FRITZ!Box 7490 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7490 Service

Draadloze netwerk van de FRITZ!Box kan niet worden gevonden

Je draadloze apparaat (bijvoorbeeld een notebook, smartphone, tablet) kan het draadloze netwerk (WiFi) van de FRITZ!Box niet vinden. Bij het zoeken naar draadloze netwerken wordt de naam van het draadloze netwerk van de FRITZ!Box (SSID) niet weergegeven.

Belangrijk:Sommige instellingen die hier worden beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en de opmerkingen over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS

Voer de stappen uit zoals hier aangegeven. Controleer na elke poging of het probleem is verholpen.

1 Draadloos netwerk inschakelen

De volgende stap is alleen vereist als het lampje "WLAN" op de FRITZ!Box niet brandt:

• Druk kort op de knop "WLAN" om het draadloze netwerk van de FRITZ!Box in te schakelen,
    • of, als je toetsvergrendeling hebt ingeschakeld in de FRITZ!Box,
      1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
      2. Klik op "Radio Network" in het menu "Wireless" ("WLAN").
      3. Schakel de optie "Wireless radio network enabled" in.
      4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Draadloos apparaat inschakelen

Sommige notebooks hebben een speciale schakelaar of toetscombinatie waarmee je ingebouwde draadloze netwerkadapters kunt in- en uitschakelen:

• Schakel het draadloze apparaat in dat je wilt verbinden met het draadloze netwerk van de FRITZ!Box.

Opmerking:Informatie over hoe je het apparaat kunt inschakelen vind je in de bijbehorende handleiding. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

3 Draadloze instellingen van de FRITZ!Box aanpassen

Voorbereiding

• Gebruik een netwerkkabel om een computer te verbinden met de poort "LAN 2" op de FRITZ!Box.

Frequentiebanden 2,4 en 5 GHz inschakelen

Veel draadloze apparaten ondersteunen alleen draadloze verbindingen in de frequentieband 2,4 GHz. Als je er zeker van wilt zijn dat het draadloze apparaat verbinding kan maken met de FRITZ!Box, schakel je de frequentieband 2,4 GHz en 5 GHz in op de FRITZ!Box:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Network" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Schakel het draadloze netwerk in voor de frequentieband 2,4 GHz.
  4. Schakel het draadloze netwerk in voor de frequentieband 5 GHz.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Naam van draadloos netwerk (SSID) weergeven

Sommige draadloze apparaten kunnen geen draadloze verbinding maken als de naam van het draadloze netwerk van de FRITZ!Box niet zichtbaar is:

Opmerking:Het verbergen van de naam van het draadloze netwerk kan een beveiligingsrisico inhouden (zie artikel in PC World: 5 Wi-Fi security myths you must abandon now).

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Network" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Schakel de optie "Name of the wireless radio network visible" in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Naam van draadloos netwerk (SSID) wijzigen

Sommige draadloze apparaten (bijvoorbeeld Apple iPhone) kunnen geen draadloze verbinding maken als de naam van het draadloze netwerk speciale tekens bevat:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Network" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Ga naar het veld "Name of the wireless radio network (SSID)" en voer een naam naar keuze in voor de gebruikte frequentieband. De naam mag geen speciale tekens bevatten.

Belangrijk:Niet alle draadloze apparaten ondersteunen alle speciale tekens. Gebruik daarom alleen Latijnse standaardletters (dus niet ä, ë, ö, ü, á, é, í, enz.) en cijfers in de naam van het draadloze netwerk.

4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Draadloze kanalen aanpassen in de frequentieband 2,4 GHz

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Channel" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Schakel de optie "Set radio channel settings automatically (recommended)" in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  5. Controleer of het draadloze netwerk van de FRITZ!Box kan worden gevonden.
    • Als het draadloze netwerk nog steeds niet wordt gevonden:
      1. Schakel de optie "Adjust radio channel settings" in.
      2. Open de vervolgkeuzelijst "Radio channel in 2.4-GHz frequency band" en selecteer "Autochannel".
      3. Klik op "Additional settings".
      4. Schakel de optie "Wireless auto channel including channel 12/13 (2.4 GHz frequency band)" uit.

Opmerking:Het gebruik van kanalen 12 en 13 is niet toegestaan in de VS en daarom kunnen sommige draadloze apparaten geen draadloze verbindingen tot stand brengen met deze kanalen.

5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

4 Meest recente software voor draadloos apparaat installeren

• Installeer het meest recente stuurprogramma voor de draadloze netwerkadapter van je computer of het meest recente besturingssysteem (bijvoorbeeld Android, iOS) voor het draadloze apparaat.

Opmerking:Informatie over updates van de draadloze netwerkadapter of het draadloze apparaat vind je in de bijbehorende handleiding. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.
    De nieuwste stuurprogramma's voor de FRITZ!WLAN Sticks vind je in onze sectie voor downloads.

5 Ideale plaats vinden voor draadloze apparaten

• Plaats de FRITZ!Box indien mogelijk in een centraal gelegen ruimte.
  • Plaats de FRITZ!Box niet precies in de hoek van een kamer.
  • Plaats de FRITZ!Box op een plek met zo weinig mogelijk obstakels eromheen, d.w.z. niet direct achter of onder een obstakel (zoals meubels, verwarming).
  • Plaats de FRITZ!Box zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld op een rek.
  • Zorg ervoor dat er zich zo min mogelijk obstakels bevinden tussen de FRITZ!Box en de andere draadloze apparaten. Vooral metalen objecten of objecten met water (bijvoorbeeld koelkast, kamerplanten) verminderen de kwaliteit van het draadloze signaal aanzienlijk.
  • Plaats het apparaat niet vlak bij andere zenders op de band 2,4 GHZ of 5 GHZ (bijvoorbeeld magnetrons, DECT-telefoons, babyfoons, draadloze speakers).
  • Voor het testen plaats je de FRITZ!Box en het draadloze apparaat zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt.

Opmerking:Wanneer je alle andere mogelijke bronnen voor de fout hebt uitgesloten, kun je de afstand tussen de twee apparaten weer vergroten.

6 Ander draadloos apparaat testen

• Test of een ander draadloos apparaat het draadloze netwerk van de FRITZ!Box kan vinden.
    • Als het andere draadloze apparaat de FRITZ!Box kan vinden, dan is het eerste draadloze apparaat mogelijk defect.