Op de FRITZ!Box aangesloten printer configureren

Je wilt een met de FRITZ!Box verbonden printer configureren? ✔ Hier vind je de stap-voor-stap-handleiding.

Als je printer is voorzien van een netwerkpoort of een Wi-Fi-interface, kun je de printer eenvoudig verbinden met het thuis-netwerk van de FRITZ!Box en zo op alle apparaten in het thuisnetwerk gebruiken als netwerkprinter. Omdat de printer zelf alle printopdrachten aanneemt en verwerkt, hoef je daarom in de FRITZ!Box geen specifieke instellingen voor de printer te configureren.

Voorwaarden/beperkingen

• De printer moet zijn uitgerust met een LAN-poort of Wi-Fi. Printers die alleen zijn uitgerust met een USB-poort kunnen niet worden gebruikt met de FRITZ!Box.
  • Apple iOS-apparaten bijvoorbeeld (iPhone, iPad) kunnen alleen printers gebruiken die AirPrint-technologie van Apple ondersteunen.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 FRITZ!Box instellen

DHCP-server van de FRITZ!Box inschakelen

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Netwerk".
  3. Klik op het tabblad "Netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "LAN-instellingen" op "meer instellingen" om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv4-instellingen".
  6. Schakel de DHCP-server in en voer het bereik in waaruit de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

Communicatie tussen Wi-Fi-apparaten toestaan

De volgende stap is alleen noodzakelijk als je de printer met de FRITZ!Box wilt verbinden via Wi-Fi:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi".
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Beveiliging" ("Veiligheid").
  3. Schakel bij "Meer beveiligingsinstellingen" de optie "Actieve Wi-Fi-apparaten mogen met elkaar communiceren" in.
  4. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

2 Printer configureren

Zorg ervoor dat de printer de IP-instellingen ophaalt bij de FRITZ!Box:

1. Configureer de printer voor het automatisch ophalen van de IP-instellingen per DHCP-client (dit is de standaardinstelling van de meeste printers). Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

3 Printer met FRITZ!Box verbinden

1. Verbind de printer óf via het Wi-Fi-netwerk óf met een netwerkkabel met het thuisnetwerk van de FRITZ!Box.

De printer is nu verbonden met de FRITZ!Box en kan in het gehele thuisnetwerk worden gebruikt als netwerkprinter.

Informatie over de configuratie van de printer op de apparaten zelf krijg je van de printerfabrikant; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

4 Printer als fax/telefoon configureren

Als het een all-in-one printer met een geïntegreerd faxapparaat of een geïntegreerde telefoon is, voer dan de volgende stappen uit:

1. Verbind de all-in-one printer met de analoge poort van de FRITZ!Box.
  2. Configureer de all-in-one printer in de FRITZ!Box als faxapparaat. Als de printer over een geïntegreerde telefoon beschikt, configureer dan de printer als telefoon-fax combinatieapparaat.
  3. Als de fabrikant van de all-in-one printer een programma of app biedt voor het versturen van faxberichten, configureer je deze volgens de instructies van de fabrikant.