FRITZ!Box met een bedrijfs-VPN (IPSec) verbinden

Met IPSec kun je met je FRITZ!Box VPN-verbindingen met de VPN-server van je bedrijf tot stand brengen. Zo heb je vanuit je thuisnetwerk toegang tot apparaten en gegevens in het bedrijfsnetwerk. Vanuit het bedrijfsnetwerk kunnen de apparaten in uw thuisnetwerk niet worden benaderd.

Een overzicht van alle andere VPN-verbindingsopties vind je in onze handleiding VPN met FRITZ!.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

Met deze handleiding verbind je een FRITZ!Box via IPSec met een VPN-server. Vervang bij het configureren van de verbinding de in deze handleiding vermelde voorbeeldwaarden door de daadwerkelijke waarden.

Voorwaarden/beperkingen

• De FRITZ!Box ondersteunt VPN-verbindingen die gebruikmaken van de IPSec-standaard met ESP, IKEv1 en Pre-Shared Keys. Authentication Header (AH) en Forward Security (PFS) worden niet ondersteund.
  • Ondersteunde IPSec-algoritmes voor IKE phase 1:
    • Versleutelmethode: AES met 256, 192, 128 bit, Triple-DES met 168 bit of DES met 56 bit
    • Hash-algoritme: SHA2-512, SHA1 of MD5-96
    • De FRITZ!Box gebruikt voor de sleuteluitwisseling via Diffie-Hellman aanvankelijk 1024 bit (DH-groep 2). Maar daarna accepteert de FRITZ!Box ook 768, 1536, 2048 en 3072 bit (DH-groep 1, 5, 14 en 15):
  • Ondersteunde IPSec-algoritmes voor IKE phase 2:
    • Versleutelmethode: AES met 256, 192, 128 bit, Triple-DES met 168 bit of DES met 56 bit
    • Hash-algoritme: SHA2-512, SHA1 of MD5-96
    • De Diffie-Hellman-groep wordt bepaald door IKE phase 1
    • Compressie: geen

1 VPN-verbinding in de VPN-server configureren

1. Laat door de administrator van de VPN-server in je bedrijf een VPN-clientverbinding voor de FRITZ!Box configureren. Daarbij moeten de bovenstaande IPSec algoritmen worden gebruikt.

2 VPN-verbinding in de FRITZ!Box configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Permit Access".
  3. Klik op het tabblad "VPN (IPSec)".
  4. Klik op "Add a VPN connection".
  5. Klik op "Connect this FRITZ!Box with a company's VPN " en vervolgens op "Next".
  6. Voer in het invoerveld "VPN username (Key ID)" de IPSec-ID of Key-ID in van de VPN-verbinding (Jan Modaal), die in de VPN-server voor de FRITZ!Box is geconfigureerd.
  7. Voer in het invoerveld "VPN password (pre-shared key)" het wachtwoord in voor de VPN-verbinding (Zj7hPCouK65IrPU4).
  8. Als de VPN-server gebruikmaakt van XAUTH, schakel dan de optie "Use XAUTH" in en voer de "XAUTH user name" (John Doe) en het "XAUTH password" (geheim1234) in de betreffende velden in.
  9. Voer in het invoerveld "Name of the VPN connection" een unieke naam in voor de VPN-verbinding (Hoofdkantoor).
  10. Voer in het invoerveld "Web address of the remote site:" de domeinnaam of het vaste openbare IP-adres in van de VPN-server (sec.bedrijfsdomein.nl of 212.42.244.80).
  11. Voer in het invoerveld "Remote network" het IP-netwerk van het bedrijfs-VPN (172.16.0.0) in.
  12. Voer in het invoerveld "Subnet mask" het subnetmasker in van het IP-netwerk dat behoort tot het bedrijfs-VPN (255.255.0.0).
  13. Schakel de optie "Hold VPN connection permanently" in, als je wilt dat de VPN-verbinding met de VPN-server blijft gehandhaafd.
  14. Als gedeelde bestanden in het bedrijfsnetwerk via SMB toegankelijk moeten zijn, schakel dan de optie "Allow NetBIOS over this connection" in.
  15. Klik op "Advanced Settings for Network Traffic".
  16. Als de VPN-verbinding niet alleen moet worden gebruikt voor toegang tot het bedrijfsnetwerk, maar als alle internetaanvragen moeten worden gestuurd naar de bedrijfs-VPN, schakel dan de optie "Send all network traffic via the VPN connection" in.
  17. Als alleen bepaalde apparaten toegang moeten hebben tot het bedrijfsnetwerk, schakel dan de optie "Only certain devices use the VPN connection" in en selecteer de apparaten in kwestie.
  18. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

3 VPN-verbinding tot stand brengen

Als je de optie "Hold VPN connection permanently" in de FRITZ!Box hebt ingeschakeld, houdt de FRITZ!Box de VPN-verbinding gehandhaafd en brengt deze automatisch weer tot stand als de VPN-server de verbinding verbreekt.

Als je de optie "Hold VPN connection permanently" niet hebt ingeschakeld, brengt de FRITZ!Box de VPN-verbinding automatisch tot stand bij toegang tot het bedrijfsnetwerk. Na een uur inactiviteit verbreekt de FRITZ!Box de verbinding weer.

Opmerking:Actieve VPN-verbindingen worden weergegeven in de FRITZ!Box-gebruikersinterface onder "Overview" bij "Connections".