Knowledge Base-artikel #3660

Welke Wi-Fi-snelheden kunnen er worden bereikt met de FRITZ!Repeater?

De FRITZ!Repeater verhoogt de Wi-Fi-snelheden op de plaats waar de FRITZ!Repeater wordt gebruikt door een extra Wi-Fi-netwerk beschikbaar te stellen en zo het Wi-Fi-signaal te verbeteren.

Het is niet precies aan te geven welke Wi-Fi-snelheden er met de FRITZ!Repeater kunnen worden bereikt, omdat de snelheid niet alleen afhankelijk is van de technische eigenschappen van de gebruikte FRITZ!Box (of een andere router), de FRITZ!Repeater en het Wi-Fi-apparaat, maar ook van de kwaliteit van de verbinding tussen de FRITZ!Box en de FRITZ!Repeater en de kwaliteit van de verbinding tussen de FRITZ!Repeater en het Wi-Fi-apparaat.

De maximaal haalbare Wi-Fi-snelheden worden door fabrikanten aangegeven als technisch maximaal mogelijke brutogegevenssnelheden. De werkelijk beschikbare gebruikersdatasnelheden die beschikbaar zijn voor het downloaden van bestanden, videostreams e.d., zijn lager.

In deze handleiding leggen we uit van welke factoren de brutogegevenssnelheden afhankelijk zijn, welke brutogegevenssnelheden je kunt bereiken met de FRITZ!Repeater en je Wi-Fi-apparaten, hoe je de gebruikersdatasnelheden kunt opzoeken en wat je kunt ondernemen als deze datasnelheden te laag zijn.

1 Waarvan is de brutogegevenssnelheid afhankelijk?

De maximaal mogelijke snelheid van een Wi-Fi-verbinding (brutogegevenssnelheid) wordt bepaald door het Wi-Fi-apparaat met de laagste snelheid en is afhankelijk van drie factoren:

1. de Wi-Fi-standaard (bijvoorbeeld Wi-Fi 5, Wi-Fi 6),
  2. het aantal gegevensstromen bij de MIMO-multi-antennetechniek (bijvoorbeeld 1 × 1, 4 × 4),
  3. de kanaalbandbreedte (20 - 160 MHz).

2 Welke brutogegevenssnelheden ondersteunt de FRITZ!Repeater?

Je kunt de brutogegevenssnelheden van de actuele FRITZ!Repeater-modellen aflezen in de volgende tabel. Als je FRITZ!Box-model er niet bij staat, kun je de brutogegevenssnelheden opzoeken in het handboek onder "Technische gegevens > Aansluitingen en interfaces".

FRITZ!Repeater-modelMax. brutogegevenssnelheid
FRITZ!Repeater 6000 2400 Mbit/s (5-GHz-II Wi-Fi 6, 4 × 4 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte)
2400 Mbit/s (5-GHz-I Wi-Fi 6, 4 × 4 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte)
1733 Mbit/s (Wi-Fi 5, 4 × 4 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte)
800 Mbit/s (Wi-Fi 4, 4 × 4 gegevensstromen met 40 MHz-kanaalbandbreedte)
FRITZ!Repeater 3000 AX ¹ 2400 Mbit/s (5-GHz-II Wi-Fi 6, 4 × 4 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte)
1200 Mbit/s (5-GHz-I Wi-Fi 6, 2 × 2 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte)
1733 Mbit/s (Wi-Fi 5, 4 × 4 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte)
300 Mbit/s (Wi-Fi 4, 2 × 2 gegevensstromen met 40 MHz-kanaalbandbreedte)
FRITZ!Repeater 3000 1733 Mbit/s (5-GHz-II, Wi-Fi 5, 4 × 4 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte of 2 × 2 gegevensstromen met 160 MHz-kanaalbandbreedte)
866 Mbit/s (5-GHz-I Wi-Fi 5, 2 × 2 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte)
400 Mbit/s (Wi-Fi 4, 2 × 2 gegevensstromen met 40 MHz-kanaalbandbreedte)
FRITZ!Repeater 2400 1733 Mbit/s (Wi-Fi 5, 4 × 4 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte of 2 × 2 gegevensstromen met 160 MHz-kanaalbandbreedte)
600 Mbit/s (Wi-Fi 4, 4 × 4 gegevensstromen met 40 MHz-kanaalbandbreedte)
FRITZ!Repeater 1750E 1300 Mbit/s (Wi-Fi 5, 3 × 3 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte)
450 Mbit/s (Wi-Fi 4, 3 × 3 gegevensstromen met 40 MHz-kanaalbandbreedte)
FRITZ!Repeater 1200 AX
2400 Mbit/s (Wi-Fi 6, 2 × 2 gegevensstromen met 160 MHz-kanaalbandbreedte)
866 Mbit/s (Wi-Fi 5, 2 × 2 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte)
400 Mbit/s (Wi-Fi 4, 2 × 2 gegevensstromen met 40 MHz-kanaalbandbreedte)
FRITZ!Repeater 1200
866 Mbit/s (Wi-Fi 5, 2 × 2 gegevensstromen met 80 MHz-kanaalbandbreedte)
400 Mbit/s (Wi-Fi 4, 2 × 2 gegevensstromen met 40 MHz-kanaalbandbreedte)
FRITZ!Repeater 600
600 Mbit/s (Wi-Fi 4, 4 × 4 gegevensstromen met 40 MHz-kanaalbandbreedte)
FRITZ!Repeater 310
300 Mbit/s (Wi-Fi 4, 2 × 2 gegevensstromen met 40 MHz-kanaalbandbreedte)
Ondersteunt Wi-Fi-verbindingen met 160 MHz

