FRITZ!Box 7583 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7583 Service

Wat is draadloos roaming en hoe werkt het?

Als je een draadloze router (bijvoorbeeld FRITZ!Box) en een of meer draadloze repeaters (bijvoorbeeld FRITZ!Repeater) in je thuisnetwerk gebruikt, overlappen de draadloze netwerken (WiFi) van de verschillende apparaten elkaar. Als een smartphone, tablet of ander draadloos netwerkapparaat in een dergelijke omgeving automatisch overschakelt van een draadloos netwerk met een zwak signaal naar een netwerk met een sterker signaal, wordt dit draadloos roaming ("wireless roaming") genoemd.

Het roaminggedrag wordt noch door de router, noch door de repeater beïnvloed. Het draadloze netwerkapparaat neemt zelfstandig de beslissing om over te schakelen naar een ander draadloos netwerk zodra de het ontvang- en zendvermogen onder een door de fabrikant aangegeven grens komt. Tijdens het overschakelen naar een een ander draadloos netwerk, worden de netwerk- en gegevensverbindingen (bijvoorbeeld VoIP-gesprekken, videostreams of downloads) kort onderbroken. Als de router en repeater identieke namen gebruiken voor het draadloze netwerk (SSID) en ook dezelfde netwerksleutel en draadloze kanalen, kan de duur van de onderbreking bij draadloos roaming worden beperkt tot een minimum. In tegenstelling tot draadloos roaming kan de FRITZ!Box vanaf FRITZ!OS 7.10 recente draadloze netwerkapparaten via Mesh WiFi steering zonder onderbreking naar het optimale draadloze netwerk sturen.

Niet elk draadloos netwerkapparaat ondersteunt draadloos roaming. Informatie over de functionaliteit van andere draadloze netwerkapparaten krijg je van de betreffende fabrikant.

Opmerking:Alle FRITZ!WLAN-sticks ondersteunen draadloos roaming.