FRITZ!Box voor gebruik op de glasvezelaansluiting configureren

Je wilt de FRITZ!Box configureren voor gebruik op de glasvezelaansluiting? ✔ Met deze handleiding gaat dat heel gemakkelijk.

Om een internetverbinding tot stand te brengen via je glasvezelaansluiting (Fiber to the Home, FTTH), verbind je je FRITZ!Box met de glasvezelaansluiting en voer je je toegangsgegevens in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box in.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 FRITZ!Box laten ontgrendelen

Als je je FRITZ!Box in de detailhandel hebt aangeschaft, moet je deze mogelijk eerst laten ontgrendelen door je internetprovider:

1. Neem contact op met de telefonische klantenservice van je internetprovider en laat je FRITZ!Box zonodig ontgrendelen voor gebruik op je glasvezelaansluiting. Afhankelijk van de provider is het ontgrendelen óf via de telefonische klantenservice óf via een actievatieportaal mogelijk.
    • Bij sommige providers heb je voor ontgrendeling de "Modem-ID" van de FRITZ!Box nodig. Deze informatie vind je aan de onderzijde van het apparaat:

Afb.: Modem-ID aan de onderzijde van het apparaat

2 SFP-module in FRITZ!Box plaatsen

1. Steek de voor je glasvezelaansluiting geschikte SFP-module in de fiber-aansluiting van de FRITZ!Box:
    1. Wanneer je een actieve glasvezelaansluiting (AON) hebt, steek dan de module "FRITZ!SFP AON" dan in de fiberaansluiting van de FRITZ!Box.
    2. Wanneer je een passieve glasvezelaansluiting (GPON) hebt, steek dan de module "FRITZ!SFP GPON" in de fiberaansluiting van de FRITZ!Box.

Afb.: SFP-module in FRITZ!Box plaatsen

Opmerking:Vraag bij je internetprovider na of je een actieve of passieve glasvezelaansluiting hebt.

3 FRITZ!Box aansluiten op glasvezelaansluiting

1. Verwijder de stofkappen van de glasvezelkabel, de SFP-module in de FRITZ!Box en het glasvezelaansluitpunt.
  2. Sluit de glasvezelkabel aan op de SFP-module in de FRITZ!Box en op het glasvezelaansluitpunt. Knik de glasvezelkabel niet en houd de uiteinden van de kabel niet voor je ogen.

Afb.: FRITZ!Box aansluiten op glasvezelaansluiting

Belangrijk:Wanneer er geen Fibre Termination Unit (FTU) is geïnstalleerd, maar een network termination die is aangesloten op het stroomnet en optische signalen omzet naar ethernet (LAN), laat dan door je internetprovider een passieve glasvezelaansluiting installeren.

4 Internettoegang in FRITZ!Box configureren

1. Open de gebruikersinterface van de FRITZ!Box.
  2. Voer het FRITZ!Box-wachtwoord in dat is afgedrukt aan de onderzijde van het apparaat en klik op "Log In".
  3. Als het menu "Account Information" niet automatisch wordt weergegeven, klik je in het menu "Internet" op "Account Information".
  4. Selecteer je internetprovider in de vervolgkeuzelijst. Als je internetprovider niet wordt weergegeven, selecteer je in de vervolgkeuzelijst "other Internet service provider".
  5. Als er toegangsgegevens zijn vereist, voer je in de betreffende invoervelden de toegangsgegevens in die je hebt ontvangen van je internetprovider.
    • Als er geen toegangsgegevens zijn vereist, schakel je bij de sectie "Account Information" de optie "No" in.
  6. Als je internetprovider het gebruik van een bepaalde ONT installatie-id voorschrijft, schakel je de optie "ONT Installation ID needed" in en voer je deze in het betreffende invoerveld in.
  7. Als je de optie "Other Internet service provider" hebt geselecteerd en je internetprovider het gebruik van een bepaalde VLAN-ID voorschrijft:
    1. Klik op "Change connection settings".
    2. Schakel de optie "Use VLAN for internet access" in.
    3. Voer de VLAN-ID en PBit in de velden in kwestie in.
  8. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Nu brengt de FRITZ!Box de internetverbinding met de ingevoerde toegangsgegevens tot stand. Vervolgens kun je je telefoonnummers configureren in de FRITZ!Box en je draadloze netwerkapparaten verbinden met de FRITZ!Box.

5 Telefonie in FRITZ!Box configureren

Als je van een provider de toegangsgegevens voor internettelefonie hebt ontvangen en telefoons wilt gebruiken met de FRITZ!Box:

1. Configureer de internettelefoonnummers in de FRITZ!Box.