FRITZ!Box 7560 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7560 Service

Welke Wi-Fi-snelheden kunnen worden bereikt met de FRITZ!Box?

De maximaal haalbare Wi-Fi-snelheden worden door fabrikanten aangegeven als technisch maximaal mogelijke brutodatasnelheden. Omdat de brutodatasnelheden ook overhead en controledata bevatten en afhankelijk zijn van de gebruiksomgeving, zijn de werkelijk beschikbare gebruikersdatasnelheden die beschikbaar zijn voor het downloaden van bestanden, videostreams e.d., lager.

In deze handleiding beschrijven we van welke factoren de brutodatasnelheden afhankelijk zijn, welke gebruikersdatasnelheden u kunt bereiken met uw FRITZ!Box en uw draadloze netwerkapparaten en wat je kunt ondernemen als deze datasnelheden te laag zijn.

1 Waar hangt de brutodatasnelheid van af?

De maximaal mogelijke snelheid van een Wi-Fi-verbinding (brutodatasnelheid) wordt bepaald door het langzamere apparaat van beide draadloze netwerkapparaten en is afhankelijk van drie factoren:

1. de Wi-Fi-standaard (bijvoorbeeld Wi-Fi AC),
  2. Het aantal gegevensstromen (MIMO-multi-antennetechniek 1x1 - 4x4),
  3. de kanaalbandbreedte (20 - 160 MHz).

Welke brutodatasnelheden ondersteunt de FRITZ!Box?

De FRITZ!Box ondersteunt Wi-Fi-verbindingen met brutodatasnelheden van

1. tot 866 Mbit/s in de 5GHz-frequentieband (Wi-Fi AC, 2x2 gegevensstromen, 80 MHz-kanaalbandbreedte).
  2. tot 450 Mbit/s in de 2,4GHz-frequentieband (Wi-Fi N, 3x3 gegevensstromen, 40 MHz-kanaalbandbreedte).

Welke brutodatasnelheden ondersteunt het draadloze netwerkapparaat?

Informatie over de maximaal mogelijke brutodatasnelheden en andere eigenschappen van het draadloze netwerkapparaat (ondersteunde Wi-Fi-standaarden, frequentiebanden, gegevensstromen en kanaalbandbreedten) krijg je van de fabrikant; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding. Als je deze informatie niet kunt vinden, kijk dan naar de huidige brutodatasnelheid van het draadloze netwerkapparaat, die wordt weergegeven in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Mesh" ("Mesh Networking").
  3. Klik naast het draadloze netwerkapparaat in kwestie op "Details".
  4. Lees de "Max. data rate possible" en de "Current throughput" van de Wi-Fi-verbinding af. De eerste waarde geeft de brutodatasnelheid van de "Upstream" (zendrichting) weer, de tweede waarde de brutodatasnelheid van de "Downstream" (ontvangstrichting).

2 Waarvan is de datasnelheid afhankelijk?

Zoals bij alle draadloze technieken is Wi-Fi een zogenaamd "shared medium". Daarom moeten alle met de FRITZ!Box verbonden draadloze netwerkapparaten de totaal beschikbare brutodatasnelheid delen.

Omdat de brutodatasnelheid ook overhead en controledata (protocoloverhead) bevat, is de werkelijk beschikbare gebruikersdatasnelheid lager. Onder optimale omstandigheden bedraagt de gebruikersdatasnelheid voor Wi-Fi AC ca. 50% en voor Wi-Fi N ca. 40% van de brutodatasnelheid.

Omdat gegevenspakketten bij toenemende afstand en bestaande interferentiebronnen verloren gaan en herhaaldelijk moeten worden verzonden, zijn de in de praktijk haalbare gebruikersdatasnelheden meestal lager.

Hoe kan de gebruikersdatasnelheid worden gemeten?

Wij raden FRITZ!App WLAN aan om de gebruikersdatasnelheid te meten en de invloed van interferentie en de afstand hiertoe te achterhalen. FRITZ!App WLAN is beschikbaar voor mobiele apparaten met Android en iOS en geeft tijdens het meten de werkelijk haalbare gebruikersdatasnelheid weer van het mobiele apparaat op de locatie waar het apparaat zich bevindt. De snelheid van de internetaansluiting speelt daarbij geen rol.

Begin rechtstreeks naast de FRITZ!Box te meten, door in FRITZ!App WLAN op "Measure Wi-Fi" te tikken en ga dan weg van de FRITZ!Box om de effecten van de afstand op de gebruikersdatasnelheid in realtime te kunnen observeren.

