FRITZ!Fon M2 Service - Knowledge Base

FRITZ!Fon M2 Service

Internettelefoonnummers in FRITZ!Box configureren

Je kunt tot 20 internettelefoonnummers in de FRITZ!Box inrichten om via het internet te bellen (Voice over IP). Bij de meeste providers voor internettelefonie configureert de FRITZ!Box automatisch de aanbieder-specifieke instellingen. Bij sommige providers worden de telefoonnummers zelfs automatisch in de FRITZ!Box geconfigureerd zodra de internettoegang wordt geconfigureerd. Daarnaast kun je telefoonnummers met dezelfde toegangsgegevens in één groep onderbrengen en gezamenlijk beheren.

Naast deze standaardconfiguratie ondersteunt de FRITZ!Box ook de configuratie van SIP trunks en SIP DDI-aansluitingen.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS

1 Locatiegegevens invoeren

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings".
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst je land onder "Location Information". Als je land niet in de lijst voorkomt, selecteer dan "Other country".
  5. Voer bij "Country code" in het eerste veld de landcode in en in het tweede veld het landnummer (bijvoorbeeld voor Duitsland "00" en "49", zie afb.).
  6. Voer bij "Area code" in het eerste veld het voorkiesnummer in en in het tweede veld het netnummer (voor Berlijn bijvoorbeeld "0" en "30", zie afb.).

Afb.: Landcode en netnummer invoeren (bijvoorbeeld voor Duitsland en Berlijn)

7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Internettelefoonnummers configureren

Internettelefoonnummer configureren (standaard)

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop "New Telephone Number".
  4. Schakel de optie "Internet telephone number" in en klik op "Next".
  5. Selecteer in de vervolgkeuzelijst je provider voor internettelefonie. Als je provider niet in de lijst voorkomt, selecteer dan "Other provider".
  6. Voer in de betreffende velden het internetnummer (telefoonnummer) en de accountgegevens (zoals gebruikersnaam, wachtwoord, registrar) in. Deze gegevens worden verstrekt door je provider.
  7. Als de optie "Relay outgoing emergency calls without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider voor internettelefonie of noodoproepen met of zonder toegangsnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  8. Als de optie "Relay special rate numbers without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider of oproepen naar nummers met een speciaal tarief met of zonder toegangsnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  9. Als de optie "Insert area code for outgoing calls" wordt weergegeven, selecteer dan deze optie. Het netnummer wordt dan bij een lokaal gesprek via het internet automatisch aangevuld, dus je hoeft deze niet te kiezen.
  10. Klik op "Next" en volg de instructies van de wizard.

Internettelefoonnummer configureren (SIP-trunk)

Als je van een service provider een SIP-trunk hebt gekregen, configureer deze dan als volgt:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop "New Telephone Number".
  4. Schakel de optie "Internet telephone number" in en klik op "Next".
  5. Selecteer in de vervolgkeuzelijst je SIP-trunk-provider. Als je provider niet in de lijst voorkomt, selecteer dan "SIP trunking with various telephone numbers".
  6. Voer alle telefoonnummers in van de SIP trunk-provider die je wilt toewijzen aan telefoonapparaten die zijn verbonden met de FRITZ!Box. Klik op "Other Telephone Numbers" om aanvullende invoervelden te openen.
  7. Voer in de betreffende velden de accountgegevens (zoals gebruikersnaam, wachtwoord, registrar) in. Deze gegevens worden verstrekt door je provider.
  8. Als de optie "Relay outgoing emergency calls without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider voor internettelefonie of noodoproepen met of zonder toegangsnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  9. Als de optie "Relay special rate numbers without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider of oproepen naar nummers met een speciaal tarief met of zonder toegangsnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  10. Als de optie "Insert area code for outgoing calls" wordt weergegeven, selecteer dan deze optie. Het netnummer wordt dan bij een lokaal gesprek via het internet automatisch aangevuld, dus je hoeft deze niet te kiezen.
  11. Klik op "Next" en volg de instructies van de wizard.

Internettelefoonnummer configureren (met DDI-offset en extensie)

Als je van een service provider een SIP-trunk hebt gekregen, configureer deze dan als volgt:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop "New Telephone Number".
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "SIP DDI line".
  5. Voer het nummer met DDI-offset van je SIP DDI-aansluiting in.n in.
  6. Voer bij "Switchboard extension" het doorkiesnummer van de centrale in.
  7. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de lengte van het langste interne doorkiesnummer.
  8. Voer alle doorkiestelefoonnummers (DDI-offset plus doorkiesnummer) in die je wilt toewijzen aan telefoonapparaten die zijn verbonden met de FRITZ!Box. Klik op "Other Telephone Numbers" om aanvullende invoervelden te openen.
  9. Voer in de betreffende velden de accountgegevens (zoals gebruikersnaam, wachtwoord, registrar) in. Deze gegevens worden verstrekt door je provider.
  10. Als de optie "Relay outgoing emergency calls without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider voor internettelefonie of noodoproepen met of zonder toegangsnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  11. Als de optie "Relay special rate numbers without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider of oproepen naar nummers met een speciaal tarief met of zonder toegangsnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  12. Als de optie "Insert area code for outgoing calls" wordt weergegeven, selecteer dan deze optie. Het netnummer wordt dan bij een lokaal gesprek via het internet automatisch aangevuld, dus je hoeft deze niet te kiezen.
  13. Klik op "Next" en volg de instructies van de wizard.

3 Registratie via internetverbinding inschakelen

Bij sommige internetproviders wordt een tweede internetverbinding tot stand gebracht voor internettelefonie. Deze verbinding kan alleen de nummers van de internetprovider gebruiken. Schakel daarom de volgende optie in als je een internettelefoonnummer gebruikt die niet van je internetprovider komt. De FRITZ!Box gebruikt voor dit telefoonnummer dan dezelfde verbinding die je gebruikt om te surfen:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop "Edit" bij het desbetreffende telefoonnummer.
  4. Schakel de optie "Always register via an Internet connection" in.
  5. Klik om de instellingen op te slaan op "OK".