3 Waarvan is de gebruikersdatasnelheid afhankelijk?

De werkelijk bereikbare gebruikersdatasnelheid is lager dan de brutogegevenssnelheid, omdat deze ook overhead en controledata (protocoloverhead) bevat. Onder optimale omstandigheden bedraagt de gebruikersdatasnelheid voor Wi-Fi 6 ca. 60-65%, voor Wi-Fi 5 ca. 50% en voor Wi-Fi 4 ca. 40% van de brutogegevenssnelheid. Omdat gegevenspakketten bij toenemende afstand en bestaande interferentiebronnen verloren gaan en herhaaldelijk moeten worden verzonden, zijn de in de praktijk haalbare gebruikersdatasnelheden meestal lager.

Bovendien is Wi-Fi, net als alle andere draadloze technologieën, een "shared medium" en delen dus alle met het Wi-Fi-netwerk verbonden apparaten de totaal beschikbare gegevenssnelheid.

Voorbeeld:
De FRITZ!Repeater 6000 is met 2400 Mbit/s bruto (Wi-Fi 6) verbonden met de FRITZ!Box 7590 AX en met een laptop met 866 Mbit/s (Wi-Fi 5) en met een smartphone met 300 Mbit/s (Wi-Fi 4). Er kunnen dus tegelijkertijd gebruikersdatasnelheden van ca. 430 Mbit/s op de laptop en 120 Mbit/s op de smartphone worden bereikt.

4 Hoe kan de gebruikersdatasnelheid worden gemeten?

Het is het makkelijkst om de gebruikersdatasnelheid en de invloed van interferentiebronnen en de afstand te achterhalen met FRITZ!App WLAN. Begin daarvoor rechtstreeks naast de FRITZ!Box met meten en meet vervolgens ook op de plaats van de FRITZ!Repeater. FRITZ!App WLAN geeft tijdens het meten de werkelijk haalbare gebruikersdatasnelheid weer van het mobiele apparaat op de locatie waar het apparaat zich bevindt. De snelheid van de internetaansluiting speelt daarbij geen rol.

5 Hoe kan de Wi-Fi-snelheid worden verhoogd?

Omdat de FRITZ!Repeater standaard de Wi-Fi-instellingen van de FRITZ!Box overneemt, is het niet noodzakelijk om in de FRITZ!Repeater instellingen te wijzigen. De Wi-Fi-snelheid kan alleen worden verhoogd door optimale plaatsing van de FRITZ!Repeater.

Als je Wi-Fi-apparaten echter onafhankelijk van de plaatsing altijd met een zeer lage Wi-Fi-snelheid verbinding met de FRITZ!Repeater maken, websites slechts langzaam worden geladen of videostreams worden afgebroken, voer dan de stappen uit van de handleiding Trage Wi-Fi-verbinding.