FRITZ!Box 7490 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7490 Service

FRITZ!Box meldt "Wireless LAN transmission quality increased by reduced channel bandwidth"

Draadloze verbindingen (WiFi) volgens de draadloze standaard 802.11n worden tot stand gebracht met een datasnelheid die aanzienlijk lager is dan 450 Mbit/s. In dit geval wordt in het Event Log van de FRITZ!Box één van de volgende foutmeldingen weergegeven:

• "Wireless LAN transmission quality increased by reduced channel bandwidth (2,4 GHz)"
  • "Wireless LAN transmission quality increased by reduced channel bandwidth (5 GHz)"

Oorzaak

• De FRITZ!Box herkent dat de draadloze kanalen die de FRITZ!Box gebruikt in de 2,4 GHz-frequentieband, zwaar worden belast door andere draadloze netwerken. Om toch nog stabiele draadloze verbindingen te kunnen waarborgen, reduceert de FRITZ!Box automatisch de kanaalbandbreedte tot 20 MHz. Hoewel hierdoor bij de draadloze apparaten een lagere datasnelheid wordt weergegeven, is de bruikbare datasnelheid hoger, omdat deze niet wordt beïnvloed door hertransmissie. Deze FRITZ!Box-functie ("wireless coexistence") voldoet aan de draadloze standaard IEEE 802.11n.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

Voer de hier beschreven stappen na elkaar uit. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost.

1 Optimale zendkanaal instellen

In de fabrieksinstellingen controleert de FRITZ!Box zelfstandig de draadloze omgeving en stelt automatisch de instellingen in voor de draadloze kanalen. De FRITZ!Box kan echter niet bij elke storing het meest geschikte zendkanaal bepalen voor alle draadloze apparaten. Selecteer daarom het draadloze kanaal in de FRITZ!Box dat het minst wordt beïnvloed door storingen in de draadloze omgeving:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless ("WLAN")" op "Radio Channel".
  3. Klik in de sectie "Wireless Environment" op het tabblad dat voor de draadloze frequentieband die wordt gebruikt.
  4. Gebruik de grafiek "Use of the Wireless LAN Channels" om te bepalen welk kanaal in het lagere frequentiebereik het minst wordt beïnvloed door andere draadloze netwerken en interferentiebronnen.
  5. Schakel in de sectie "Radio Channel Settings" de optie "Adjust radio settings" in.
  6. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Radio channel" het gevonden kanaal met de minste interferentie in de draadloze frequentieband die je gebruikt.
  7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  8. Controleer of het probleem met de draadloze verbinding nog steeds optreedt.
    • Als je nog steeds problemen ondervindt met de draadloze verbinding:
      • Herhaal de stappen 3 - 8 met een draadloos kanaal in het middenbereik en vervolgens met een kanaal in het hogere frequentiebereik en kies het kanaal dat het minst wordt beïnvloed door storingen.

Belangrijk:De grafiek van de draadloze omgeving is een momentopname! De toewijzing van de frequentieband kan in de loop van de dag duidelijk wijzigen, aangezien vele WLAN-netwerken bij gebruik worden ingeschakeld. Controleer daarom meerdere keren welke zendkanalen het minst door storingen worden beïnvloed.

2 Draadloze verbinding tot stand brengen met de 5 GHz-frequentieband

De FRITZ!Box biedt een draadloos netwerk in zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-frequentieband. De 5 GHz-frequentieband heeft minder vaak last van interferentie. Schakel daarom over op deze frequentieband als je draadloze apparaten de 5 GHz-frequentieband ondersteunen:

Opmerking:Niet alle draadloze apparaten ondersteunen de 5 GHz-frequentieband.
FRITZ!WLAN Stick AC 430, FRITZ!WLAN Stick AC 860 en FRITZ!WLAN Stick N (v2) ondersteunen de 5 GHz-frequentieband.

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Network".
  3. Schakel in de sectie "5-GHz frequency band" de optie "Wireless radio network enabled" in.
  4. Voer in het veld "Name of the wireless radio network (SSID)" een andere naam in, zodat je voortaan het draadloze netwerk met 5 GHz kunt onderscheiden van het draadloze netwerk met 2,4 GHz.

Belangrijk:Niet alle draadloze apparaten ondersteunen alle speciale tekens. Gebruik daarom alleen Latijnse standaardletters (dus niet ä, ë, ö, ü, é, í,ß, enz.) en cijfers in de naam van het draadloze netwerk.

5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  6. Breng een draadloze verbinding tot stand met het draadloze netwerk van de FRITZ!Box via de naam (SSID) die je hebt toegewezen aan de 5 GHz-frequentieband.

De FRITZ!Box brengt nu draadloze verbindingen tot stand met de hoogst mogelijke datasnelheid.

Opmerking:Als in het "Event Log" van de FRITZ!Box nog steeds de foutmelding "Wireless LAN transmission quality increased by reduced channel bandwidth [...]" wordt weergegeven, dan komt dit door de zware belasting door draadloze netwerken in de buurt.