FRITZ!Box 7560 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7560 Service

Androidapparaat in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Je kunt een Androidsmartphone of -tablet gemakkelijk verbinden met het draadloze netwerk (WiFi) van de FRITZ!Box. Het Androidapparaat heeft dan toegang tot internet, kan bellen via de FRITZ!Box en kan worden gebruikt voor het afspelen van foto's, video's en muziek van de FRITZ!Box-mediaserver.

Opmerking:Hoe je de verbinding met de FRITZ!Box configureert in een Androidapparaat, leggen we hier uit aan de hand van Android 8.1 ("Oreo").

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 Androidapparaat met FRITZ!Box verbinden

OpmerkingAndroidapparaten kun je heel gemakkelijk verbinden met de FRITZ!Box met behulp van FRITZ!App WLAN.

1. Tik op "Instellingen" in het startscherm van het Androidapparaat.
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Tik op "Wifi".
  4. Als het draadloze netwerk is uitgeschakeld, schakel je dit in door te tikken op het pictogram "UIT" naast de optie "Wi-Fi".
  5. Tik op de verbinding met de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box.

Opmerking:Als je de naam van het draadloze netwerk (SSID) en de netwerksleutel van je FRITZ!Box niet kent, bepaal dan de draadloze netwerkinstellingen van je FRITZ!Box.

6. Voer in het invoerveld "Wachtwoord invoeren" de draadloze netwerksleutel van de FRITZ!Box in en tik op "Verbinden".

Het Androidapparaat is nu via de FRITZ!Box verbonden met internet en kan met geschikte apps bijvoorbeeld multimediabestanden afspelen van de FRITZ!Box-mediaserver en andere mediaservers in het thuisnetwerk.

3 Androidapparaat gebruiken met FRITZ!Box

Via de FRITZ!Box telefoneren

Als je thuis wilt telefoneren via telefoonnummers die zijn geconfigureerd in de FRITZ!Box:

1. Configureer FRITZ!App Fon.

Vanaf internet toegang tot de FRITZ!Box

Als je onderweg vanaf internet op een veilige manier je FRITZ!Box of een op de FRITZ!Box aangesloten USB-opslagmedium wilt benaderen, of je smarthome-apparaten wilt aansturen:

1. Configureer MyFRITZ! App.

In het thuisnetwerk FRITZ!NAS benaderen

Als je een op de FRITZ!Box aangesloten USB-opslagmedium wilt benaderen:

1. Als je gemakkelijk toegang wilt hebben tot de inhoud op FRITZ!NAS, configureer dan onze MyFRITZ!App.
  2. Als je zonder extra app toegang wilt hebben tot de inhoud op FRITZ!NAS, open dan in een webbrowser http://fritz.nas.
  3. Als je al een app gebruikt die het Server Message Block- (SMB) of FTP-protocol ondersteunt, kun je hiermee ook via \\fritz.box of ftp://fritz.box toegang krijgen tot de inhoud van FRITZ!NAS.

Multimediabestanden afspelen van FRITZ!Box-mediaserver

Als je multimediabestanden zoals foto's, video's of muziek wilt afspelen van een USB-opslagmedium dat is aangesloten op de FRITZ!Box:

1. Configureer de FRITZ!Box als mediaserver.
  2. Installeer op het Androidapparaat VLC for Android of een andere app die bestanden van mediaservers kan afspelen volgens de UPnP-AV-standaard (Universal Plug and Play Audio/Video).

Printen via de FRITZ!Box

Als je thuis wilt printen met een USB-printer die is aangesloten op de FRITZ!Box:

1. Configureer de met de FRITZ!Box verbonden USB-printer als netwerkprinter.
  2. Installeer op het Androidapparaat een app die verbinding kan maken met een printer via IP RAW, bijvoorbeeld PrinterShare of PrintHand Mobile Print.
  3. Configureer in de app als aansluittype Raw TCP met poort 9100 en voer als hostnaam of IP-adres fritz.box in.

VPN-verbinding met FRITZ!Box configureren

Als je via de internetverbinding van je Androidapparaat een veilig versleutelde netwerkverbinding (VPN, Virtual Private Network) met je FRITZ!Box en apparaten in het thuisnetwerk tot stand wilt brengen:

Opmerking:Als er een VPN-verbinding actief is, worden alle internetquery's gerouteerd via de FRITZ!Box. Daardoor heb je met je Androidapparaat afluister- en fraudebestendige toegang tot alle internetservices, bijvoorbeeld e-mail en online banking, zelfs als je met publieke draadloze hotspots bent verbonden.