3 Hoe kan de Wi-Fi-snelheid worden verhoogd?

In de fabrieksinstellingen analyseert de FRITZ!Box al regelmatig de Wi-Fi-omgeving en de verbindingskwaliteit van de met de FRITZ!Box verbonden draadloze netwerkapparaten en selecteert op basis daarvan automatisch de beste instellingen voor stabiele en snelle Wi-Fi-verbindingen. De Wi-Fi-snelheid kan meestal alleen merkbaar worden verhoogd door extra FRITZ!Repeaters te gebruiken.

Als je draadloze netwerkapparaten echter onafhankelijk van de afstand altijd met slechts een lage Wi-Fi-snelheid verbinding met de FRITZ!Box maken, websites slechts langzaam worden geladen of videostreams worden afgebroken, voer dan de maatregelen uit van de handleiding Trage Wi-Fi-verbindingen met de FRITZ!Box.

4 Overzicht Wi-Fi-snelheden

De volgende tabel geeft bijvoorbeeld een overzicht van de maximale brutodatasnelheid en de maximale gebruikersdatasnelheid voor verschillende Wi-Fi-standaards, gegevensstromen en kanaalbandbreedten:

Wi-Fi-standaardGegevensstromenKanaalbandbreedteMax. brutodatasnelheidMax. gebruikersdatasnelheid
Wi-Fi AX (Wi-Fi 6)4x4160 MHz4800 Mbit/s≈ 2880 Mbit/s
80 MHz2400 Mbit/s≈ 1440 Mbit/s
40 MHz1200 Mbit/s≈ 720 Mbit/s
20 MHz600 Mbit/s≈ 360 Mbit/s
3x3160 MHz3600 Mbit/s≈ 2160 Mbit/s
80 MHz1800 Mbit/s≈ 1080 Mbit/s
40 MHz900 Mbit/s≈ 540 Mbit/s
20 MHz450 Mbit/s≈ 270 Mbit/s
2x2160 MHz2400 Mbit/s≈ 1440 Mbit/s
80 MHz1200 Mbit/s≈ 720 Mbit/s
40 MHz600 Mbit/s≈ 360 Mbit/s
20 MHz300 Mbit/s≈ 180 Mbit/s
1x1160 MHz1200 Mbit/s≈ 720 Mbit/s
80 MHz600 Mbit/s≈ 360 Mbit/s
40 MHz300 Mbit/s≈ 180 Mbit/s
20 MHz150 Mbit/s≈ 90 Mbit/s
Wi-Fi AC (Wi-Fi 5)4x480 MHz1733 Mbit/s≈ 860 Mbit/s
40 MHz800 Mbit/s≈ 360 Mbit/s
20 Mhz347 Mbit/s≈ 175 Mbit/s
3x380 MHz1300 Mbit/s≈ 600 Mbit/s
40 MHz600 Mbit/s≈ 300 Mbit/s
20 MHz289 Mbit/s≈ 130 Mbit/s
2x2160 MHz1733 Mbit/s≈ 860 Mbit/s
80 MHz866 Mbit/s≈ 430 Mbit/s
40 MHz400 Mbit/s≈ 200 Mbit/s
20 MHz173 Mbit/s≈ 85 Mbit/s
1x1160 MHz866 Mbit/s≈ 430 Mbit/s
80 MHz433 Mbit/s≈ 215 Mbit/s
40 MHz200 Mbit/s≈ 100 Mbit/s
20 MHz86 Mbit/s≈ 40 Mbit/s
WLAN N (Wi-Fi 4)4x440 MHz¹600 of 800 Mbit/s²≈ 240 of 320 Mbit/s²
20 MHz288 Mbit/s≈ 120 Mbit/s
3x340 MHz¹450 of 600 Mbit/s²≈ 180 of 240 Mbit/s²
20 MHz216 Mbit/s≈ 90 Mbit/s
2x240 MHz¹300 of 400 Mbit/s²≈ 120 of 160 Mbit/s²
20 MHz144 Mbit/s≈ 60 Mbit/s
1x140 MHz¹150 of 200 Mbit/s²≈ 60 of 80 Mbit/s²
20 MHz72 Mbit/s≈ 30 Mbit/s
¹ Alleen bruikbaar in Wi-Fi-omgevingen met minder Wi-Fi-netwerken in de 2,4GHz-frequentieband.
² Afhankelijk van de modulatiewijze (64-QAM of 256-QAM) van de draadloze netwerkapparaten.