FRITZ!Powerline 546E Service - Knowledge Base

FRITZ!Powerline 546E Service
This document is also available for the following products:

Regelmatige onderbrekingen van de draadloze verbinding tussen FRITZ!Powerline en draadloos netwerkapparaat

De draadloze verbinding (WiFi) tussen een notebook, smartphone of ander draadloos netwerkapparaat en FRITZ!Powerline wordt regelmatig onderbroken.

Oorzaak

• De kwaliteit van de draadloze verbinding wordt beïnvloed door bouwkundige omstandigheden (bijvoorbeeld dikte en wapening van muren), door het gebruikte draadloze netwerkapparaat, evenals andere radioapparatuur in de buurt (bijvoorbeeld magnetron, babyfoon, draadloze speakers, bluetooth apparaten).

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van FRITZ!Powerline.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

1 Wachten op komend FRITZ!OS

Deze sectie is alleen geldig als FRITZ!Powerline via de elektriciteitsleiding in je huis of via een LAN-verbinding is verbonden met de router en de fout optreedt na een update van FRITZ!OS.

We werken aan een oplossing en dit probleem zal zo spoedig mogelijk worden verholpen met een FRITZ!OS-update voor FRITZ!Powerline. We kunnen nog geen datum voor de update noemen.

Opmerking:Je kunt je laten informeren over nieuwe updates via Push Service Mail. Deze optie kun je inschakelen in de gebruikersinterface onder "System > Push Service".

Workaround

Zolang er nog geen nieuwe FRITZ!OS-update beschikbaar is, kun je een bètaversie installeren waarin dit probleem al is opgelost:

1. Open in een webbrowser https://service.avm.de/downloads/beta/ en navigeer naar de map van je FRITZ!Powerline-model.
  2. Download de bètaversie voor je FRITZ!Powerline-model naar de computer.
  3. Pak het zipbestand uit op je computer, bijvoorbeeld op het bureaublad.
  4. Installeer de bètaversie (imagebestand), zoals beschreven in het bestand infobeta.txt.

Opmerking:Je kunt te allen tijde het reguliere FRITZ!OS voor FRITZ!Powerline installeren. In het bestand infobeta.txt vind je de instructies over de werkwijze.

2 Meest recente software van het draadloze netwerkapparaat installeren

• Installeer de meest recente driver voor de draadloze netwerkadapter van de computer of het meest recente besturingssysteem (bijvoorbeeld Android, iOS) voor het draadloze netwerkapparaat.

Opmerking:Informatie over updates van de draadloze netwerkadapter of het draadloze netwerkapparaat vind je in het handboek. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.
    De nieuwste stuurprogramma's voor de FRITZ!WLAN Stick vind je in onze downloadsectie.

3 Interferentiebronnen opsporen

1. Schakel alle apparaten uit die het draadloze netwerk kunnen storen.

Opmerking:Alle apparaten die radiogolven uitzenden, zijn mogelijke interferentiebronnen. Dit zijn bijvoorbeeld andere draadloze netwerkapparaten, draadloze speakers, bluetooth-apparaten, babyfoons of magnetrons.

2. Controleer of de draadloze verbinding nog steeds wordt beïnvloed.
    • Als de draadloze verbinding niet meer wordt beïnvloed:
      1. Schakel een voor een de apparaten weer in.
      2. Controleer na het inschakelen van elk apparaat of de draadloze verbinding weer wordt beïnvloed.
        • Wanneer je het storende apparaat of de storende apparaten hebt opgespoord, heb je de volgende mogelijkheden:
          • Laat de storende apparaten uitgeschakeld,
            • of:
          • Schakel het autokanaal in, of werk het autokanaal bij (zie maatregel "Autokanaal inschakelen of bijwerken"),
            • of:
          • Positioneer de FRITZ!Powerline-adapter optimaal (zie maatregel "Draadloze netwerkapparaten optimaal positioneren").

4 Autokanaal inschakelen of bijwerken

Als het autokanaal is ingeschakeld, controleert FRITZ!Powerline de draadloze omgeving en gebruikt automatisch de meest geschikte instellingen voor het draadloze kanaal. In de loop van de dag kan de drukte op de frequentieband echter aanzienlijk veranderen. Zolang er nog draadloze netwerkapparaten zijn verbonden met de adapter, werkt FRITZ!Powerline het autokanaal niet bij. Daarom kan het autokanaal altijd handmatig worden bijgewerkt:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de gebruikersinterface van FRITZ!Powerline.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Channel".
  3. Schakel de optie "Set radio channel settings automatically (recommended)" in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Opmerking:Als het autokanaal wordt ingeschakeld en bijgewerkt, worden alle draadloze verbindingen met FRITZ!Powerline verbroken en opnieuw tot stand gebracht.

5. Klik op de knop "Refresh Autochannel".

5 Draadloze netwerkapparaten optimaal positioneren

1. Plaats FRITZ!Powerline niet direct in de hoek van een kamer.
  2. Plaats FRITZ!Powerline indien mogelijk op een plek met zo weinig mogelijk obstakels eromheen, d.w.z. niet direct achter of onder een obstakel zoals bijvoorbeeld een kast of een verwarming.
  3. Zorg ervoor dat er zich zo min mogelijk obstakels bevinden tussen de FRITZ!Powerline-adapter en de andere draadloze netwerkapparaten. Vooral metalen- of waterhoudende objecten (bijvoorbeeld koelkast, kamerplanten) verminderen de kwaliteit van het draadloos signaal aanzienlijk.
  4. Plaats FRITZ!Powerline niet in de buurt van andere zenders (bijvoorbeeld magnetron, babyfoon, draadloze speakers, bluetooth-apparaten).
  5. Plaats FRITZ!Powerline en het draadloze netwerkapparaat om te testen zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt.

Opmerking:Wanneer je alle andere mogelijke bronnen voor de fout hebt uitgesloten, kun je de afstand tussen beide apparaten weer vergroten.

6 Naam van het draadloze netwerk (SSID) wijzigen

Als er andere draadloze netwerken met dezelfde naam in de buurt zijn, kan het voorkomen dat draadloze netwerkapparaten proberen automatisch verbinding te maken met het verkeerde draadloze netwerk. Geef je FRITZ!Powerline een unieke naam om dit te voorkomen:

1. Klik in de gebruikersinterface van FRITZ!Powerline op "Wireless" ("WLAN").
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Network".
  3. Voer bij "Name of the radio network (SSID)" een willekeurige naam in, zonder speciale tekens. Omdat niet elk draadloos netwerkapparaat speciale tekens ondersteunt, adviseren wij alleen Latijnse standaardletters (dus niet ä, ë, ö, ü, é, í,ß, enz.) en cijfers te gebruiken.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Wanneer je de nieuwe naam van het draadloze netwerk opslaat, worden alle draadloze verbindingen verbroken. Je moet de draadloze verbindingen met FRITZ!Powerline dan opnieuw configureren.