloze verbinding tot stand wordt gebracht met de frequentieband 5 GHz en de FRITZ!Box gebruikmaakt van de draadloze standaard 802.11ac:

Frequentieband 5 GHz configureren

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Network" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Ga naar de sectie "5-GHz Frequency Band" en schakel de optie "Wireless radio network enabled" in.
  4. Voer in het veld "Name of the wireless radio network (SSID)" een andere naam in, zodat je voortaan het draadloze netwerk met 5 GHz kunt onderscheiden van het draadloze netwerk met 2,4 GHz.

Belangrijk:Niet alle draadloze apparaten ondersteunen alle speciale tekens. Gebruik daarom alleen Latijnse standaardletters (dus niet ä, ë, ö, ü, á, é, í, enz.) en cijfers in de naam van het draadloze netwerk.

5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Draadloze standaard "802.11n+ac" configureren

In de fabrieksinstellingen is de draadloze standaard 802.11ac geconfigureerd voor de frequentieband 5 GHz in de FRITZ!Box. Als je de instellingen voor draadloze netwerken op de FRITZ!Box hebt gewijzigd, moet je de volgende instellingen configureren:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Channel" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Schakel de optie "Adjust radio channel settings" in.
  4. Klik op "Additional settings".
  5. Selecteer de draadloze standaard "802.11n+ac" in de vervolgkeuzelijst "Radio channel in 5-GHz Frequency".
  6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box is geconfigureerd voor de draadloze standaard 802.11ac en je kunt een draadloze verbinding tot stand brengen met het draadloze netwerk met de naam (SSID) die je hebt toegewezen aan de frequentieband 5 GHz.

2 Draadloze verbinding met de frequentieband 2,4 GHz verwijderen

Controleer of het draadloze apparaat geen draadloze verbinding kan maken met de frequentieband 2,4 GHz:

• Controleer op het draadloze apparaat of de opgeslagen draadloze verbinding met de frequentieband 2,4 GHz van de FRITZ!Box is verwijderd. Zo niet, verwijder deze dan.

3 Meest recente FRITZ!OS voor FRITZ!Box installeren

4 Meest recente software voor draadloos apparaat installeren

• Installeer het meest recente stuurprogramma voor de draadloze netwerkadapter van je computer of het meest recente besturingssysteem (bijvoorbeeld Android, iOS) voor het draadloze apparaat.

Opmerking:Informatie over updates van de draadloze netwerkadapter of het draadloze apparaat vind je in de bijbehorende handleiding. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.
    De nieuwste stuurprogramma's voor de FRITZ!WLAN Sticks vind je in onze sectie voor downloads.

5 Ideale plaats vinden voor draadloze apparaten

• Plaats de FRITZ!Box indien mogelijk in een centraal gelegen ruimte.
  • Plaats de FRITZ!Box niet precies in de hoek van een kamer.
  • Plaats de FRITZ!Box op een plek met zo weinig mogelijk obstakels eromheen, d.w.z. niet direct achter of onder een obstakel (zoals meubels, verwarming).
  • Plaats de FRITZ!Box zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld op een rek.
  • Zorg ervoor dat er zich zo min mogelijk obstakels bevinden tussen de FRITZ!Box en de andere draadloze apparaten. Vooral metalen objecten of objecten met water (bijvoorbeeld koelkast, kamerplanten) verminderen de kwaliteit van het draadloze signaal aanzienlijk.
  • Plaats het apparaat niet vlak bij andere zenders op de band 2,4 GHZ of 5 GHZ (bijvoorbeeld magnetrons, DECT-telefoons, babyfoons, draadloze speakers).
  • Voor het testen plaats je de FRITZ!Box en het draadloze apparaat zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt.

Opmerking:Wanneer je alle andere mogelijke bronnen voor de fout hebt uitgesloten, kun je de afstand tussen de twee apparaten weer vergroten.

6 Het beste draadloze kanaal selecteren

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Channel" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Klik op de tab "5-GHz Band" in de sectie "Wireless Environment".
  4. Gebruik de grafiek "Use of the Wireless LAN Channels" om te bepalen welk kanaal in het lagere frequentiebereik het minst wordt beïnvloed door andere draadloze netwerken en interferentiebronnen.
  5. Ga naar de sectie "Radio Channel Settings" en schakel de optie "Adjust radio channel settings" in.
  6. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Radio channel" het kanaal met de minste interferentie in de frequentieband 5 GHz.
  7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  8. Controleer of het probleem met je draadloze verbinding nog steeds optreedt.
    • Als het probleem met de draadloze verbinding nog steeds optreedt:
      • Herhaal de stappen 3 - 9 met een draadloos kanaal in het middenbereik en vervolgens met een kanaal in het hogere frequentiebereik. Wanneer je klaar bent met testen, kies je het draadloze kanaal dat het minst wordt beïnvloed door storingen.

Belangrijk:Het diagram van de draadloze omgeving geeft alleen de huidige situatie weer! De toewijzing van frequentiebanden kan in de loop van de dag aanzienlijk veranderen, omdat veel draadloze netwerken alleen worden ingeschakeld tijdens het gebruik. Controleer daarom meerdere malen om te zien welke draadloze kanalen het minst worden beïnvloed door interferentie.

De FRITZ!Box en het draadloze apparaat zijn optimaal geconfigureerd. Je hebt het best mogelijke draadloze bereik en de hoogste doorvoercapaciteit tussen je draadloze apparaten en de FRITZ!Box.

Opmerking:Als de vorige methoden de kwaliteit van je draadloze verbinding niet voldoende hebben verbeterd, kun je gebruikmaken van een FRITZ!WLAN Repeater die de draadloze standaard 802.11ac ondersteunt, om het bereik van het draadloze netwerk uit te breiden en de doorvoercapaciteit van je draadloze verbinding te verhogen.