FRITZ!Box 7590 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7590 Service

Toegang tot USB-opslagmedia aan FRITZ!Box via VPN-verbinding

De mechanismen waarmee besturingssystemen zoals Windows of macOS met de FRITZ!Box verbonden opslagmedia automatisch detecteren en weergeven, werken alleen binnen het thuisnetwerk en niet via VPN.

Er zijn twee verschillende mogelijkheden om toch via een VPN-verbinding toegang te krijgen tot een USB-opslagmedium dat is aangesloten op de externe FRITZ!Box. Welke toegangstype het beste is, hangt ervan af of je liever een webbrowser gebruikt of met Windows Explorer of macOS Finder toegang wilt krijgen tot gedeelde bestanden in het netwerk.

Belangrijk:Je kunt geen toegang krijgen tot een USB-opslagmedium dat is verbonden met de externe FRITZ!Box als USB Remote Connection is ingeschakeld voor het USB-opslagmedium.

1 Voorbereidingen

• Bepaal het lokale IP-adres van de externe FRITZ!Box met de USB-opslagmedia waartoe je toegang wilt krijgen.

Opmerking:Het lokale IP-adres is het adres, waaronder de FRITZ!Box in het thuisnetwerk bereikbaar is. In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1. Tijdens het configureren van de VPN-verbinding wordt het IP-adres echter meestal aangepast.

2 Toegang tot USB-opslagmedium met webbrowser

1. Open in een webbrowser het adres http://[IP-adres van de externe FRITZ!Box]/nas  (bijvoorbeeld http://192.168.10.1/nas).
  2. Als je naar een wachtwoord gevraagd wordt, voer je het wachtwoord in voor de toegang tot de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
    • Als je naar een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd wordt, voer je de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor NAS-inhoud.

Opmerking:Je kunt de toegangsrechten van FRITZ!Box-gebruikers bewerken in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" of "System > FRITZ!Box Password".

3 Toegang tot USB-opslagmedium via netwerk

Windows 10

1. Voer in het zoekveld van de Windows-taakbalk twee backslashes in, gevolgd door het IP-adres van de computer die de gedeelde mappen bevat waartoe je toegang wilt hebben.

Voorbeeld:
    \\192.168.10.1

2. Druk op Enter.
  3. Als je naar een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd wordt, voer je de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor NAS-inhoud.

Opmerking:Je kunt de toegangsrechten van FRITZ!Box-gebruikers bewerken in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" of "System > FRITZ!Box Password".

• Nu wordt een venster geopend, waarin onder andere alle partities van de verbonden USB-opslagmedia worden weergegeven (in sommige gevallen wordt eerst de netwerkmap "FRITZ.NAS" weergegeven).
  4. Als je een map als netwerkstation wilt configureren, klik je met de rechtermuisknop op deze map en kies je in het contextmenu "Netwerkverbinding maken...". Als de optie "Netwerkverbinding maken..." niet wordt weergegeven:
    1. Klik in de navigatiebalk (linker kolom) op "Deze PC" en vervolgens in de menubalk op "Computer".
    2. Klik op "Netwerkverbinding maken...".
    3. Voer in het invoerveld "Map" het pad naar de map in, die je wilt toewijzen als netwerkstation.

Windows 8

1. Druk op de toetscombinatie Windows-toets + Q.
    • Nu wordt de zoekbalk geopend.
  2. Voer in het zoekveld twee backslashes in, gevolgd door het lokale IP-adres van de externe FRITZ!Box.

Voorbeeld:
    \\192.168.10.1

3. Druk op Enter.
  4. Als je naar een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd wordt, voer je de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor NAS-inhoud.

Opmerking:Je kunt de toegangsrechten van FRITZ!Box-gebruikers bewerken in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" of "System > FRITZ!Box Password".

• Nu wordt een venster geopend, waarin onder andere alle partities van de verbonden USB-opslagmedia worden weergegeven (in sommige gevallen wordt eerst de netwerkmap "FRITZ.NAS" weergegeven).
  5. Als je een map als netwerkstation wilt configureren, klik je met de rechtermuisknop op deze map en kies je in het contextmenu "Netwerkverbinding maken...". Als de optie "Netwerkverbinding maken..." niet wordt weergegeven:
    1. Klik in de navigatiebalk (linker kolom) op "Deze PC" en vervolgens in de menubalk op "Computer".
    2. Klik op "Netwerkverbinding maken...".
    3. Voer in het invoerveld "Map" het pad naar de map in, die je wilt toewijzen als netwerkstation.

Windows 7

1. Klik in Windows op "Start".
  2. Voer in het veld "Programma's en bestanden zoeken" of in het veld "Zoekopdracht starten" twee backslashes in, gevolgd door het lokale IP-adres van de externe FRITZ!Box.

Voorbeeld:
    \\192.168.10.1

3. Druk op Enter.
  4. Als je naar een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd wordt, voer je de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor NAS-inhoud.

Opmerking:Je kunt de toegangsrechten van FRITZ!Box-gebruikers bewerken in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" of "System > FRITZ!Box Password".

• Nu wordt een venster geopend, waarin onder andere alle partities van de verbonden USB-opslagmedia worden weergegeven (in sommige gevallen wordt eerst de netwerkmap "FRITZ.NAS" weergegeven).
  5. Als je een map als netwerkstation wilt configureren, klik je met de rechtermuisknop op deze map en kies je in het contextmenu "Netwerkverbinding maken...". Als de optie "Netwerkverbinding maken..." niet wordt weergegeven:
    1. Klik op "Extra's" en vervolgens op "Netwerkverbinding maken..".
    2. Voer in het invoerveld "Map" het pad naar de map in, die je wilt toewijzen als netwerkstation.

macOS

1. Open de Finder.
  2. Selecteer "Ga / Verbind met server...".
  3. Voer in het veld "Serveradres" het lokale IP-adres van de externe FRITZ!Box in.

Voorbeeld:
    192.168.10.1

4. Klik op "Verbind".
  5. Als je naar een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd wordt, voer je de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor NAS-inhoud.

Opmerking:Je kunt de toegangsrechten van FRITZ!Box-gebruikers bewerken in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" of "System > FRITZ!Box Password".

• Nu wordt een venster geopend, waarin onder andere alle partities van de verbonden USB-opslagmedia worden weergegeven (in sommige gevallen wordt eerst de netwerkmap "FRITZ.NAS" weergegeven).
  6. Als je een map permanent in de Finder wilt opslaan:
    1. Selecteer de map en selecteer in het Finder-menu "Archief" de optie "Maak alias aan".
    2. Sleep de aangemaakte alias naar het bereik "Locaties" van de Finder.

Linux en andere besturingssystemen

• Gebruik het SMB-protocol (Server Message Block) om toegang te krijgen tot de aangesloten USB-opslagmedia via het locale IP-adres van de externe FRITZ!Box. Informatie over de werkwijze verkrijg je bij de fabrikant van het besturingssysteem.