WireGuard-verbinding met de FRITZ!Box instabiel

Hoewel de WireGuard-VPN-verbinding met de FRITZ!Box tot stand is gebracht, zijn websites of bestanden in het netwerk op afstand niet betrouwbaar toegankelijk. Soms laden websites pas nadat ze herhaaldelijk zijn opgevraagd of worden bestanden op apparaten in het netwerk op afstand pas geopend nadat zij voor de tweede of derde keer worden benaderd.

Eigen WireGuard-verbinding voor elk apparaat gebruiken

Tijdens de configuratie van een WireGuard-verbinding genereert de FRITZ!Box een eigen sleutel die alleen geldig is voor deze verbinding. Deze sleutel wordt gebruikt om de remote site te identificeren en de gegevens in de VPN-tunnel te versleutelen. Daarom mag elke WireGuard-verbinding alleen worden gebruikt door een bepaald apparaat.

Als er meerdere apparaten zijn die tegelijkertijd dezelfde WireGuard-verbinding gebruiken, bijvoorbeeld omdat dezelfde QR-code met meerdere apparaten is gescand of omdat hetzelfde configuratiebestand op meerdere apparaten is geïmporteerd, kan de de FRITZ!Box de verschillende verbindingen niet uit elkaar houden. Daardoor belanden antwoorden vaak bij de verkeerde remote site, waardoor bijvoorbeeld websites pas worden weergegeven nadat deze herhaald worden opgevraagd.

Zorg er daarom voor dat elk van je apparaten een WireGuard-verbinding gebruikt die is aangemaakt voor het apparaat in kwestie en verwijder de verbindingen die worden gebruikt op meerdere apparaten. Een overzicht van verschillende verbindingsopties voor WireGuard vind je in onze handleiding VPN met FRITZ!.