Andere DNS-servers in FRITZ!Box configureren

Je wilt in de FRITZ!Box een andere DNS-server configureren voor naamomzetting? ✔ Hier lees je hoe dat moet.

DNS-servers zetten namen van internetservers om naar numerieke IP-adressen (bijvoorbeeld avm.de naar 212.42.244.122).

De FRITZ!Box gebruikt voor de naamomzetting standaard de DNS-servers van de internetprovider. Je kunt in de FRITZ!Box echter ook andere gratis DNS-servers op internet configureren (bijvoorbeeld Digitalcourage, Digitale Gesellschaft Schweiz, Quad9).

Wanneer je in het thuisnetwerk een lokale DNS-server gebruikt (bijvoorbeeld Pi-hole, dnsmasq, Windows Server), kun je de FRITZ!Box bovendien zo configureren, dat de FRITZ!Box de apparaten in het thuisnetwerk bekendmaakt met je lokale DNS-server.

Voorwaarden/beperkingen

• Voor internettelefonie, push-service-mails en enkele andere functies gebruikt de FRITZ!Box altijd de DNS-servers van de internetprovider.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 DNS-server voor internetaanvragen configureren

De volgende stappen zijn alleen noodzakelijk als de FRITZ!Box voor de naamomzetting in plaats van de DNS-servers van de internetprovider andere DNS-servers moet gebruiken:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Toegangsgegevens".
  3. Klik op het tabblad "DNS-server".
  4. Als je andere DNSv4-servers wilt configureren:
    1. Schakel de optie "Andere DNSv4-server gebruiken" in.
    2. Voer het IP-adres van de DNSv4-server in het invoerveld "Voorkeurs-DNSv4-server" in.

LET OP!Als het IP-adres van de DNS-server onjuist wordt ingevoerd, is internettoegang via IPv4 niet mogelijk.

3. Om ervoor te zorgen dat webpagina's evengoed kunnen worden geopend als de DNSv4-voorkeursserver is uitgevallen, voer je het IP-adres in van een tweede DNSv4-server in het invoerveld "Alternatieve DNSv4-server".
  5. Als je andere DNSv6-servers wilt configureren:
    1. Schakel de optie "Andere DNSv6-server gebruiken" in.
    2. Voer het IP-adres van de DNSv6-server in het invoerveld "Voorkeurs-DNSv6-server" in.

LET OP!Als het IP-adres van de DNS-server onjuist wordt ingevoerd, is internettoegang via IPv6 niet mogelijk.

3. Om ervoor te zorgen dat webpagina's evengoed kunnen worden geopend als de DNSv6-voorkeursserver is uitgevallen, voer je het IP-adres in van een tweede DNSv6-server in het invoerveld "Alternatieve DNSv6-server".
  6. Als de FRITZ!Box bij storingen automatisch moet uitwijken naar openbare DNS-servers, schakel dan de optie "Bij DNS-storingen uitwijken naar openbare DNS-servers" in.
  7. Als de DNS-aanvragen moeten worden versleuteld:
    1. Schakel de optie "Versleutelde naamresolutie op internet (DNS over TLS)" in.
    2. Voer in het invoerveld "Resolutienamen van de gebruikte DNS-servers" de resolutienaam (Fully Qualified Domain Name) in van de DNS-servers die de FRITZ!Box moet gebruiken (bijvoorbeeld dns.google, one.one.one.one). Als je meerdere DNS-servers wilt gebruiken, voer dan per regel één naam in.

Voorbeeld:
      dns.google
      one.one.one.one

8. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

2 Lokale DNS-servers configureren

De volgende stappen zijn alleen noodzakelijk als je apparaten in plaats van de FRITZ!Box een DNS-server in het thuisnetwerk moeten gebruiken:

Opmerking:Op apparaten die lokale DNS-servers gebruiken kan de gebruikersinterface van de FRITZ!Box niet meer worden geopend via fritz.box, maar alleen nog via het IP-adres van de FRITZ!Box.

Lokale DNSv4-servers configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Netwerk".
  3. Klik op het tabblad "Netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "LAN-instellingen" op "meer instellingen" om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv4-instellingen".
  6. Voer in het invoerveld "Lokale DNS-server" het IPv4-adres van de DNS-server in je thuisnetwerk in.
  7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

Lokale DNSv6-servers configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Netwerk".
  3. Klik op het tabblad "Netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "LAN-instellingen" op "meer instellingen" om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv6-instellingen".
  6. Schakel de optie "DNSv6-server ook aankondigen via router advertisement (RFC 5006)" in.
  7. Voer in het invoerveld "Lokale DNSv6-server" het IPv6-adres van de DNS-server in je thuisnetwerk in.
  8. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.