FRITZ!Box 7590 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7590 Service

Wat is een draadloze repeater en hoe kan ik deze optimaal gebruiken?

Met een draadloze repeater (bijvoorbeeld FRITZ!WLAN Repeater) kun je het bereik van je draadloze netwerk (WiFi) vergroten. Hiervoor wordt de repeater verbonden met het bestaande draadloze netwerk (bijvoorbeeld van je FRITZ!Box) en stelt dan zelf nog een draadloos netwerk ter beschikking, waarover draadloze netwerkapparaten zich kunnen verbinden met je thuisnetwerk. De draadloze repeater versterkt niet het signaal van het draadloze netwerk, maar herhaalt (Engels "repeats") dit.

Als je een repeater uitkiest, is het belangrijk om te rekening te houden met de bestaande infrastructuur en om bij het positioneren van de repeater op een aantal basisprincipes te letten, zodat je optimale resultaten haalt bij het vergroten van het bereik. Hieronder willen we je helpen bij de keuze van de juiste repeater voor je thuisnetwerk.

Kan ik iedere draadloze repeater met mijn router gebruiken?

Een draadloze repeater moet verbinding maken met de draadloze router. Hiervoor worden verschillende methodes gebruikt.

Draadloze repeaters zoals de FRITZ!WLAN Repeater gebruiken de methode "Universal Repeater Mode" en gedragen zich ten opzichte van een router als conventionele draadloze netwerkapparaten. Hierdoor kunnen deze draadloze repeaters in principe met alle draadloze routers worden gebruikt.

Sommige draadloze routers kunnen ook het draadloze bereik vergroten. Draadloze routers die je als draadloze repeater kunt inzetten, maken meestal gebruik van een fabrikantspecifieke methode waardoor je deze vaak alleen kunt gebruiken met een draadloze router van dezelfde fabrikant.

Het "Wireless Distribution System" (WDS) is een procedure die door meerdere fabrikanten ondersteund wordt, maar sinds meer dan 10 jaar niet meer verder ontwikkeld wordt. Daarom ondersteunt de WDS-standaard alleen de onveilige versleutelingsmethode WEP en langzame overdrachtssnelheden volgens 802.11g, waarmee snelheden tot slechts 54 Mbit/s bruto kunnen worden bereikt. Als gevolg van deze beperkingen ondersteunen de actuele AVM-producten geen WDS.

Wij hebben een oplossing ontwikkeld die zowel de veilige encryptiemethode WPA2 als de moderne overdrachtssnelheid volgens 802.11n en 802.11ac ondersteunt. Vanaf FRITZ!OS 5.50 kunnen de meeste FRITZ!Boxen ook worden gebruikt als draadloze repeater.

Kan ik meerdere draadloze repeaters gebruiken?

Ja, meerdere repeaters zijn mogelijk. Deze worden direct met de draadloze router verbonden om het bereik in verschillende richtingen te vergroten, of ze worden onder elkaar verbonden zodat het bereik in een bepaalde richting groter wordt. De laatste methode kan echter meer problemen dan voordelen opleveren, omdat onder andere de draadloze snelheid bij elke repeater in een dergelijke serieschakeling wordt gehalveerd.

Vermindert een draadloze repeater de draadloze snelheid?

Dat is niet altijd het geval. Bij de meeste draadloze repeaters wordt de bandbreedte voor draadloze netwerkapparaten gehalveerd omdat deze alleen een enkele zender en ontvanger (radio) hebben, waardoor zenden en ontvangen alleen na elkaar mogelijk is. Als dus bijvoorbeeld een gegevenspakket van een draadloos netwerkapparaat wordt ontvangen, kan dit pakket niet meteen worden doorgestuurd naar de router, maar pas nadat de overdracht van het draadloze apparaat naar de repeater is voltooid.

Bij repeaters met twee radio's, bijvoorbeeld de FRITZ!WLAN Repeater 1750E is dat anders. Als deze wordt verbonden met een draadloze router die ook twee radio's heeft, bijvoorbeeld FRITZ!Box 7590, kan de gegevensoverdracht steeds zonder wachttijd plaatsvinden, onder de voorwaarde dat voor iedere route telkens een andere frequentieband wordt gebruikt (crossband repeating). Als de repeater met een draadloze router wordt verbonden die niet beide frequentiebanden tegelijkertijd ondersteunt, ontstaat tenminste geen wachttijd op de andere frequentieband van de repeater.

Wat is crossband repeating en hoe werkt het?

Crossband repeating is een proces waarbij de repeater en router zijn verbonden via een bepaalde frequentieband, terwijl draadloze netwerkapparaten verbinding maken met de andere frequentieband van de repeater.

Als bijvoorbeeld een draadloos netwerkapparaat met een repeater is verbonden via de 5GHz-frequentieband, gebruikt de repeater de 2,4GHz-frequentieband voor de verbinding naar de router. Hierbij gaat geen snelheid verloren omdat voor iedere frequentieband een eigen zender en ontvanger wordt gebruikt, waardoor gegevens voortdurend kunnen worden doorgegeven.

De FRITZ!WLAN Repeater gaat nog een stap verder en kan naast het crossband repeating-proces de frequentieband voor de verbinding tussen de repeater en de router flexibel kiezen, zodat voor de actuele overdrachtssituatie steeds de meest optimale instelling wordt gekozen.

Op welke plek zet ik een draadloze repeater neer?

Als de repeater met de router is verbonden via een draadloze verbinding, moet de repeater binnen het bereik van het draadloze netwerk staan, zodat beide draadloze netwerken elkaar overlappen. Omdat de repeater is verbonden met het draadloze netwerk van de draadloze router, wordt de repeater op een plek gezet waar deze het draadloze signaal van de draadloze router goed kan ontvangen. Als de router en repeater dezelfde instellingen voor het draadloze netwerk hebben, kunnen de draadloze netwerkapparaten zich nagenoeg zonder onderbreking aanmelden bij het apparaat met het sterkste signaal. Het wisselen tussen deze beide draadloze netwerken wordt roaming genoemd.

Op de optimale plaats bevinden zich tussen de repeater, de draadloze router en de andere draadloze netwerkapparaten, indien mogelijk, zo weinig mogelijk obstakels. Vooral metalen of waterhoudende objecten zoals bijvoorbeeld radiatoren, een koelkast, en zelfs kamerplanten verminderen de kwaliteit van het draadloos signaal aanzienlijk. Een repeater moet bovendien niet direct in een hoek worden geplaatst en op afstand van van andere radiozenders, zoals bijvoorbeeld een magnetron, een babyfoon, draadloze luidsprekers of bluetoothapparaten.

Veel draadloze repeaters hebben bovendien een LAN-poort, zoals bijvoorbeeld FRITZ!WLAN Repeater 1750E, die de mogelijkheid biedt de repeater ook buiten het draadloze bereik van de router te gebruiken. Zo krijgen draadloze netwerkapparaten op grotere afstand van de router ook toegang tot je thuisnetwerk.

Naast een LAN-kabel, dat tot 100 meter lang mag zijn, kunnen voor de verbinding tussen repeater en router ook powerline-apparaten, zoals bijvoorbeeld FRITZ!Powerline, worden gebruikt.