Wi-Fi-toegang beperken tot bekende apparaten (MAC-adresfilter)

Het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box is in de fabrieksinstellingen al beveiligd tegen onbevoegde toegang door middel van individuele beveiligingsinstellingen voor het Wi-Fi-netwerk. Daarnaast kun je met de MAC-adresfilter van de FRITZ!Box bepalen dat alleen bepaalde draadloze netwerkapparaten verbinding kunnen maken met de FRITZ!Box.

Belangrijk:Een MAC-adresfilter alleen biedt onvoldoende bescherming tegen onbevoegde toegang. MAC-adressen worden in het Wi-Fi-netwerk niet-versleuteld doorgegeven en kunnen eenvoudig worden gewijzigd ("MAC-spoofing"). MAC-adressen zijn daarom niet geschikt voor veilige identificatie van draadloze netwerkapparaten. Dat geldt vooral voor mobiele apparaten die voor Wi-Fi-verbindingen voor een deel gebruikmaken van een nieuw toevallig gegenereerd MAC-adres.

Voorwaarden/beperkingen

• Het aanmelden bij de Wi-Fi-gasttoegang wordt niet beperkt door de MAC-adresfilter.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 MAC-adresfilter inschakelen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi" ("Wireless").
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" ("Wireless") op "Security".
  3. Schakel in de sectie "Restrict access to Wi-Fi" ("Restricting Wireless Access") de optie "Do not allow any new wireless devices" in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Alleen draadloze netwerkapparaten die worden vermeld in de lijst onder "Restrict access to Wi-Fi" ("Restricting Wireless Access"), kunnen nu een verbinding tot stand brengen met het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box.

2 Nieuw draadloos netwerkapparaat toevoegen

Om het MAC-adres van een nieuw draadloos netwerkapparaat op te nemen in de lijst "Known Wireless LAN Devices", kun je de MAC-adresfilter tijdelijk uitschakelen zodat de FRITZ!Box het MAC-adres automatisch kan toevoegen, of je kunt het MAC-adres handmatig invoeren:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi" ("Wireless").
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" ("Wireless") op "Security".
  3. Klik in de sectie "Restrict access to Wi-Fi" ("Restricting Wireless Access") op "Add Wireless Device".
  4. Voer het MAC-adres in van het draadloze netwerkapparaat.
  5. Klik op "OK" en vervolgens op "Apply" om de instellingen op te slaan.