FRITZ!Box 7590 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7590 Service

VPN-verbinding met FRITZ!Box in Apple macOS configureren

Met VPN (Virtual Private Network) kun je een goed beveiligde netwerkverbinding via internet tot stand brengen tussen je computer met Apple macOS en je FRITZ!Box, zodat je vanaf je computer toegang hebt tot alle netwerkapparaten en diensten in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

In deze handleiding tonen we je hoe je een VPN-verbinding tot stand brengt tussen een computer met macOS 10.12 en de FRITZ!Box. Wanneer je de verbinding configureert, vervang je de waarden van dit voorbeeld door de werkelijke waarden.

• MyFRITZ!-domeinnaam van FRITZ!Box:
    pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net
  • Gebruikersnaam van de FRITZ!Box-gebruiker:
    Jan Modaal
  • Wachtwoord van de FRITZ!Box-gebruiker:
    geheim
  • Shared secret van de FRITZ!Box-gebruiker:
    Zj7hPCouK65IrPU4

Voorwaarden / Beperkingen

• Op de computer is macOS 10.6 of nieuwer geïnstalleerd.
  • De FRITZ!Box moet van de internetprovider een publiek IPv4-adres verkrijgen.

Belangrijk:Bij een internettoegang met DS-Lite-verbinding ("Dual Stack Lite") is de FRITZ!Box vanaf internet niet via IPv4 bereikbaar. Als DS-Lite actief is, dan wordt in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op de pagina "Overview" onder "Connections" de status "IPv4 over DS Lite" weergegeven.

Belangrijk:Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 Voorbereidingen

MyFRITZ! instellen

Met MyFRITZ! heb je altijd toegang tot de FRITZ!Box via internet, zelfs als de FRITZ!Box regelmatig een ander publiek IP-adres krijgt van de internetprovider:

Opmerking:Als je al een andere Dynamic DNS-service gebruikt, kun je ook deze service gebruiken in plaats van MyFRITZ!.

IP-netwerk van de FRITZ!Box aanpassen

Beide kanten van de VPN-verbinding moeten een IP-adres uit verschillende IP-netwerken gebruiken. Als je computer is verbonden met een router (bijvoorbeeld een andere FRITZ!Box) die hetzelfde IP-netwerk als de FRITZ!Box gebruikt, is het niet mogelijk via VPN te communiceren.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruiken alle FRITZ!Boxen het IP-netwerk 192.168.178.0.

Configureer in je FRITZ!Box een IP-adres dat anders is als het IP-adres van de router waarmee je de FRITZ!Box wilt verbinden, bijvoorbeeld 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Voer het gewenste IP-adres en subnetmasker in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 VPN-verbinding in de FRITZ!Box configureren

Configureer in de FRITZ!Box voor iedere VPN-verbinding een eigen gebruiker:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "FRITZ!Box Users".
  3. Klik naast de gebruiker die VPN-verbindingen naar FRITZ!Box tot stand moet brengen, op de knop (Bewerken). Als je nog geen gebruiker hebt geconfigureerd:
    1. Klik op de knop "Add User".
    2. Voer in de invoervelden een naam en een wachtwoord naar keuze in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "VPN" in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box configureert VPN-rechten voor deze FRITZ!Box-gebruiker.
Vervolgens wordt automatisch een venster geopend waarin de VPN-instellingen van de gebruiker worden weergegeven.

Opmerking: Je kunt dit venster te allen tijde openen door in de instellingen van de FRITZ!Box-gebruiker op "Show VPN Settings" te klikken.

3 VPN-verbinding op de computer configureren en tot stand brengen

Configureer de VPN-verbinding op de computer met behulp van de VPN-instellingen die worden weergegeven voor de FRITZ!Box-gebruiker in de FRITZ!Box-gebruikersinterface:

Opmerking:Je kunt de VPN-instellingen oproepen door in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" in de gebruikersinstellingen op "Show VPN Settings" te klikken.

1. Open "Systeemvoorkeuren" in het Apple-menu.
  2. Klik in het menu "Systeemvoorkeuren" op "Netwerk".
  3. Klik op het plusteken onder de lijst met de bestaande verbindingen.
  4. Selecteer "VPN" in de vervolgkeuzelijst "Interface".
  5. Selecteer "Cisco IPSec" in de vervolgkeuzelijst "VPN Type".
  6. Voer een naam naar keuze (FRITZ!Box VPN) in voor "Naam voorziening" en klik op "Maak aan".
  7. Voer bij "Serveradres" de de MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) in.
  8. Voer als "Accountnaam" de naam in van de FRITZ!Box-gebruiker (Jan Modaal) die de VPN-verbinding naar de FRITZ!Box moet maken.
  9. Voer in het invoerveld "Wachtwoord" het wachtwoord in voor de FRITZ!Box-gebruiker (geheim).

Belangrijk:Als je hier het wachtwoord invoert, kun je de VPN-verbinding tot stand brengen zonder wachtwoord. Beveilig je computer met een wachtwoord, zodat onbevoegden de VPN-verbinding niet kunnen gebruiken.

10. Klik op "Instellingen identiteitscontrole..."
  11. Voer in het invoerveld "Gedeeld geheim" het Shared Secret (Zj7hPCouK65IrPU4) in dat wordt weergegeven in de VPN-instellingen voor de FRITZ!Box-gebruiker.
  12. Voer in het invoerveld "Groepsnaam" de naam in van de FRITZ!Box-gebruiker (Jan Modaal).
  13. Klik op "OK" en dan op "Verbind".