FRITZ!WLAN Repeater 300E Service - Knowledge Base

FRITZ!WLAN Repeater 300E Service

Statusbericht "Radar detection (DFS wait time) triggered by channel assignments; 5-GHz temporarily unavailable"

De 5GHz-frequentieband wordt niet alleen gebruikt door draadloze netwerkapparaten, maar ook door radarinstallaties (bijvoorbeeld voor luchtverkeerscontrole, militair gebruik en de weerdienst). Om een storingsvrije werking van dergelijke radarinstallaties te garanderen, heeft de overheid deze aangewezen als primaire gebruiker. Draadloze netwerkapparaten die een draadloos kanaal van 52 tot 140 gebruiken, moeten de primaire gebruikers daarom detecteren en automatisch uit de weg gaan met behulp van dynamische frequentie selectie (Dynamic Frequency Selection DFS).

Detecteren van primaire gebruikers

Als de FRITZ!WLAN Repeater een van deze kanalen gebruikt, moet deze de wettelijk voorgeschreven wachttijd van tot 10 minuten in acht nemen voor het vrijgeven van de 5GHz-frequentieband. In de Event Log van de repeater wordt dan de statusmelding "Radar detection (DFS wait time) triggered by channel assignments; 5-GHz temporarily unavailable" weergegeven. Pas na afloop van de wachttijd kan de repeater de 5GHz-frequentieband vrijgeven voor het aanmelden van draadloze netwerkapparaten. De wachttijd begint daarom altijd met het inschakelen van de 5GHz-frequentieband (bijvoorbeeld nadat de repeater opnieuw is opgestart) of na het wijzigen van de draadloze instellingen. Als er binnen de wachttijd wijzigingen worden toegepast op de draadloze instellingen, begint de wachttijd opnieuw vanaf het begin. Na afloop van de wachttijd worden de draadloze verbindingen automatisch hersteld. Het detecteren van primaire gebruikers wordt vervolgens voortgezet, dit heeft echter geen invloed op de werking van de 5GHz-frequentieband.

Herkennen van primaire gebruikers

Als de FRITZ!WLAN Repeater een radarinstallatie herkent, moet de repeater automatisch van kanaal wisselen, ook als het kanaal vast is ingesteld. In de Event Log van de repeater wordt dan de statusmelding "RADAR was detected on channel xxx; channel switched automatically because of higher-privileged user" weergegeven.

Opmerking:In veruit de meeste gevallen heeft het weinig zin om permanent over te schakelen op de kanalen 36 tot 48 vanwege incidentele herkenning van een primaire gebruiker, want de hogere draadloze kanalen bieden doorgaans een groter bereik en betere doorvoercapaciteit.