FRITZ!Box 7581 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7581 Service

Toegang tot gedeelde bestanden en printers via VPN-verbinding

Alleen binnen het thuisnetwerk van de FRITZ!Box kunnen computers andere computers automatisch detecteren en hun namen weergeven. Om via een VPN-verbinding toegang te krijgen tot gedeelde bibliotheken, bestanden en printers in het externe netwerk, moet je het IP-adres van de betreffende computer gebruiken.

1 Voorbereidingen

1. Bepaal het IP-adres van de computer in het externe FRITZ!Box-netwerk, die de gedeelde bestanden en printers bevat waartoe je toegang wilt krijgen.

Opmerking:Wanneer de DHCP-server van de externe FRITZ!Box is ingeschakeld, kun je de IP-adressen van de computers aflezen in de gebruikersinterface van de externe FRITZ!Box onder "Home Network > Network > Network Connections".

2 Toegang tot gedeelde bestanden en printers in het externe netwerk

Windows 10

1. Voer in het zoekveld van de Windows-taakbalk twee backslashes in, gevolgd door het IP-adres van de computer die de gedeelde bestanden en printers bevat waartoe je toegang wilt krijgen.

Voorbeeld:
    \\192.168.10.20

2. Druk op Enter.
    • Er wordt nu een venster geopend met daarin alle gedeelde bestanden en printers op de externe computer.
  3. Als je een map als netwerkstation wilt configureren, klik je met de rechtermuisknop op deze map en kies je in het contextmenu "Netwerkverbinding maken...". Als de optie "Netwerkverbinding maken..." niet wordt weergegeven:
    1. Klik in de navigatiebalk (linkerkolom) op "Deze PC" en vervolgens in de menubalk op "Computer".
    2. Klik op "Netwerkverbinding maken...".
    3. Voer in het invoerveld "Map" het pad naar de map in, die je wilt toewijzen als netwerkstation.

Windows 8

1. Druk op de toetscombinatie Windows-toets + Q.
    • Nu wordt de zoekbalk geopend.
  2. Voer in het zoekveld twee backslashes in, gevolgd door het IP-adres van de computer die de gedeelde bestanden en printers bevat waartoe je toegang wilt krijgen.

Voorbeeld:
    \\192.168.10.20

3. Druk op Enter.
    • Er wordt nu een venster geopend met daarin alle gedeelde bestanden en printers op de externe computer.
  4. Als je een map als netwerkstation wilt configureren, klik je met de rechtermuisknop op deze map en kies je in het contextmenu "Netwerkverbinding maken...". Als de optie "Netwerkverbinding maken..." niet wordt weergegeven:
    1. Klik in de navigatiebalk (linkerkolom) op "Deze PC" en vervolgens in de menubalk op "Computer".
    2. Klik op "Netwerkverbinding maken...".
    3. Voer in het invoerveld "Map" het pad naar de map in, die je wilt toewijzen als netwerkstation.

Windows 7

1. Klik in Windows op "Start".
  2. Voer in het veld "Programma's en bestanden zoeken" of in het veld "Zoekopdracht starten" twee backslashes in, gevolgd door het IP-adres van de computer met de gedeelde bestanden en printers waartoe je toegang wilt krijgen.

Voorbeeld:
    \\192.168.10.20

3. Druk op Enter.
    • Er wordt nu een venster geopend met daarin alle gedeelde bestanden en printers op de externe computer.
  4. Als je een map als netwerkstation wilt configureren, klik je met de rechtermuisknop op deze map en kies je in het contextmenu "Netwerkverbinding maken...". Als de optie "Netwerkverbinding maken..." niet wordt weergegeven:
    1. Klik op "Extra's" en vervolgens op "Netwerkverbinding maken..".
    2. Voer in het invoerveld "Map" het pad naar de map in, die je wilt toewijzen als netwerkstation.

macOS

1. Open de Finder.
  2. Selecteer "Ga / Verbind met server...".
  3. Voer in het veld "Serveradres" het IP-adres in van de externe computer die de gedeelde bestanden en printers bevat waartoe je toegang wilt krijgen. Als op de externe computer Windows is geïnstalleerd, voer je voor het IP-adres nog smb:// in.

Voorbeeld:
    Als je toegang wilt krijgen tot gedeelde bestanden en printers van een computer met macOS: 192.168.10.20
    Als je toegang wilt krijgen tot gedeelde bestanden en printers van een Windows-computer: smb://192.168.10.20

4. Klik op "Verbind".
    • Er wordt nu een venster geopend met daarin alle gedeelde bestanden en printers op de externe computer.
  5. Als je een map permanent in de Finder wilt opslaan:
    1. Selecteer de map en kies in het Finder-menu "Archief" de optie "Maak alias aan".
    2. Sleep de aangemaakte alias naar de sectie "Locaties" in de navigatiekolom van de Finder.

Linux en andere besturingssystemen

1. Gebruik het SMB-protocol (Server Message Block) om het IP-adres van de externe computer te benaderen. Informatie over de werkwijze krijg je van de fabrikant van het besturingssysteem.