USB-opslagmedium configureren dat op FRITZ!Box is aangesloten.

Je wilt in de FRITZ!Box een harde schijf of een ander USB-opslagmedium instellen als NAS? ✔ Hier lees je hoe dat moet.

Met de FRITZ!Box kun je een aangesloten USB-opslagmedium gebruiken als centrale opslaglocatie ("Opslag (NAS)") in het thuisnetwerk. Je hebt dan vanaf alle computers, smartphones en andere apparaten die met de FRITZ!Box zijn verbonden heel eenvoudig via een webbrowser of ook via het Server Message Block-Protocol (SMB) toegang tot je bestanden op Windows-computers met bijvoorbeeld Windows Verkenner.

Daarnaast kun je het USB-opslagmedium configureren voor het beveiligd delen via internet, zodat je altijd vanuit het internet toegang hebt tot je bestanden.

Voorwaarden/beperkingen

• Het USB-opslagmedium moet zijn geformatteerd met het bestandssysteem NTFS, exFAT, FAT/FAT32 of ext2/ext3/ext4 en mag maximaal vier partities hebben, elk met een grootte tot 4 terabyte.

Opmerking:Als het USB-opslagmedium is geformatteerd met een ander bestandssysteem, kan het met de FRITZ!Box worden gebruikt met behulp van het programma FRITZ!Box USB Remote Connection.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

USB Remote Connection voor USB-opslagmedia in de FRITZ!Box uitschakelen

Het is alleen mogelijk met meerdere apparaten tegelijk toegang te krijgen tot een USB-opslagmedium dat is verbonden met de FRITZ!Box als het opslagmedium niet is geconfigureerd voor gebruik met de software USB Remote Connection:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "USB / Opslagmedia".
  3. Klik op het tabblad "USB Remote Connection".
  4. Als de optie "USB-opslagmedia" is ingeschakeld, schakel deze optie dan uit.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

USB-opslagmedium op FRITZ!Box aansluiten

1. Sluit het USB-opslagmedium aan op een USB-poort van de FRITZ!Box.

Belangrijk:Conform de USB 3.0-specificatie levert de FRITZ!Box USB-apparaten in totaal maximaal 900 mA. Verbind apparaten die meer stroom nodig hebben via een USB-hub met eigen voeding (actieve USB-hub) met de FRITZ!Box.

2 FRITZ!Box-gebruikers configureren

Voor toegang tot de inhoud van de opslag (NAS) heb je een gebruikersaccount met een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Configureer daarom een FRITZ!Box-gebruiker in de FRITZ!Box:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Systeem".
  2. Klik in het menu "Systeem" op "FRITZ!Box-gebruikers".
  3. Klik naast de gebruiker die toegang tot de opslag (NAS) moet krijgen op de knop (Bewerken) of configureer een nieuwe gebruiker voor toegang tot de inhoud op de NAS:
    1. Klik op de knop "Gebruiker toevoegen".
    2. Voer in de invoervelden een naam en een wachtwoord in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "Toegang tot NAS-inhoud" in.
  5. Klik op de knop "Directory toevoegen".
  6. Als de gebruiker alle opslagmedia mag benaderen die op de FRITZ!Box zijn aangesloten, schakel je de optie "Alle op de FRITZ!Box beschikbare opslagmedia" in.
    • Als de gebruiker alleen een bepaald opslagmedium mag benaderen of alleen toegang krijgt tot een bepaalde map, schakel je de optie "Map selecteren" in.

LET OP:Als je toegang verleent tot alle directories, heeft de gebruiker ook toegang tot alle faxberichten, berichten op het antwoordapparaat en alle online opslag die je hebt geconfigureerd.

7. Stel bij "Directory" de lees- en schrijfrechten in voor toegang tot de opslag.
  8. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

3 Opslag (NAS) configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "USB / Opslagmedia".
  3. Schakel Opslag-(NAS)-functie van de FRITZ!Box in.
  4. Schakel bij "Delen via thuisnetwerk" de optie "Toegang via een netwerkstation (SMB) actief" in.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

4 Toegang tot USB-opslagmedia

Er zijn verschillende mogelijkheden om toegang te krijgen tot een op de FRITZ!Box aangesloten USB-opslagmedium. De meest geschikte manier van toegang hangt ervan af of je in het thuisnetwerk bent, of onderweg het opslagmedium wilt benaderen en of je een computer of smartphone of tablet gebruikt:

In het thuisnetwerk toegang tot opslag (NAS)

In het thuisnetwerk kun je heel eenvoudig met een webbrowser via http://fritz.nas toegang krijgen tot een USB-opslagmedium dat op de FRITZ!Box is aangesloten.

Wil je liever Windows Verkenner, macOS-Finder of een ander programma gebruiken dat het Server Message Block-Protokoll (SMB) gebruikt, configureer dan het USB-opslagmedium dat is aangesloten op de computer als Netwerkstation.

Op een smartphone of tablet met Android of iOS raden wij echter onze MyFRITZ!App aan voor toegang tot USB-opslagmedia.

Vanuit het internet toegang tot opslag (NAS)

Via beveiligd delen via internet heb je onderweg altijd toegang tot USB-opslagmedia die zijn aangesloten op de FRITZ!Box. Voor de smartphone en tablet raden wij aan om de MyFRITZ!App te gebruiken.

Als je andere personen alleen toegang wilt verlenen tot bepaalde bestanden of mappen, kun je deze heel eenvoudig via een downloadlink delen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld vrienden en familie toegang verlenen tot de foto's en video's van je laatste vakantie zonder dat zij deze bestanden op het USB-opslagmedium kunnen veranderen of verwijderen.

Als je in plaats van een webbrowser liever een FTP-programma zoals Cyberduck FileZilla of WinSCP gebruikt, kun je onderweg ook via FTP/FTPS toegang krijgen tot opslagmedia die met de FRITZ!Box zijn verbonden.