Met FRITZ!VPN toegang tot meerdere IP-netwerken achter de FRITZ!Box

Met het programma FRITZ!VPN kun je vanaf een Windows-computer via internet een veilige VPN-verbinding (Virtual Private Network) tot stand brengen met je FRITZ!Box, zodat je alle apparaten en diensten in het thuisnetwerk van je FRITZ!Box kunt benaderen.

Als zich in het thuisnetwerk van de FRITZ!Box een extra netwerkrouter bevindt die het IP-netwerk van deze FRITZ!Box verbindt met een tweede IP-netwerk, moet je aanvullende instellingen configureren om via de VPN-verbinding ook de netwerkapparaten in het tweede IP-netwerk te kunnen benaderen.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

Met behulp van deze handleiding configureer je met FRITZ!VPN de VPN-toegang tot een extra IP-netwerk achter de FRITZ!Box op afstand. Vervang bij het aanpassen van de verbinding de hier vermelde voorbeeldwaarden door de daadwerkelijke waarden.

• IP-netwerk van de FRITZ!Box:
    192.168.10.0 (subnetmasker: 255.255.255.0)
  • IP-adres van de computer met FRITZ!VPN in het FRITZ!Box-netwerk:
    192.168.10.201
  • IP-netwerk van de netwerkrouter die is verbonden met de FRITZ!Box:
    192.168.11.0 (subnetmasker: 255.255.255.0)
  • IP-adressen van de netwerkrouter in het FRITZ!Box-netwerk:
    192.168.10.2 en 192.168.11.1

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 VPN-instellingen van FRITZ!VPN aanpassen

1. Open het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection.
  2. Klik in het venster "Existing Configurations" op het plusteken voor het MyFRITZ!-adres van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) en selecteer het e-mailadres van de VPN-gebruiker (jan@modaal.nl) die toegang krijgt tot het IP-netwerk van de netwerkrouter die met de FRITZ!Box is verbonden.
  3. Klik op "Explorer" en open het bestand "vpnuser_[...].cfg" met een teksteditor, bijvoorbeeld WordPad.
  4. Zoek de vermelding "accesslist" en voeg hier de waarde van het IP-netwerk toe van de netwerkrouter die met de FRITZ!Box is verbonden:
    • accesslist =
    • "permit ip any 192.168.10.0 255.255.255.0",
    • "permit ip any 192.168.11.0 255.255.255.0";

Belangrijk:Scheid de IP-netwerken met een komma en sluit de waarde voor "accesslist" af met een puntkomma!

5. Sla de wijzigingen op en importeer het aangepaste bestand "vpnuser_[...].cfg" in FRITZ!VPN.

2 FRITZ!Box configureren

VPN-instellingen van de FRITZ!Box aanpassen

1. Open het programma Configure FRITZ!Box VPN Connection.
  2. Selecteer in het venster "Existing Configurations" het MyFRITZ!-adres van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) en klik op "Explorer".
  3. Open het bestand "fritzbox_[...].cfg" met een teksteditor (bijvoorbeeld WordPad).
  4. Zoek in de sectie waarin voor de vermelding "name" als waarde het e-mailadres van de VPN-gebruiker (jan@modaal.nl) staat, die het IP-netwerk moet benaderen van de netwerkrouter die met de FRITZ!Box is verbonden.
  5. Zoek in deze sectie de vermelding "accesslist" en voeg hier de waarde van het IP-netwerk toe van de netwerkrouter die met de FRITZ!Box is verbonden:
    • accesslist =
    • "permit ip 192.168.10.0 255.255.255.0 192.168.10.201 255.255.255.0",
    • "permit ip 192.168.11.0 255.255.255.0 192.168.10.201 255.255.255.0";

Belangrijk:Scheid de IP-netwerken met een komma en sluit de waarde voor "accesslist" af met een puntkomma!

6. Sla de wijzigingen op en importeer het aangepaste bestand "fritzbox_[...].cfg" in de FRITZ!Box.

Statische IP-route configureren in de FRITZ!Box

Configureer in de FRITZ!Box een statische IP-route, zodat apparaten in het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.10.0) toegang hebben tot het IP-netwerk van de netwerkrouter die met de FRITZ!Box is verbonden (192.168.11.0):

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik bij "LAN-Settings" op "Additional Settings"om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op "IPv4 Routes".
  6. Klik op "New IPv4 Route".
  7. Voer bij "IPv4 network" het IP-netwerk in van de router die is verbonden met de FRITZ!Box (192.168.11.0).
  8. Voer in het invoerveld "Subnet mask" het subnetmasker in van het andere IP-netwerk (255.255.255.0).
  9. Voer bij "Gateway" het IP-adres in van de netwerkrouter in het FRITZ!Box-thuisnetwerk (192.168.10.2) die beide IP-netwerken verbindt.
  10. Schakel de optie "IPv4 route active" in.
  11. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

3 Aanvullende IP-instellingen voor de VPN-verbinding aanpassen

IP-route in netwerkrouter configureren

1. Configureer de netwerkrouter zo dat deze routeert tussen het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.10.0) en zijn eigen IP-netwerk (192.168.11.0). Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van de router.

Opmerking:Als er een Windows-computer met meerdere netwerkadapters als router wordt gebruikt, moet je "IP routing" inschakelen in Windows. Informatie over de configuratie krijg je van Microsoft.

Apparaten in het IP-netwerk van de netwerkrouter configureren

1. Of: Configureer in de apparaten het IP-adres uit het eigen IP-netwerk (192.168.11.1) van de netwerkrouter als standaardgateway.
    • Of: Configureer in de apparaten een statische IP-route naar het IP-netwerk van de FRITZ!Box (192.168.10.0), waarbij de netwerkrouter als gateway (192.168.11.1) wordt gebruikt.